菲林機討論 9

968 回覆
8 Like 2 Dislike

屌拿聲 黃班咪又係咁用 你用開裂像又好磨砂又有 未用過黃班咪又係要習慣下
只不過單鏡反光機係數碼同菲林結構上好相似 如果你有玩過數碼單反會比較易上手 應該咁樣講囉屌~

屌拿聲 黃班咪又係咁用 你用開裂像又好磨砂又有 未用過黃班咪又係要習慣下
只不過單鏡反光機係數碼同菲林結構上好相似 如果你有玩過數碼單反會比較易上手 應該咁樣講囉屌~

老實說話 你想玩下菲林 又無任何攝影經驗/基礎 姐係乜野曝光阿 光圈阿 快門阿都唔識的話
你一係買部即棄相機玩下 試下菲林係唔係你想要個樣野
又或者平平地一兩百買部平嘅傻瓜機 對焦又唔使理 光圈快門又唔使理 見到按快門就ok
我見過都唔少人一買就買單鏡機 機械機啦特別係 測光又唔知準唔準
當準啦 又唔知快門點叫快D叫點慢D 仲要慢慢對focus 結果一筒36張都唔知幾多張自己覺得合格
然後拎部就係一兩舊嘅傻瓜反而影得好撚開心 仲話好似靚過佢部單鏡反光機影出黎

自己諗下係乜野方向再諗玩乜機

三部買哂, 俾d錢就學得識
新手留名
想問下點解黑白要晒幾日
彩色個幾鐘就有?
新手留名
想問下點解黑白要晒幾日
彩色個幾鐘就有?

新手留名
想問下點解黑白要晒幾日
彩色個幾鐘就有?

影Tamx 去opp沖
opp用tmax rs藥 沖機沖 即日有

500 蚊一set 嘅嘅單反
賓得嘅M42 鏡機 應該ok
唔介意膠嘅就Ricoh 個堆K mount 機
再唔介意大陸野嘅話
hkcamera 仲有啲全新嘅鳳凰K mount 機
新手留名
想問下點解黑白要晒幾日
彩色個幾鐘就有?

感謝解答
同埋想問 菲林IOS問題
我日頭陽光勁時係唔係用IOS低D
普遍係用幾多呢?

有時影夜晚相
覺得太黑應該點?

用緊TRIX400

新手用緊全手動
想練多D 先可以影快D
依家都唔敢影人住
都係影建築物 唔會陏
新手留名
想問下點解黑白要晒幾日
彩色個幾鐘就有?

感謝解答
普遍係用幾多呢?

有時影夜晚相
覺得太黑應該點?

用緊TRIX400

新手用緊全手動
想練多D 先可以影快D
依家都唔敢影人住
都係影建築物 唔會陏

係iso 唔係ios

film iso 係限死左, 你唯一可以改變就係光圈大小同快門速度,或者落ND

冇話日頭一定要用低iso film,但如果你下下開盡f1.2咁大光圈又唔落ND , 加上快門速度最盡得1/500或者1/1000 咁就一定爆光

太黑影唔到咪唔好影,一係你落腳開B 快門影,一係你影fine art 野,姐係得d 光線咁

trix 400 係好菲林黎,如果想寛容度再大d 可以玩5222 film,opp 有得分卷買 仲平過trix400

多謝解答
開B 係點解?
有無d 小技能可以快d 影到
影遠野 日頭
我依家通常都係支鏡較定infinity
shutter 較定 125
再較F
新手留名
想問下點解黑白要晒幾日
彩色個幾鐘就有?

感謝解答
普遍係用幾多呢?

有時影夜晚相
覺得太黑應該點?

用緊TRIX400

新手用緊全手動
想練多D 先可以影快D
依家都唔敢影人住
都係影建築物 唔會陏

係iso 唔係ios

film iso 係限死左, 你唯一可以改變就係光圈大小同快門速度,或者落ND

冇話日頭一定要用低iso film,但如果你下下開盡f1.2咁大光圈又唔落ND , 加上快門速度最盡得1/500或者1/1000 咁就一定爆光

太黑影唔到咪唔好影,一係你落腳開B 快門影,一係你影fine art 野,姐係得d 光線咁

trix 400 係好菲林黎,如果想寛容度再大d 可以玩5222 film,opp 有得分卷買 仲平過trix400

多謝解答
開B 係點解?
影遠野 日頭
再較F

B快門 = 你㩒實個快門制就開快門 放手就關快門
咩叫使快d影到? 買部有A mode 嘅機咪快啲影到
新手留名
想問下點解黑白要晒幾日
彩色個幾鐘就有?

感謝解答
普遍係用幾多呢?

有時影夜晚相
覺得太黑應該點?

用緊TRIX400

新手用緊全手動
想練多D 先可以影快D
依家都唔敢影人住
都係影建築物 唔會陏

係iso 唔係ios

多謝解答
開B 係點解?
影遠野 日頭
再較F

啱呀
早知唔咁衝動扮生活品味
不過努力日日影
新手留名
想問下點解黑白要晒幾日
彩色個幾鐘就有?

感謝解答
普遍係用幾多呢?

有時影夜晚相
覺得太黑應該點?

用緊TRIX400

新手用緊全手動
想練多D 先可以影快D
依家都唔敢影人住
都係影建築物 唔會陏

係iso 唔係ios

多謝解答
開B 係點解?
影遠野 日頭
再較F

啱呀
早知唔咁衝動扮生活品味
不過努力日日影

影大底仲有品味 影快野考技術
影慢野 fo完構埋圖 哦屌個光唔靚 慢慢等
食支煙 飲杯啤酒先 哦個光靚啦 又好似光左 又再測個光先
夾岩哂所有野 先影得一張
有無菲林街拍撚
有無菲林街拍撚

而家出動
有無菲林街拍撚

菲林風景撚路過
有無菲林街拍撚

沖緊筒5222 晏少少SCAN埋睇下點先

巴打會唔會分享吓
有無菲林街拍撚

菲林風景撚路過

睇過啲老師傅影菲林風景 正到
有無菲林街拍撚

而家出動

巴打鍾意夜晚影?
有無菲林街拍撚

而家出動

巴打鍾意夜晚影?

om-1
前排ebay左支tokina 17mm 3.5 750HkD
算唔算平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞