菲林機討論 9

968 回覆
8 Like 2 Dislike
新手有冇咩傻瓜機介紹?
有部OM1 玩左一排但覺得幾重下

OM1都叫重

Om1都重 用返iphone 啦

如果唔係貪外型嘅文青嘅話
要輕可以用AF 單反
新手有冇咩傻瓜機介紹?

OM1都叫重

要輕可以用AF 單反

重點
新手有冇咩傻瓜機介紹?

OM1都叫重

要輕可以用AF 單反

重點

突破盲腸
新手有冇咩傻瓜機介紹?

OM1都叫重

要輕可以用AF 單反

重點

突破盲腸

mz3 + da40 xs
仲輕過金屬殼RF 機
又有自動對焦同過片
係扮唔到文青
菲林谷沖上1600
用portra 400 定800

市面仲多唔多natura 1600 賣
新手有冇咩傻瓜機介紹?

OM1都叫重

要輕可以用AF 單反

重點

突破盲腸

仲輕過金屬殼RF 機
又有自動對焦同過片
係扮唔到文青

我用a-sweet II L
菲林谷沖上1600
用portra 400 定800

市面仲多唔多natura 1600 賣

800 push 1 stop
https://www.flickr.com/photos/philoufr/tags/kodakportra8001600/

仲有natura 1600賣
新手有冇咩傻瓜機介紹?

OM1都叫重

要輕可以用AF 單反

om1都重玩holga算啦

OM1都叫重

要輕可以用AF 單反

重點

突破盲腸

仲輕過金屬殼RF 機
又有自動對焦同過片
係扮唔到文青

用緊eos55 加支501.8輕到

要輕可以用AF 單反

重點

突破盲腸

仲輕過金屬殼RF 機
又有自動對焦同過片
係扮唔到文青

body 同iPhone 6 一樣重

要輕可以用AF 單反

重點

突破盲腸

仲輕過金屬殼RF 機
又有自動對焦同過片
係扮唔到文青

膠 mount?
會唔會冇咁襟用?

重點

突破盲腸

仲輕過金屬殼RF 機
又有自動對焦同過片
係扮唔到文青

膠 mount?
會唔會冇咁襟用?

應該就係
呢個系列有高階版 係a-Sweet II
II L 係簡化型
好耐無上過黎呢個post睇
貼下個仔先

想問下巴打玩開m42呢堆鏡係質素上同其他nikon canon minolta等等等等既菲林時期鏡相差得遠唔遠?
成日想玩下nikon但又要成set買過

Pentax 大姑媽50mm1.4 絶對唔差, 同nikon 支50mm 1.4 ai 比
之前用pentax sp2 ,宜家轉用Nikon f3

M42機身系統冇其他牌子穩定,但鏡頭質素唔會差

咁我都可以照收集下唔駛放d m42住
我都係成日仍住d機身會好快收皮 但又唔知轉邊隻實浄耐用

M42 除左冇乜得玩自動mode 之外其實都幾好...鏡又多又平
機身你不如試下東德Praktica 嘅L 系列啦
係最基本型嘅M42, 唔算重, 冇測光
不過有我覺得比較重要嘅全開光圈取景
(aka 自動縮光圈)而且假假地都係德國野 又平
賓得雖然易入手啲 不過佢地啲M42機似乎質素一般般

Pentax Spotmatic幾好吖
又平

宜部正, 之前放咗想買返

我好似二百蚊定二百五買左一部
貴過樓上巴打一倍

最後連兩支幾百蚊買返黎嘅鏡比左個Frd用
叫佢包我一日食用算數

我係taobao買
部樣勁新正,黑色機連55 mm1.8要千幾

買咗呢部玩下
新手pentex機玩緊55mm鏡 想買支長焦 買二手有咩要注意
新手pentex機玩緊55mm鏡 想買支長焦 買二手有咩要注意

M42定K?
買鏡不外乎注意帶夠錢
對焦, 光圈順唔順, 連動係咪work
有冇霉呀花呀咁

M42定K?
買鏡不外乎注意帶夠錢
有冇霉呀花呀咁

去蘇華買個x2 converter算啦
人地吹到咁勁

M42定K?
買鏡不外乎注意帶夠錢
有冇霉呀花呀咁

m42
平玩大約要預幾錢?
另外想問pentax機係咪用返pentax鏡會好啲定冇分別

M42定K?
買鏡不外乎注意帶夠錢
有冇霉呀花呀咁

m42
平玩大約要預幾錢?

135 幾舊水

小心地滑

M42定K?
買鏡不外乎注意帶夠錢
有冇霉呀花呀咁

去蘇華買個x2 converter算啦
人地吹到咁勁

感覺會伏 但係其實伏係邊

M42定K?
買鏡不外乎注意帶夠錢
有冇霉呀花呀咁

m42
平玩大約要預幾錢?

M42 唔同牌子機鏡mix and match 係ok 嘅

不過真係要注意就係賓得鏡唔落得Zenit 機

買咗呢部玩下

同mju ii 定焦枝鏡係咪廿唔多色水?
之前賣咗部mju ii 諗住入部平嘅XA2點知出嚟啲相差好遠

買咗呢部玩下

之前賣咗部mju ii 諗住入部平嘅XA2點知出嚟啲相差好遠

試埋xa

M42定K?
買鏡不外乎注意帶夠錢
有冇霉呀花呀咁

m42
平玩大約要預幾錢?

M42 唔同牌子機鏡mix and match 係ok 嘅

不過真係要注意就係賓得鏡唔落得Zenit 機

買咗呢部玩下

試埋xa

成色同mju ii比好似好紅咁樣 XA同XA2應該枝鏡都差唔多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞