其實獨立睇DSE, 呢個考試究竟係公平定唔公平?

323 回覆
25 Like 457 Dislike
人大左先知考試已經算係好公平
因為無論你咩出身都係同一時間考同一份卷同一個marking scheme 去爭取一個機會

去到社會 有人可以咩都唔洗做機會就送到上門
而有人連去爭取獲得機會既資格都冇
如果公平嘅社會就係唔睇能力差別
每個人都俾一樣嘅嘢
咁可以拆晒啲盲人輔助、無障礙通道等等設施
智障就讀返正常學校,唔使另外抌錢搞特殊教育etc
你無辦法正常生活只係能力差別,唔代表制度唔公平
4科core 3科文科
閱讀大半份卷都文言文
說話又取消埋
淨低兩份卷鬥寫字快
想知邊忽間語言能力事
你自己前一個approach係講緊平等,後一個係講緊公平
文科社科入大學都要計數
理科識文言文有撚用
數學/物理依啲是公平的
因為有標準答案
衰咩語文 而家有範文你讀仲想點
以前冇範文真係提心吊膽

綜合作文好好睇睇唔玩野拎3-4真係唔難
有家底嘅考生可以考IB然後non-jupas入大學,Ib試卷只要有啱七成就會有A,但係dse 就要拉curve至5-5**
Dse係唔公平
只係呢個社會本身都唔公平
呢啲所謂向上流嘅機會都係營造緊表面公平嚟安慰社會大眾 但講嚟都冇用 因為當權者係唔會為你改變

不過我又唔會好似呢個post啲人咁笑9你 雖然改變唔到 但點出呢樣野本身係冇錯
對比其他地方咪公平
唔會好似中國咁分唔同省唔同卷
又冇韓國咁睇重咩社會實踐分
OLE靚都係少部分人有conditional offer
成撚日有人話DSE唔公平
但係我從來冇見過任何一個人suggest到一個比DSE更公平嘅篩選方法
30%範文背的
70%閱讀 文言先佔20%

理解能力有幾差先2
利申dse冇溫 範文冇背 唔高分 不過攞4
唔應該話公唔公平 而係有冇效揀啱人入U
啱讀U嘅人應該係專於某範疇
而唔係平均乜都識少少
用依個標準DSE廢到仆街

有咩理由求其一科5** 其他科2
同5 科3 嘅人一樣level
人人IQ唔同都好唔公平
有錢人係唔會考dse的
你都未答到同個學生閱讀能力有咩關係
理科人將來需要嘅閱讀理解能力
又係咪可以由理唔理解抒情文/文言文作者嘅諗法test到
更何況有年個作者去考都係得4
你只係知道出卷嗰個點諗作者
唔代表你閱讀理解好
呢個世界不嬲都唔公平
錢 外貌 能力 天份 n樣嘢天生已經分高低

你有溫 就一定有結果 呢個果 大或小 無人知 但一定有 但你唔溫 就一定無 呢樣嘢 係好「公平」
但你要講付出10分 未必有10分 呢樣嘢「唔公平」咁就一定 讀書好做嘢好 付出10分唔一定有10分 隨時得1分 甚至1分都無 但持之以恆嘅過程中你有付出有得著 呢啲嘅得著 係你往後人生入面某個位 你拎番出嚟 又係你曾經付出過嘅「結果」好「公平」地人人都有呢個付出同過程 但係咪個個一樣同係咪個個都從中得著?好明顯唔係 呢個就係「不公平」

只可以話 考DSE唔係你人生唯一一條路 但作為考生 當下唯一要行嘅路就係盡力考好個DSE 努力完 做唔到 無人可以睇你唔起 而你亦對得住自己 唔係你差 可能係考試呢條路 讀書呢條路 唔啱你 咪轉換賽道 而唔係未試 就話唔得 放棄 話唔公平
而家叫你拎5咩?
3咋喎
溫下書背下書
正正常常作文唔好離題
有幾難?
同埋dse係考勤力 唔係有幾聰明
如果真係咁有用大學就唔會搞摘星計劃啦
就係大把人其他科勁中文2咗
大學先唔再淨係用33222做入場券
通常呢啲post會唔少人出嚟屌鳩中文科
然之後就會有班死好命pass到嘅傻閪打手護航
屌你中撚到
考試應該唔係你講嗰個層次
唔通盲人想考機師第一能力要考視力
咁係個考試唔公平?
點解一個sorting制度要幫你pass?
公開考試就係搵咗一班唔適合「讀」上去嘅人出來
然後去發展其他嘢
你講嘅盲人設施應該係類比為其他升學途徑/謀生途徑
我唔適合行學術路線
但個社會無迫害我
仍然提供其他上流/改善生活方法
咁先係你指嘅「制度公平」嘅層次
仲有香港考DSE讀大學係全個東亞性價比最高最公平最舒服 好好考埋DSE入U 望番轉頭其實唔係咁難
係唔公平,但家境因素幾乎所有考試制度都存在
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞