其實獨立睇DSE, 呢個考試究竟係公平定唔公平?

323 回覆
25 Like 457 Dislike
唔對比其他考試/制度住,就咁獨立睇dse

聽過有兩種講法

一種就係算公平,因為呢個考試只要你夠分就可以入大學/你想讀嘅科,唔使睇埋其他因素

另一種講法就係唔算公平,因為家境比較有錢嘅人同家境貧窮嘅人資源相差好遠

有錢嘅人,屋企由細到大擺好多資源栽培佢,甚至由細到大已經經常用英文溝通,英文呢方面已經有好明顯差距,到高中唔使講啦,有錢嘅家庭一定負擔到俾個仔女去補習,屋企亦都有一個好適合溫書嘅環境、自己家人完全配合温書等等

窮嘅家庭方面,高中嘅時候好多家庭負擔唔到畀個仔去補習,甚至好多時返學之餘要返part time幫補家計,跟住屋企環境亦都未必好適合溫書,父母未必完全配合溫書、好多時要幫手做家務等等
真係好難揀
另一種講法就係唔算公平,因為家境比較有錢嘅人同家境貧窮嘅人資源相差好遠

咁生存已經係唔公平
其實Dse究竟算係公平定唔公平?
https://lih.kg/3052245

獨立睇,Dse究竟係公平定唔公平?
https://lih.kg/2976439

你又問?
理科撚衰語文已經唔公平
睇你點定義公平
如果個競爭條件係計埋家境等等因素嘅話
都可以話係公平

如果競爭條件係所謂叻唔叻
就一定唔公平
我頭先都諗會唔會扯得太遠 但呢啲嘢又真係關dse事
公平係指equality 定equity 先
就黎又新一屆Dse開考
家境本身都DSE成績影響唔太大, DSE個玩法基本上已經被人研究到7788, 網上又有唔有資源, 有個人努力同才智已經8,9成

但普通窮學生要15,6歲就理解呢場遊戲個機率都幾低
兩者都得 睇你想講邊樣
,中文考嚟考去都係咁嘅分
但又有啲中學生好早熟 喺15至18歲已經知道一定要面對dse

呢個係教學資源的問題,有無考試都存在
已經叫做公平過 IB, 就算唔計學費, IB 無錢都係無得玩
屌你老母guniqlo 六尺正氣男
重複又重複 屌你老母
名又重複 post又重複 屌你老母
死毒撚 屌你老母趁地淋啦含家產
by 高屋法子#92465

社會垃圾,剩係識抄po

一係就翻炒,重複又重複

唔講以為你係timberland打手
btw祝你着到生腳癬

數之不盡

呢啲都只係冰山一角

每日剩係識上網刷存在感,博上熱門滿足虛榮心,對呢個討論區極之冇貢獻、營養。早ban早着

屌你老母
呢個世界不嬲冇公平
有冇諗過公平同聖誕老人一樣用嚟呃細路咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞