菲林機討論 9

968 回覆
8 Like 2 Dislike

新手報到

Hi
啲機J死我
其實唔係好明點解咁多人吹奏F 同 FM系列
又炒得咁貴

論玩味m42 好玩啲

Nikon萬年插插到數碼都用到
買左舊鏡唔驚浪費
又炒得咁貴

論玩味m42 好玩啲

買左舊鏡唔驚浪費

好聽啲就無轉mount數碼nikon都用到
實際上係唔進步
又炒得咁貴

論玩味m42 好玩啲

買左舊鏡唔驚浪費

係雞係公廁
又炒得咁貴

論玩味m42 好玩啲

買左舊鏡唔驚浪費

好聽啲就無轉mount數碼nikon都用到
實際上係唔進步

又唔可以咁講嘅...
工業用標準mount係難改啲
之前ebay 見到有傳說中嘅zeiss ZI
其實都係nikon mount
又炒得咁貴

論玩味m42 好玩啲

買左舊鏡唔驚浪費

係雞係公廁

M42先係
又插得俄機,又插得日機,又插得德機
Nikon 淨係插得nikon
又炒得咁貴

論玩味m42 好玩啲

買左舊鏡唔驚浪費

係雞係公廁

M42先係

又炒得咁貴

論玩味m42 好玩啲

買左舊鏡唔驚浪費

係雞係公廁

M42先係

nikon都係雞
嗰陣有諗過富士m42 機

但綜合性能pentax 轉m42 最正

百麗呢部都ok
又炒得咁貴

論玩味m42 好玩啲

買左舊鏡唔驚浪費

係雞係公廁

M42先係

nikon都係雞

咁一定有得插嘅...
不過m42乜都唔使改玩到哂咁多間廠喎
當年真係一機在手世界通行咁濟
而家數碼雞應該都係罪大....

百麗呢部都ok

支mamiya

今日咁好太陽 帶佢出去行街街
又炒得咁貴

論玩味m42 好玩啲

買左舊鏡唔驚浪費

係雞係公廁

M42先係

nikon都係雞

咁一定有得插嘅...

m42我淨係夠錢玩zenit

有, RA4
調色好撚煩
用制黎玩反轉左既RGB curve

好有興趣試,點樣用制玩負色,色準又係點較,可唔可以講多少少?

唔制, 自己google 啦

又炒得咁貴

論玩味m42 好玩啲

買左舊鏡唔驚浪費

係雞係公廁

M42先係

nikon都係雞

咁一定有得插嘅...

M42真係萬能屌,基本上好多其他135機加接環就屌得,nikon另計,所以一係發明m42 standard 條友聰明,個距離襟屌,一係就多人用其他廠就佢出system

買左舊鏡唔驚浪費

係雞係公廁

M42先係

nikon都係雞

咁一定有得插嘅...

M42真係萬能屌,基本上好多其他135機加接環就屌得,nikon另計,所以一係發明m42 standard 條友聰明,個距離襟屌,一係就多人用其他廠就佢出system

Canon 都唔得 有啲會打板

Trust me , only pentax is king for m42 conversion

買左舊鏡唔驚浪費

係雞係公廁

M42先係

nikon都係雞

咁一定有得插嘅...

我咪係nikon人

有冇人覺得偷片係一種樂趣,影到38張好有成功感

37-38基本上唔使點偷都ok
要偷到盡我依加會痴條假菲林尾 再係黑袋上 偷到岩岩好
不過偷到咁盡自己沖說好 比人沖慣性抽個頭出黎影到都無左一格半格

37-38基本上唔使點偷都ok
要偷到盡我依加會痴條假菲林尾 再係黑袋上 偷到岩岩好
不過偷到咁盡自己沖說好 比人沖慣性抽個頭出黎影到都無左一格半格

有, RA4
調色好撚煩
用制黎玩反轉左既RGB curve

好有興趣試,點樣用制玩負色,色準又係點較,可唔可以講多少少?

唔制, 自己google 啦

買左舊鏡唔驚浪費

係雞係公廁

M42先係

nikon都係雞

咁一定有得插嘅...

我咪係nikon人

nikon 人hi
想請教吓各位

我有一部傻瓜機,係konica big mini
最近用用吓開唔到機,想問吓邊度個有師傅維修?

因為用開有感情,想整返好繼續用
想請教吓各位

我有一部傻瓜機,係konica big mini
最近用用吓開唔到機,想問吓邊度個有師傅維修?

因為用開有感情,想整返好繼續用

傻瓜機黎講 好難搵人整 去相機維修中心問問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞