菲林機討論 9

968 回覆
8 Like 2 Dislike

呢張漏得幾得意

好似彩負黑白放會無咁sharp?
我好似聽講過未試過

sharpness就一樣
不過可能會低少少對比
始終彩負出唔到安全燈隻色

巴打有冇放過彩負?

有, RA4
調色好撚煩
用制黎玩反轉左既RGB curve

好有興趣試,點樣用制玩負色,色準又係點較,可唔可以講多少少?

唔制, 自己google 啦

可換鏡110B

巴打有冇放過彩負?

有, RA4
調色好撚煩
用制黎玩反轉左既RGB curve

好有興趣試,點樣用制玩負色,色準又係點較,可唔可以講多少少?

唔制, 自己google 啦

可換鏡110B

好貴呀
改完機貴幾倍

可換鏡110B

好貴呀
改完機貴幾倍

你呢隻梗貴啦
得佢改到可換鏡
記得果陣要萬幾蚊
宜家個師傅好似無改

如果普通改45淘寶4千幾人仔有交易
不過靚唔靚仔就另一回事

可換鏡110B

好貴呀
改完機貴幾倍

你呢隻梗貴啦
得佢改到可換鏡
記得果陣要萬幾蚊
宜家個師傅好似無改

不過靚唔靚仔就另一回事

係幾好J
但諗諗下玩4x5冇movement, 又handheld咁影幾浪費
落腳影不如正正經經買large format

可換鏡110B

好貴呀
改完機貴幾倍

你呢隻梗貴啦
得佢改到可換鏡
記得果陣要萬幾蚊
宜家個師傅好似無改

不過靚唔靚仔就另一回事

係幾好J
但諗諗下玩4x5冇movement, 又handheld咁影幾浪費
落腳影不如正正經經買large format

Movement 先係重點
一頁頁追,最後啲討論突然跳到咁專業

最近鍾意左攝影 諗住向菲林個邊玩 岩岩入門應該買咩機 最好無咁貴
最近鍾意左攝影 諗住向菲林個邊玩 岩岩入門應該買咩機 最好無咁貴

等我整番一個樓主係好耐好耐以前已經想打頂置嘅野啦 但係打打下無左件事
我將我所知同閒談之中記得講過嘅野打哂出黎 未必一定岩哂 有唔岩請其他巴打加減修改
--------以下內容需要回復才能看到---------
呢幾日個天好灰 但我想影下彩色

風又無料到 雨又苦唔成 個天淨係識灰
一頁頁追,最後啲討論突然跳到咁專業

夏日熱辣辣keep 20度52min

等我整番一個樓主係好耐好耐以前已經想打頂置嘅野啦 但係打打下無左件事
我將我所知同閒談之中記得講過嘅野打哂出黎 未必一定岩哂 有唔岩請其他巴打加減修改

咁你係想試下影菲林係點 定想深入啲去了解影相技巧 定點樣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞