其實獨立睇DSE, 呢個考試究竟係公平定唔公平?

323 回覆
25 Like 457 Dislike
評價邊啲人唔啱讀書,懶人咪得
dse都唔得就咪講入U啦
我講有啲廿分都入到去hea係講緊而家太易入,原因係考生數量減少,關乜鳩dse分唔到事。

你講嗰套係乜人都可以入u,呢樣嘢唔係on9係乜?5條3都無,何來有能力嘅入唔到U?係度又鳩up
呢個世界總有好多廢人 你識諗嘅洗驚?
所以行多元入行仲好,美術運動才藝都可以評價年輕人能會,點解淨係局限考試
刺稻草人?我邊套係比所有人入?大學學位就係得咁多,比top 30-40%嘅人入係正常,而dse問題在於佢放咗唔屬於top 30嘅人入去,而屬於top 30嘅人入唔到去。你講有啲廿分入到去hea原因係因為易入更加係goodest logic,佢入去hea唔hea關易唔易入咩事?你一路都係講緊「所有」冇5條3嘅人都冇能力,而另一邊相你又認同dse炒嘅可以用asso/hd入返,依啲例子咪就係有能力嘅但靠dse入唔到囉,答返你之前我嘅個人例子proof 到啲咩,就係proof 到唔係for all而係there exists,好基本嘅discrete math/crit think.
冇錯,我就係咁諗,歐美台灣,好多有學歷高嘅國家嘅大學都係行緊依套
你啲logic真心唔掂
靠返asso/hd入到u嘅人係因為佢以為懶,之後開始發力勤力入返去,而唔係dse分唔到佢有能力呀傻仔你覺得asso hd考讀嘅嘢同考試真係同dse讀書模式差好遠?咪on9好嘛

你純鳩up話dse分唔到?點分唔到?
肯勤力做好本份已經得,講緊dse 15分
你覺得dse 15分真係唔係基礎能力?無15分然後覺得自己好有能力?笑死

唔係唔得,但一定係少數,而且請證明。
有能力唔駛靠dse都會入返U
dse只係其中一條路,你要一條路可以做到哂所有嘢就on9,但佢已經係最大路嗰一條,用嚟分邊啲人輕值得行學術嗰條路。
屌卷一啲問題真心on9到一個點,電台做訪問連個作者都可以唔識答/話其實無諗過

人地寫篇文出嚟想人開放式思考,考評局班撚樣就係都要攞自己心入面個答案做model answer
所以而家咪愈來愈多唔同方法入U
針對其中一個入U嘅方法去講做乜
留意番,呢度唔係一個,係一堆
你笑唔代表你威D 所以話而家D 00後多弱智就係咁解
求奇達句笑撚死 可憐 廢話一句達落黎之後就等於講左野
連登仔技倆又玩臭蟲論 世界唔可以趨向更好方向發展? 唔可以趨向更公平?
仲有D巴基唔洗考中文 真係好似上面咁講俾D廢柴瀨地硬
但講呢句既人唔知連U都有冇讀過 定係入埋D野雞大學俾錢入得果D當自己有料扮4條
我上面講過,全球冇咩地方好似香港咁要靠high edu做跳板,如果好似你講單純係後悔自己唔夠努力咁理應其他地方嘅人都有依個問題,但事實係外國靠high edu做跳板係聞所未聞,基本上轉唔到credit。我睇法反而係佢哋認為dse入u難過讀佢哋想讀嘅科嘅分數轉入u。外國高中嘅教學模式,評分基準已經同大學差唔多,你入唔到其實都有自知係讀唔到書,唔會係好似香港咁認為咩失手/唔擅長某啲core依啲理由。要考勤力,點解係單純靠一個考試,大把其他基準啦。asso/hd係咪同dse差好遠?梗係差好遠啦,而且亦係比較理想嘅方式,1來你讀嘅真係你想讀嘅嘢2來考試佔比因科目而定,一般比盡都只係50%,唔係一個final 就決定你讀成點,3來係多數都唔拉curve。所以我講緊評分基準入u條件評嘅嘢越多角度越好,而dse就單一都冇得再單一(口試都冇撚埋
依家仲未夠好啊?頭個幾年廿頭分都入唔撚到U啦 on9
自己讀唔撚掂就係到屌 又要以為依個世界得Dse
識諗既人自己諗後路啦 仲係到屌份卷
如果你認同佢嘅更加唔應該撐dse,你8-9成人都靠依個唔理想方法入u就應該要被針對,如果dse 唔係唯一最大路嘅方法入u,我都覺得冇問題,但依家佢係
呢條柒頭識閪咩
我諗佢中文都冇3 係靠asso果D入
睇佢D行文論證論據除左人身攻擊之外都係訴諸情感
人地俾data俾point 佢就一句笑撚死就算
一係就武斷, 斷章人地係懶 大把懶人靠補習靠考試技巧入大學
大把人讀通識背哂所有概念字背哂所有新聞出到黎考得比一個補習學考試技巧的人低分幾個grade
一係你DSE就唔好搞咁多野 全部語文科都係考知識 唔好同我講乜野懶唔懶 就咁睇herman yeung所有片至少都要睇番1年 keep住每日12小時睇你先睇得哂
撐唔撐dse係另一回事,dse係幫社會分到邊堆人啱讀U,你不斷講有能力嘅入唔到u,但有能力嘅連15分都無英數都無3學人讀咩U?
咁你班黃屍就咪撚講民主自由啦廢青
依家仲未夠好阿? 你係乖既就咪撚上埋D黃屍論壇打字
留番啖氣去貢獻個社會啦
好唔好唔係用臭蟲論去比較出黎 你覺得好只係你自己主觀覺得
冇實質證據證明有幾好 頭先有個comment已經講左一堆方法去改善DSE
取消SBA、取消拉curve、所有pp公開俾全世界檢閱唔收錢、禁止所有補習社開辦、所有學校教學都要拍片放上網俾任何人檢閱
中文卷好似大陸咁考大量語文知識而唔係估個考官諗藍色窗簾
所有卷都用同一個AI改卷, 唔可以由唔同人改, AI標準可以由考評局去制定
英文卷唔一定要答中model answer先俾分, 而係言之成理即俾
你照做就得 唔洗咁多廢話
而且你係邊一個point到證明到「自己讀唔到大家」呢個論據?
老子master又同你講咩柒頭 所以咪話連登黃屍個腦係裝屎
又要反政府 又唔撚店又走出黎柒 點解一個入到大學既人唔可以批判考試制度唔公平? 完全make sense喎? 你個制度係衰就係衰 唔會話你係既得利益者就會令到佢好架 傻閪
因為英文lv2唔會夠讀大學
連登仔: 個世界唔公平架啦,所以我可以無惡不作、無不公不作,總之反正唔公平,個世界唔洗趨向更公平更正面,鬥仆街就得
佢都唔撚明,而家邊個制定個跑法同遊戲規則先
冇人會blame個玩家玩得唔好架,如果你個系統本身係造得唔好的話
有錢人手持大量equity
STEM: 死開啲啦A你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞