其實獨立睇DSE, 呢個考試究竟係公平定唔公平?

323 回覆
25 Like 457 Dislike
點解唔識考試冇資格入u ? 你都同意dse考嘅同u 讀嘅唔同,點解我要比一個唔relevant 嘅考試去定義我有冇資格讀?唔係應該有更好更relevant嘅制度去評價一個人有冇能力入u咩。我冇覺得master好特別,我係指出我係你口中冇能力入u嘅人但有能力讀master,proof by contradiction。
代表個人弱智
公平因為夠分就入大學?
係咪冇留意過頭幾屆?
個分數拉curve 即係無論如何全港都有接近一半人係弱智
有咩公唔公平
大把公屋仔女靠dse翻生
人地環境咁惡劣都做到都仲有人話唔公平
名校夠唔係個個入u
邊個話你聽其他地方既考試唔使中marking scheme都有分?
香港係要exact wordings喎
台灣同外國就無香港咁變態
唔講33222標準 就咁講揀科
4個core 3文1理
文科撚 7747=25
理科撚 4474=19
已經係神科同普通科嘅分別
咁叫唔叫公平
exact wording?試舉例說明
點會冇 取消SBA、取消拉curve、所有pp公開俾全世界檢閱唔收錢、禁止所有補習社開辦、所有學校教學都要拍片放上網俾任何人檢閱
中文卷好似大陸咁考大量語文知識而唔係估個考官諗藍色窗簾
所有卷都用同一個AI改卷, 唔可以由唔同人改, AI標準可以由考評局去制定
英文卷唔一定要答中model answer先俾分, 而係言之成理即俾
你做過中英文卷未?見唔到岩字唔俾分,even你解釋到相同意思
既然咁唔公平仲用呢樣野去衡量一個人到咩能力同知識水平會唔會有D武斷? 咁其實資歷架構只係一個形式上既制度,對於批判一個人實際上有乜野能力係冇乜咁大幫助。
點解冇人講IB? 雖然主題係講DSE 但係都不容忽視
...不嬲都係exact wording
只要佢model answer同你有一個英文字母係唔同, 你就一分都冇
去睇考評報告啦 ching
DSE要求33222標準
天才可能就因為中英差要擺好多時間落去去滿足所謂標準
全能果啲 就揀哂醫科
唔怪得香港創科咁廢
但如果你真係理解件事
成份卷低分極有限
多數d人拎來瀨
根本答嘅野完全兩碼子回事
Ching 識波
上過一啲TIMSS(Trends in International Mathematics and Science Study)研討會
可以當係百幾個國家地方每五年研究一次佢哋學生數理科成績水平
當中講到香港社會資源分布同學生成績嘅關係
記得佢有一個好重要嘅findings
每個地方資源豐富嘅人成績一定越好
咁香港當然都唔例外
但出奇地香港即使家境唔好嘅人
佢哋成績都唔會相差太遠
簡單啲講,某啲地區可能窮人嘅話連書都冇得讀
有錢就接受優質教育
而香港做咗好多嘢去保障每個同學有公平學習機會
例如12年免費教育,DSE計分制度相對公平
每間學校師資又其實唔會有太大分別
其實如果唔睇公開試成績仲唔公平
可以無限考 夠分就比你入

美國有啲就種族扣分
有啲就父母親戚校友有分加
有啲就要你多才多藝 personal statement個啲 姐係逼害窮撚 無錢請升學顧問食屎
如果睇校內成績 你學校比分比得手緊又蝕底 又容易
問題係 點解會有人答到exact wording
有人又答唔到 你睇阿滴英文勁過你香港大學生幾萬皮
但咪又係有D題目答唔到exact wording 而且佢仲答得好過個model answer添
咁你個立腳點咪錯左囉
本身考試個目的唔係去批判一個人有冇能力去作答試卷入面有咩題目同分析題目既作答方式
而考試個根本目的係將不同水平既人分門別類出黎俾大家知道佢有乜野實力
既然你個考試個機率性咁高, 點解唔將考試頻率增加? 起碼一年可以考4次先啦, 機率性咁高既話語文能力同得分能力唔係成正相關比例囉
而且有D人明明英文識好多知識 例如翻譯能力、文法運用、生詞量、collocation用法。但你個考試似乎係考一個人工作能力、解難能力多過考英文語文能力喎。所以個結果咪出到黎大量大學生連最基本溝通都未做好,但識埋D terracotta warriors, agony uncle呢D笑話。
而且我有時好好奇,點解會有人可以答岩哂D exact wording, 尤其係listening part A4同B2D長題目 R撚哂頭
人地呢D語文天才你點比
人生咁多時間可以抽出黎話一半考生係弱智
公唔公平關弱智撚事咩 大把弱智溝通叻到痴線
如果就英文來講
香港考試真係垃圾
自己英文都係睇小說學返來
但我指係呢個制度下
你拎5**真係同識英文兩回事
但同時你又唔會拎唔到5/5*
成績都可以死衝
咩父母校友才藝就
真係屋企整定左玩閪
屌你老母,
由你同我投胎入你同我老母個肚入面個秒都已經唔公平

有手有腳既人無車覺得唔公平

但有啲無手無腳既人,
只係想要手手腳腳唔要車。

世界,根本無公平,
面對現實啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞