其實獨立睇DSE, 呢個考試究竟係公平定唔公平?

323 回覆
25 Like 457 Dislike
個人唔鍾意補習,大部分時間都無大用
特別係internet 時代
除作文同說話呢兩樣較personalise 要feedback 既野
關咩拉curve事,我住公屋無錢畀我補習咪又係best 5 27. Dse level根本上堂專心聽書,keep住放學温吓書,考之前操曬pp就有星(利申三科elective 都有*)
啲人20分都冇真係純粹懶or蠢or both
中文作文2 綜合5* 咁樣想問ching我語言能力有冇問題?
咁中文lv2呢
你on9?如果個個溫書就有25分呢樣嘢根本唔成立啦,你明唔明一拉curve就要有堆人要墊屍底。
假設全部人都好勤力好醒,當然無可能。
文言文撚係通用語言?又唔見你用文言文駁咀?自己唔用文言文又要笑人背唔好文言文就唔好讀醫
幾歲人?仲講公平
你今年犯太歲姐 冇乜野 撞正個同你價值觀差好遠既考官
可能你唔知 考中作要政治正確同正面積極 你有冇跟呢D先
唔公平,唔係人人考得
假設你中三已經自修好都唔可以提早考
中學生學文言文 要80年後先用得返(死後同先人傾計)
如果咁樣比公唔公平
世界有咩係公平
做咩句垃圾又咁多正皮
有答定無答
呢啲唔係客觀到爆嘅事實
連登真係垃圾
考試就係社會上層既人篩選佢地想要既人出黎
岩就高分 唔岩盲篩走你 話之你有咩潛能
人出世天生就有高低之分 人地有優勢過你 憑咩同你咁高咁大 有資源過你 自然機會多D 可以話好公平 又可以話唔公平 睇你點睇
年代久遠 我係21dse 印象中身邊所有同我揀同一題嘅人全部炒曬中作 好似係個條乜9知己
同意,networking 同生活圈子先係關鍵,如果屋企富裕,眼界都會唔同啲,父母學識都有關係,如果一開始就灌輸啲錯誤知識,個細路都係無心向學
公平可以脫離平等機會作論述嗎?
閱讀根本係估考評局嘅諗法
從來唔係考學生中文能力
每個人睇一篇作品都有唔同睇法
從來都冇標準答案
叫作者嚟都唔識答
你有4係代表你撞彩 撞到marker想你答嘅嘢 並唔係你中文幾勁
樓主有冇睇squid game?
努力準備先有條件去隨機應變
你太放大長題目個重要性
卷一入面, 文言文(compulsory + 閱讀) 佔一半, 全部有得 prep
白話靠 4式題, 修辭手法題, 分段題 呢d, 都cover 到唔少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞