菲林機討論 9

968 回覆
8 Like 2 Dislike
新手想問野
準備上ebay買部fe2,上網睇過下測光對一部機係好緊要,咁想問下如果買左返黎可以點check,買之前又可以做啲咩?

買之前無野可以做
見機最簡單就拎部數碼機對測光
再唔係就信測光影一筒
新手想問野
準備上ebay買部fe2,上網睇過下測光對一部機係好緊要,咁想問下如果買左返黎可以點check,買之前又可以做啲咩?

買之前無野可以做
再唔係就信測光影一筒

如果我當你香港2手面交又好 去鋪買又好
通常試下對住光 燈之類 更改下光圈 更改下快門 更改下部機個iso 去睇下灣光郁唔郁
如果部機行p mode only / a mode only 就係個地點搵啲唔同光度嘅位置㩒下 對燈 好快 平常 慢d 再暗d 再慢d 用手遮測光位 好好好慢/唔明㩒(部份機
E6黎講 除左DF仲有咩地方沖好 唔想過海
新手想問野

買之前無野可以做
再唔係就信測光影一筒

如果我當你香港2手面交又好 去鋪買又好
通常試下對住光 燈之類 更改下光圈 更改下快門 更改下部機個iso 去睇下灣光郁唔郁
如果部機行p mode only / a mode only 就係個地點搵啲唔同光度嘅位置㩒下 對燈 好快 平常 慢d 再暗d 再慢d 用手遮測光位 好好好慢/唔明㩒(部份機

唔該晒師兄咁詳細嘅解答

For The Art - 聽講好西
拎去比鋪交lab 沖lor

For the art有得即日拎幾吸引

我淨係聽講話好串 乜都串你一餐 屌鳩啲客
仲要串完你你唔會覺得因該佢好有料 屌你係令到你有得著先on9

仲要串完你你唔會覺得因該佢好有料 屌你係令到你有得著先on9

巴打你咁講完搞到我好想領教下

話說係邊度黎?

話說係邊度黎?

好似荔枝角?

話說係邊度黎?

好似荔枝角?

係屌完你無得著wo 都想領教下
想比人屌上黑點嬲老闆屌你會開心啲

話說係邊度黎?

好似荔枝角?

鳩屌就算啦咁....
睇錯以為佢屌你係以為自己有料
所以想見識下學下野

話說係邊度黎?

好似荔枝角?

鳩屌就算啦咁....
所以想見識下學下野

佢有部hasselblad 3f raw嘛
部機可以比錢租黎用 好似有似有人用完話唔好定點 喂手係咁話條友唔識用乜乜柒柒 但佢唔會教你架 因為佢自己有開班教用呢部罰囉

又好似啲人拎菲林去沖 佢沖完見到好柒又會話鳩你

話說係邊度黎?

好似荔枝角?

鳩屌就算啦咁....
所以想見識下學下野

佢有部hasselblad 3f raw嘛
部機可以比錢租黎用 好似有似有人用完話唔好定點 喂手係咁話條友唔識用乜乜柒柒 但佢唔會教你架 因為佢自己有開班教用呢部罰囉

又好似啲人拎菲林去沖 佢沖完見到好柒又會話鳩你

果然係香港有少少器材就大鳩哂
有無人對Contax G 45 BLACK 同 G90 BLACK 有興趣?

今日好重

Contax G1
Nikon FM2
Canon IVSB
Voigtländer BESSA R2
Yashica 635
Fujifilm X100
Canon Prima DX II

七部成仙

今日好重

Contax G1
Nikon FM2
Canon IVSB
Yashica 635

七部成仙

發左達

今日好重

Contax G1
Nikon FM2
Canon IVSB
Yashica 635

七部成仙

今日好重+1

今日好重

Contax G1
Nikon FM2
Canon IVSB
Yashica 635

七部成仙

今日好重+1

薯條好重
有無巴打知 px625降壓adapter for LR43邊度有賣
搵晒深水埗啲檔口都係得電無轉接
有無巴打知 px625降壓adapter for LR43邊度有賣

淘寶啦

揾呢個
SF / 九龍灣美羅交收
https://www.facebook.com/groups/1506458186329445/permalink/1698756857099576/?sale_post_id=1698756857099576
有無人有玩4x5 而且自己沖?
用咩沖罐?
有無人有玩4x5 而且自己沖?
用咩沖罐?

Mod45 + paterson 罐
今日有奇遇

話說我上完達叔度拎返部CL
咁落街梗係試下機

行行下去到西營盤地鐵嗰邊
咁我見到兩個鬼佬吹水 其中一位拎住部M7
大家你眼望我眼 佢見到我部CL就讚
傾左一陣 佢最後喺袋入面潛左一部Rollei35
成部比左我…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞