其實獨立睇DSE, 呢個考試究竟係公平定唔公平?

323 回覆
25 Like 457 Dislike
垃圾科
考評局瘋狂改制
大學睇住嚟彈性收生
呢科野嘅認受性係點

大家有眼見

成班傻閪仲覺得考唔到係你問題
你都識講有摘星計劃 咁有咩問題?
不如調轉講啦,點先公平?
靠哂份卷又話一試定生死,好啦到有SBA又話唔公平
咁講哂啦

根本只有失敗者先會以為係DSE害死自己
然後又會FF外國讀書好考創意,好正咁,又會FF外國名校睇才華
屌英國美國加拿大咪又係睇你公開試,睇你高中GPA
考試咪一樣係咁考,D題目同DSE比仲要冇創意到不得了
名校全部人都係學術頂尖,所以先會睇你其他才華

DSE已經好撚多科讀,的確唔係科科中學都會開
但依家叫你選擇2個electives姐,講到全部都唔岩自己又有冇諗過係自己問題
人人考到30分 好唔好?
咁佢地一早識諗點樣plan個人生
以為真係可以見步行步 唔洗諗唔洗努力咩
出到黎做野都係一樣架咋
唔係話我老屎忽
但個人生係你自己架 自己負責任啦
成日話香港填鴨、讀書係求分數
除左北歐外,有咩發達國家唔係咁架?
全世界都係咁讀咁考,都係咁填鴨,都係求分數
唔係話依個係理想既狀態
但係都係個句,失敗者唔好以為係香港教育害死自己,其實係你讀書唔叻,去邊讀書都一樣會咁既下場
大佬,求其20分都有世界top100大學讀,有咩城市係易得過香港?
香港都搞唔掂唔好以為自己去到外國會好叻

公道講,讀書唔叻係冇問題,人地北歐點解讀書壓力少
係因為社會包容d讀書唔叻既人,佢地一樣搵到錢一樣生活到
如果香港都係咁,鬼有讀書壓力咩你做個waiter一樣買到正常500呎私樓,月供只係佔你人工3、4成,撚有唔想讀書既人會迫自己讀書咩

根本香港教育就同世界發達國家大同小異
比班on9學者/政府/傳媒吹到香港教育好撚扭曲
但就冇人正視問題根源係社會層面
你都幾單純
所以YY lam講感言嗰條片真係好正 佢真係完全講出左喺香港要面對咩問題
當年中文閱讀卷
叫個作者黎都唔識答
已經係On9
摘星係大學policy
而家講緊DSE 有冇問題
如果設計得好點解要有摘星
摘星都仲要係第八屆先有嘅嘢
依科嘢個個都要用三年讀㗎喎
用三年讀屎片有有冇問題
DSE都考唔到憑咩入U?
全城入U好無?
比資源你呢啲垃圾做乜
公平呢個term連定義都冇共識 無論equality 同equity都係唔會係現實中存在到 每次講親都唔會有得著 討論公平完全係一樣只會帶黎負能量既野黎
但講真 3都攞唔到不如咪撚入U
D 文言文就算你唔撚溫 唔撚背 其他地方正常都有3啦
咪撚講到成份卷都係文言文
Dse考你嘅能力同入u 讀嘅嘢都好唔同下,dse係考答題技巧多。我就係你口中嘅垃圾,但係讀緊master
垃圾Post
叫春開返去感情台啦

望一望都知咩都討論唔到
鬼唔知唔同
但連dse都搞唔掂入乜U
你不如話小學同中學好唔同
求其up句讀緊master同你本身講嗰堆嘢係無關係㗎

仲有咪覺得讀master 好特別有degree嘅比錢讀就有㗎啦。通街大學生,係睇啲人比唔比錢讀
咁中文卷攞唔到3代表個考生喺邊度唔啱讀U
唔識文言文定唔識估出卷點諗作者點諗
佢啲類比錯撚曬
我都廢時覆佢
駁吾刀
5** 有得加1.5 分
所以best 5 係16.5
當人本身有差別嘅時候就唔會有絕對公平
你話所有人都同樣能力都係同一間廠啤出嚟再送去QC再平均地派去攪珠派唔同學校學科 咁個制度公平啲
要由窮去富 不可能的事
你老豆老母未讀過書,你叻嘅都只可以去中產 nursing doctor engineer 都好叻仔 你嘅再之後嘅子女先可以達至富。但大前提下,係你幾代都要識諗而生性。
個機率幾咁細
前人種樹 後人乘涼
每個人智商差唔多
分別在於家庭資源同教育
當然 總有啲人出類拔萃 天生已經好聰明 努力
但係你會係個一個出類拔萃?或者螢幕上嘅你係嗰一個,但係更多嘅只係平庸之人
唔同U唔同科唔同degree計分都唔同
重點係點解要大學就個試唔係改好個試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞