菲林機討論 9

968 回覆
8 Like 2 Dislike
想淘部放大機,放135/6x6

暫時睇岩durst m605,但係直橋放相好似冇斜橋咁方便

如果同價位有冇其他好推介

以前學校一直都用直橋,覺得無問題
我都研究緊買架放屋企
可惜要解決土地問題

巴打果陣放到幾大?

我都係諗住土炮拎工作房同廁所放相ja

空間唔夠大好唔方便 係朋友屋企放過
自己屋企廁所有電有水都無位擺放大機

我都研究緊買架放屋企
可惜要解決土地問題

巴打果陣放到幾大?

16x20, 因為學校個盤最大係呢個size
我同學玩過11x22, 佢放落幅牆再沖
其實都係睇條橋有幾長
一般機放8x10一定無問題

我都研究緊買架放屋企
可惜要解決土地問題

巴打果陣放到幾大?

16x12, 因為學校個盤最大係呢個size
我同學玩過11x22, 佢放落幅牆再沖
其實都係睇條橋有幾長
一般機放8x10一定無問題

買過3次菲林機 基本上次次都中伏

nikon FM2 canon A-1 canon F-1n

唔係測光壞唔準 就係有時個快門唔開

搞到都唔敢玩落去

有心玩真係要買近全近個d先屌得過

邊到買

我都想知

nikon FM2 canon A-1 canon F-1n

搞到都唔敢玩落去

邊到買

FM2 放唔放? 開個價

搞到都唔敢玩落去

邊到買

我都想知

想知+2

搞到都唔敢玩落去

邊到買

FM2 放唔放? 開個價

見佢壞壞地一早放左啦

搞到都唔敢玩落去

邊到買

我都想知

想知+2

想知+3

可能日本yahoo 有盒個d美品囉

如果香港鋪頭買咁新真係比人劏
部XA2 影多幾卷如果都係唔啱應該都係放咗佢
其實真係好就手 又細部又易用
不過色水嗰啲真係唔係個個都啱
如果四五百放有冇人要其實

我要 連唔連閃?

有無巴絲知道可以點做?我今日先發現我個電池生哂銹,粒電點比啲銹cake住左,我搵左啲酒精抹哂啲位,粒我成粒放左去酒精都浸都整唔出,有無方法/師傅介紹?

兩個做法
一係噴少少WD40上去銹積
二係用酸性野好似醋
等十分鐘然後用棉棒抹

我將粒電浸左白醋成三十分鐘,都篤唔到粒電出黎,睇黎啲銹真係食得好深下,但仲有咩方法可以做?定有無得再買過?

電買過咪得

我要 連唔連閃?

唔連呀 有興趣 可以tg俾相你睇吓

我要 連唔連閃?

唔連呀 有興趣 可以tg俾相你睇吓

琴日屋企執雪櫃,竟然發現奇珍異寶,不過淨係擺咗落雪格,冇放冰格,唔知使唔使補光
[img]https://s28.postimg.org/ze7paiyx9/filmcc.jpg[img]
琴日屋企執雪櫃,竟然發現奇珍異寶,不過淨係擺咗落雪格,冇放冰格,唔知使唔使補光

過左期幾耐

過左期幾耐

02/03年exp, 俾的海味遮住十幾年,我估應該係01年買
話說之前隔黎post見過人講檢視菲林既問題,其實如果係負片巴打係點樣睇反d相?有無除左晒曬出黎/scan既方法?
話說之前隔黎post見過人講檢視菲林既問題,其實如果係負片巴打係點樣睇反d相?有無除左晒曬出黎/scan既方法?

用iPhone反轉顏色,
再開相機睇。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞