其實獨立睇DSE, 呢個考試究竟係公平定唔公平?

323 回覆
25 Like 457 Dislike
窮係起步唔係結果
而家上網輕鬆access到好多資源啦
公平 因為大家都考呢個試
好撚彩有DSE,如果唔係點樣相對公平地分階級?面對現實啦樓主,下欄工係要有人做
呢個世界最公平既就係對所有人都唔公平
當年公開試、溫習同埋考嘅時候係,我係咁樣同自己講
「我就同你搏命」

事實亦係,你考唔掂,屋企係冇第二次機會俾你翻身
就要做嘢
哲學上無絕對公平
兩個個體無可能條件完全一樣

舉個例子
假設其他條件完全一样
iq 160 唔洗點溫書都一定高分過iq 60
咁又叫公平咩
仲要鬥手速,分數要打折再打折
你都講到明淨睇DSE,其實有咩好討論
考同一份卷,考嘅時間一樣咁長,差唔多個個都考中英文,算公平㗎喇
你提出嘅唔公平係基於家境嗰啲,明顯唔關DSE呢樣野事
對兩性關係有幫助,將來你可以估到你條女唸咩
咁係中文科垃圾

考試呢回事本身好公平

美國大學收生會扣亞裔分數
我唔係討論緊個上網有幾多資源

我係討論緊有幾多窮人意識到有呢啲資源
然後識得去access呢啲資源
再認清呢啲資源嘅價值

冇人教嘅話 真係好多人會做唔到呢三步
入大學要多元發展,唔淨係睇考試成績,體育、美術多方面需要考慮,好似台灣多元入學一樣
用下腦都知啦
社會係需要分三六九等嘅
同埋都要知道邊啲係垃圾
邊啲係精英有用嘅人
樓主你真係覺悟唔夠
你係「被迫」參加呢個考試遊戲
呢個係淘汰賽
剩係分中英兩份卷已經有問題啦
以前有聽過呀sir講話中中一定要學寫簡體
唔係因為要投共
而係唔寫簡體你個答案一定寫得慢啲短啲
無班考英文試既詳細容易比人扣分
寫中文真係吃虧啲
而家講緊兩個條件都存在先論上證到佢所講呀
先生
拉curve,接近一半人冇3(更加唔好講5條3得1/3都唔知有冇)咁嘅分數計法唔知你咩logic可以得出永遠有一半人都係冇盡學生本份/懶到仆街嘅結論
唔考即場就一大堆人出術,諗起果啲幼稚園填色比賽
咁你講野都幾唔清唔楚
我講緊既係社會大部份既人

你拎犯法既野黎講
其實無野可以討論
基本上已經無野係公平

考試高分贏低分
唔公平
因為有人可以出貓

運動比賽
強者贏弱者
唔公平
因為強者可以係食禁藥

一人一票既選舉
唔公平
因為選舉可以舞弊做假

至於炒樓既人
人地有take risk 架
包賺?

難聽d 講
做犯法野既人都有take risk
你鐘意都可以做
我應該咁講
而家係資源多到唔洗搵都會主動feed俾你
讀書第一日老師都教你唔識就要主動問
動機係最緊要
你想讀好書考好成績就會搵方法
搵到方法但係受家庭環境所限咪搵替代方案
冇動機有意識有資源都係冇用
大家係咁講DSE 低分唔代表乜

岩阿
唔代表乜, 代表個個人無大學讀姐

咁低分,即是唔識玩讀書個遊戲
咪無得入大學繼續(讀書)呢個遊戲

一個用黎分人有無大學讀既考試
考既係人地讀書既能力,咪公平

DSE個難度/程度 只係肯勤力就一定夠分入大學
以前AL 直頭要考埋智商,智商不足係連考高分既資格都無
(就好似數學卷無trigo sense的話所有3D 題目你90%唔會識得做)

差少少入大學既,而架repeat幾次都實有書讀
差好多先入到大學既,點解覺得自己入到都可以畢到業?
夠分入大學既人入面,最後都有淪落到3rd hon / 畢唔到業既,何況更低分既人?

最後,大家快D返去溫書啦
就快開考啦
連出題目都無標準
由出題者自圓其說

點樣量化到學生既能力做分數
點樣公平
中文閱讀理解卷大部份都係問你記語記得上堂老師吹過乜,邊忽關語言能力事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞