其實獨立睇DSE, 呢個考試究竟係公平定唔公平?

323 回覆
25 Like 457 Dislike
真,特別係paper 3同paper 1長題目,完全係考答題技巧,同語文能力冇咩關係。我個陣中學呀sir有mark 開dse卷都話佢上完一日堂已經攰攰哋,仲要改n份卷,基本上係快速skim份卷搵keywords就比分,理撚得你寫咩
公平,份卷一樣
咪撚玩啦 有錢人係有資源
但係窮人都有方法 可以上網
依家有大把免費嘅教學網站
Youtube Khan 等等
即使你冇錢搵私人補習
仲有義教 等等

窮人升唔到大學,就搵依啲來做藉口
去賴自己唔夠人有錢
ib 有咩問題?
中文卷好似大陸咁考大量語文知識而唔係估個考官諗藍色窗簾

點樣可以考語文知識但係唔牽涉考官嘅個人interpretation?
年代來講,DSE 比AL公平
AL年代,老師廢,要補習就一定要有啲錢先得
DSE 年代,老師廢,有成個免費既互聯網backup
變番ce al其實好啲,早啲令班唔讀書/唔啱讀書既人面對現實/放生佢地早啲做自己想做既嘢。「一試定生死」既壓力其實唔會細過AL
。當然考幾多幾難,係咪得番萬幾兩萬人可以入U先好就因時制宜
對比下韓國考試
https://youtu.be/vElwvxlafmM
屌你老母guniqlo 六尺正氣男
重複又重複 屌你老母
名又重複 post又重複 屌你老母
死毒撚 屌你老母趁地淋啦含家產
屌你老母
屌你老母guniqlo 六尺正氣男
重複又重複 屌你老母
名又重複 post又重複 屌你老母
死毒撚 屌你老母趁地淋啦含家產
你收撚皮啦屌你老母
你考一世都無5分 剩係識回帶

有咩理由maths level 2 就合格
中文要level 3?
考試唔係絕對公平
係相對公平
但其實個考試只係一個遊戲
根本做出嚟就唔係話公唔公平
而係發掘人材同時俾有權有錢嘅人玩嘅遊戲

因為當權者無能始終都要返有學識嘅人輔助
如果個社會全部人靠關係
應該好快會唔掂
有錢點解一定代表有努力
大把炒樓
撈偏致富
黑社會有錢
貪污有錢
販毒有錢

我對於連登有咁多人正皮呢個垃圾留言
真係
論證都無
正如現今啲局長唔識做
都係請識做嘅做副局長

局長就掛名

副局長就要睇局長臉式
呢個世界本身就唔公平
係咪代表要接受哂生活嘅唔公平
公平嘅制度先有利人類發展
DSE考試制度,屬於「唔公平中的公平」!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞