菲林機討論 9

968 回覆
8 Like 2 Dislike
部35rc漏光

部35rc漏光

漏得幾靚

果個錢箱?! btw Mamiya 7 個筆直

係呀
我覺得makina67同mamiya7比
大家差唔多價位
mamiya 7係抵到爛
基本上係一部現代機用菲林
仲要係67.....
其實之前120吹水po
有個巴打有mamiya 6
好提子

呢個價會J左部Hasselblad先

但係一定過900g喎

咁不如玩大片幅 各位ching有冇介紹

菲林貴好多
想玩單軌定雙軌

雙軌 係咪摺得埋? 邊部抵玩
部35rc漏光

漏得幾靚

唔喜歡咪自買啲海綿又好 拆菲林筒啲毛又好 換左去
部35rc漏光

漏得幾靚

邊度有嗰啲棉買?要用乜嘢痴?

係呀
我覺得makina67同mamiya7比
大家差唔多價位
mamiya 7係抵到爛
基本上係一部現代機用菲林
仲要係67.....
其實之前120吹水po
有個巴打有mamiya 6
好提子

但係一定過900g喎

菲林貴好多
想玩單軌定雙軌

好似最多人玩都係玩graflex 好似係
有錢可幾玩linhof
另外單軌好玩啲 但重好多
部35rc漏光

漏得幾靚

邊度有嗰啲棉買?要用乜嘢痴?

淘寶有 淘寶個飯有埋膠紙 結果你係換想搞好d就清埋舊個d膠紙同老化左未甩哂嘅綿
想問 rollei 35 系列 想要2.8的話合理價位大概幾多
新手想問下大家你地會去邊買機?

肥花 Facebook Ebay 淘寶 街檔
新手又無朋友識可以比多少少錢去hkcamera
千萬不要去imageplayground !!!

agggggggg
想問 rollei 35 系列 想要2.8的話合理價位大概幾多

rollei 35仲有分德製定星加菠製 德製會貴啲 黑機又會貴d 好似係

問左個friend原來個holader 遮住左個鈎

原來係咁
而家scan相都係搵塊玻璃壓平Scan
但係一定會scan斜要lr執返直

如果揾玻璃壓塊玻璃有無話有咩特別?
V800好似原本隻holder 有塊玻璃定膠片? 原意係拎黎壓平條片, 但聽人講過好痴塵

我自已搵左個平相架拆
貪塊玻璃夠薄
然後用膠紙封邊
我無乜研究過邊樣會好D
不過塊野一定唔可以花
同埋用一塊夠
兩塊我有好多問題好似漏光同flare

利申用V800, 而家後悔無買V850

用普通玻璃壓唔怕有newton's ring?

有呀, 不過唔係成日出現
暫時未諗到點解決

我都係見850有防牛頓先想轉

不過香港要訂先有好煩

我訂左amazon jp

rollei 35仲有分德製定星加菠製 德製會貴啲 黑機又會貴d 好似係

但論質素應該SE35s最好

後期係sonnar結構

後期係sonnar結構

我搵到部德製既
德國撚

後期係sonnar結構

我搵到部德製既
德國撚

前期tessar好似個邊冇咁sharp

後期係sonnar結構

我搵到部德製既
德國撚

無d 咁既事

後期係sonnar結構

我搵到部德製既
德國撚

無d 咁既事

純粹係想要2.8所以先唔aim tessar🙈
德製又有2.8應該至少要2500

但係一定過900g喎

菲林貴好多
想玩單軌定雙軌

有錢可幾玩linhof

但係一定過900g喎

菲林貴好多
想玩單軌定雙軌

有錢可幾玩linhof

沙慕尼都唔平 我好想買部

菲林貴好多
想玩單軌定雙軌

有錢可幾玩linhof

平過ebony先.......

菲林貴好多
想玩單軌定雙軌

有錢可幾玩linhof

大藝啦,夠薄,不過好難搵

新手近期比較滿意既

有錢可幾玩linhof

難搵=貴=不了

有錢可幾玩linhof

難搵=貴=不了

ebony唔輕呀
部部都2kg+
沙慕尼出左部新野45F2好想買
又輕, 又有不脫軌, Movement 夠又多

後期係sonnar結構

我搵到部德製既
德國撚

無d 咁既事

純粹係想要2.8所以先唔aim tessar🙈
德製又有2.8應該至少要2500

德制好罕見
不過鏡都係德制,身係新加坡姐
因為入面係銅,8成機都有凹
要新又要德又要S又要測光正常。 無3千都唔洗諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞