其實獨立睇DSE, 呢個考試究竟係公平定唔公平?

323 回覆
25 Like 457 Dislike
你真係唔識㗎喎起碼6成人
拎唔到5條3嘅人的確係懶嗰班
佢肯勤力/遲發力,咪讀asso hd再上
真係大撚把人無盡學生本份 呢個係fact
而家係dse 仲要考試得4萬幾
唔係alevel呀傻仔
dse肯出力就得㗎啦

係話拎4 or above就真係鬥操
垃圾post
見到你呢d懶係眾人皆醉我獨醒既發言
真係尷尬到打冷震
你邊個平行時空有6成人?依兩年多咗都只係得40%有33222,再之前得3成多啲。的確如你所講,唔少靠asso/hd上返u 但係咁樣只係更加證明到dse嘅制度有問題。你望吓外國,亞洲好歐美好,冇咩地方係好似香港咁要靠其他higher education 做跳板返入大學,本身higher education 應該要係同大學同級但定位唔同嘅學校。
我想讀醫你考我文言文把撚
DSE算公平 唔係班有錢仔唔駛dse衰左敗走去英國考喇
你都真係幾on9
你無料入咩u呀
比哂所有人入?

你覺得dse拎唔到15分有料入U?
唔好講笑啦 一大班廿零分都講緊入去hea咋傻仔
呢個世界邊有公平
少少野都背唔好理解唔好學人讀醫
全世界幾十種語言都唔識唔好去旅行啦
世界通用語言都唔識你就真係唔好去旅行啦
原來on9仔黎。。。
戇鳩講緊公平
又講埋犯規有take risk係公平

咁賽跑食禁藥贏咗都公平啦
連登仔:犯規都叫公平
單單係唔同學校唔同班已經唔公平
你試考gcse 就知dse on9
上一代易發達,點解你父母阿爺個堆都冇「努力」爭取
怪就怪自己父母廢吧
貪污得益你都要爬到上上層先得,唔係靠努力
適者生存囉
唔公平 所以咪有Asso HD 再俾你升上去 起碼都有機會
我由頭到尾講緊dse評價唔到你有冇料,你邊隻字睇唔明?每個comment 都要人身攻擊一下先識講嘢?你都識講大班廿幾分入去hea啦,咪又係另一個dse有問題嘅地方囉,有能力讀到嘅人入唔到u,讀唔到科科拎個2 3rd hon畢業嘅hea撚反而入到。咪同你講dse分到人懶唔懶嘅statment contradict 囉。
你係咪未出嚟做嘢? 你份工夠好多人識做 你係咪已經冇意義?
所以中學要讀Anatomy? Human physi? 普通bio唔夠讀醫架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞