其實獨立睇DSE, 呢個考試究竟係公平定唔公平?

323 回覆
25 Like 457 Dislike
20年前就唔公平,呢加公平好多,因為有
得上網搵料

利申:200x年考過會考,今年再考
2000年開始有直資就已經唔公平啦,90年代既細路洗乜日日學18般武藝
其實有主科/必修科嘅出現,本身就構成一種唔公平。因為人有左腦/右腦,代表不同知識領域上嘅掌握力,
強化語文科係神一般嘅地位變相區分唔到叻人同蠢人,只係更容易區分到有錢人同窮人。

反而取消3322,變做中英文2係必備確保唔係文盲先(但可唔計入best 5), 然後再以best 5計總分,可能更有效培養到學生嘅與趣。
請問唔適合行學術路線嘅人上流/改善生活嘅方式係乜嘢呢?

係冇呀哈利!
唔關DSE 或 任何考試事。你根本係講緊呢個世界唔公平。咁的確,個世界係唔公平架喎,本來就係咁。
其實係鬥快
語文科唔考Oral正戇鳩
如果個考試模式轉咗
係唔係考即場 當project 咁計
應該好多人個成績唔同咗
所以考得好DSE 唔完全代表你能力
只係你識考
不過香港落後過人咁多 唔會改㗎喇
到時AI再發展 唔知會變成點
公平
咁係個社會有問題
唔係考試模式有問題

同埋香港係窄㗎啦
但又唔好講到咁死
唔行學術
一門手藝收入都可以好唔錯嘅
Fb上面買立體蛋糕嗰D都收好貴
有幾個連明星、富婆、公司晚宴都要高價搶期同佢訂
我阿叔做裝修唔發達,都兩層樓喺手
同埋學手藝移民生存空間仲大過讀D非專科學位
發達唔代表好努力換番嚟㗎喎
識貪污一樣得
重點唔係呢樣喇,人地努力工作,子女先有比較好既資源,如果你想冇分別咁不如共產喇,反而DSE有少少唔公平在於講求速度,有d人係諗野比較慢,但佢係能夠諗出比較出色既idea,例如作文 或者一d需要思考深d既科既時候佢咪輸蝕,其實做完你咪早走,唔洗咁趕,一個鐘就要作好篇文,另外就係超級內向,唔識同人溝通既人都可以考到好成績,呢種人出黎做野通常都唔得
你以為,你無喇喇俾舊錢人,人地唔會受,你想貪污都要過到條line,入到pool你先可以貪,發達可以係靠六合彩添,有幾多個先得
你要求公平已經係唔公平
點解連登特別多廢物鍾意將自己失敗歸咎屋企窮
問題係英文得個2
工作上,學習上,真係唔夠用

3322係大學門檻
唔係為過濾文盲

以入學標準計
4433 都唔過份
唔講咁多
當年考 AL 定 CE 唔記得 有份英文作文
出到黎拎 E
之後去咗成績覆核 有多兩個人幫我改
一個比 A 一個比 C
所以其實家境帶黎嘅分別係視野同期望
中產家庭出身嘅學生,唔會話好早就放棄入大學,畢竟佢生活圈子比例上都比較多學歷高嘅人,所以就算唔多中意讀書,大部分都會要求自己起碼考得入大學(如果唔係自己就係異類),讀書個動力低極有限
相比之下,基層出身嘅,身邊相對少高學歷嘅參照對象,對於升學概念好模糊,好多心態都係「升到咪升,升唔到咪算」,讀書個動力自然唔夠高

另外補充多樣,除非係單親住板間房果類基層,其實唔多家庭係連補習嘅錢都比唔起。有公屋住,雙職家庭的話,好多父母其實每個月剩係比零用錢都比成三、四千蚊d 細路洗
真係唔好衝出嚟柒啦好嗎?
DSE講緊你有無溫下書做好學生本份,
都唔會無5條3,乜春識唔識考試?
英文唔駛講,中文背下範文又拎到分,
數學去到拎level 4 or above,先好講你有操pastpaper。

一大堆懶到仆街嘅人連點學嘢都唔識,
又自律性都低嘅人,你比佢讀u?
一個學位資助咗幾錢你又知唔知?
入到佢佢handle到?比佢走堂上莊?

仲有,你prove到啲咩呢鍵盤戰士?
雖然好似有啲潑冷水咁 但覺得摩連奴唔會比呢件事發生到
DSE都仲可以窮人勤力都打贏有錢人嘅遊戲
出到嚟社會一定唔得
已經係最相對公平
問撚夠未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞