其實獨立睇DSE, 呢個考試究竟係公平定唔公平?

323 回覆
25 Like 457 Dislike
Life is unfair
刪左Dse同考試兩隻字
是但講樣野樓主都係岩
DSE 尼計,資源唔會真係影響得太多,因為太多好似Herman Yeung 咁既人,基本上每一條DSE既題目一上YouTube 都已經有人教。

你話環境既,其實自修室圖書館已經有,試題操曬學友社,會考,AL , DSE 已經夠
依家都仲係,未來就可能唔係了
唔關資源事,咁佢就係本身唔識考試先入band 2 band 3
現實去講,補習名師notes caruosell周圍都係
資源唔會缺,只係心態問題
“只要你夠分就可以入大學/你想讀嘅科,唔使睇埋其他因素” 呢個係公平嘅原因?咩道理?咁講嘅話只要有錢就可以買到豪宅別墅,唔使睇其他因素
絕對既公平先係唔公平

人地父母努力左半世人
甚至努力左三代人
為既就係令後代有多少少優勢

你唔比佢地投多d 資源落仔女到
對佢地又公唔公平?

事實上dse
係惟一一個相對公平既遊戲
最低限度
都係考同一份卷

出左社會
窮人同有錢人唔會再有同一個平台
公平競爭
公平
大家都有pastpaper做
大家都可以選擇補習
試題有一半都係翻炒
意味住你肯做pastpaper起碼都拎到當中8成分數

有錢嘅人可以補多啲習但
無補習嘅人可以拎多啲時間溫書

大家都係同一個syllabus下考試
所以制度下係公平

邊到唔公平?
考試制度公平 唔理你邊個 考到高分就揀到你想揀嘅路
地區名校入u率都可以好高 住公屋嘅一樣可以靠dse做返個人

唔公平嘅係個社會點樣利用呢個考試
一試定生死 對d發揮一時唔好嘅同學公平咩 你做lab個result都要take average啦
一個考試定奪你7成往後嘅人生 對d冇家底嘅人公平咩 係呢個社會佢地冇take2 除非好叻仔 如果唔係繼續處於社會下遊 咁就一世
只係考學術內容 對d有唔同才能唔同面向嘅人公平咩 美欺生係香港都仆街啦

但冇計 社會就係咁唔公平 你話我陰謀論都好啦 香港甚至亞洲嘅考試制度係最體現到有權有勢嘅人點樣操控社會中下層嘅人 學校只係一個養豬場 考試就係用黎揀上等豬去處理下等豬 再用成個社會嘅壓力令你認為你唔做豬就一無是處乜都唔係 離開左個豬圈 食都冇得你食
Dse就係爛尻制度比公平有咩意思。就好似問緊入大學前唔理社經地位,所以人都要食一舊屎先入到算唔算公平?屌你啦,根本就唔應該要食屎
有更多資源既人,一定會有更多優勢
幾乎所有既制度都係咁
你設唔設計到一個制度 有權有勢有錢既人係 唔佔優?

要經過考試,已經將呢種優勢壓到最低(唔係0)
所以歷來科舉考試已經係最最最公平既人才選拔制度
比起啲推薦呀 interview呀 要公平幾百萬倍

所以有咩爭議?
咩叫衰語文
3都拎唔到 已經係語言能力有問題
學乜嘢人入大學
覺得唔公平可能係因為能力上有差異
有啲人天生語文/理科好啲
有啲人兩樣都好
有啲人兩樣都唔好
但只係人嘅能力差別,唔代表制度唔公平
因為大家都係考緊同一份卷,同一個syllabus,用同一個時間準備考試,同一樣時間做卷

如果你話試題會泄漏比有補習嘅人
咁就先叫唔公平
依個都係一種公平
人類再"特別"靚/叻/有錢...都要受人類依個物種既天生條件所局限
香港考試不嬲都係考你中唔中marking scheme
無公唔公平之分
咁文科撚衰數學咪又係一樣
絕對公平係唔存在。

如果一個社會要實行公平,就即係代表呢個社會入面冇一個人係比另一個人有優勢,社會唔會有等級之分唔會有有錢人都唔會有窮人。

呢個係一個絕對共產既社會。

雖然由於人係貪心,係現實係唔會有真共產,但假設真係有佢應該要附合以下呢幾個特質。

第一,政府應該去中心化,
第二,冇人應該佔有財富
第三,教育一式化
第四,資源集中以絕對公平原則分配

咁架話,就無競爭絕對公平
咁點解數學lv2就得
語文lv2就唔得
用公平去描述生理似乎唔係太妥當
簡單黎講就應該唔會有人用「人人都會死」所以世界係公平呢個反證
理論上冇錯不過道理只係阿媽係女人
所以冇乜好討論

而且死亡同痾屎只係一個結果
去量度公唔公平更重要既係結果之前既過程
例如大家都知係人都係死既前題下
點樣死幾時死就係量度公唔公平既因素
男女能力唔同但同一條賽道已經唔公平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞