菲林機討論 9

968 回覆
8 Like 2 Dislike
分享少少街拍 未有能力自己沖 都係俾人搞

黑白後製

黑白就玩番黑白film啦,後製冇乜意思

其實無咩所謂既
放相有時都會用彩負放黑白
有時影完先覺轉返黑白靚d都無計

好似彩負黑白放會無咁sharp?
我好似聽講過未試過

sharpness就一樣
不過可能會低少少對比
始終彩負出唔到安全燈隻色

問左個friend原來個holader 遮住左個鈎

原來係咁
而家scan相都係搵塊玻璃壓平Scan
但係一定會scan斜要lr執返直

如果揾玻璃壓塊玻璃有無話有咩特別?
V800好似原本隻holder 有塊玻璃定膠片? 原意係拎黎壓平條片, 但聽人講過好痴塵

我自已搵左個平相架拆
貪塊玻璃夠薄
然後用膠紙封邊
我無乜研究過邊樣會好D
不過塊野一定唔可以花
同埋用一塊夠
兩塊我有好多問題好似漏光同flare

利申用V800, 而家後悔無買V850

用普通玻璃壓唔怕有newton's ring?

有呀, 不過唔係成日出現
暫時未諗到點解決

我都係見850有防牛頓先想轉

不過香港要訂先有好煩

我嚟緊都想訂番部

黑白後製

其實無咩所謂既

我好似聽講過未試過

不過可能會低少少對比

巴打有冇放過彩負?

問左個friend原來個holader 遮住左個鈎

原來係咁
而家scan相都係搵塊玻璃壓平Scan
但係一定會scan斜要lr執返直

如果揾玻璃壓塊玻璃有無話有咩特別?
V800好似原本隻holder 有塊玻璃定膠片? 原意係拎黎壓平條片, 但聽人講過好痴塵

我自已搵左個平相架拆
貪塊玻璃夠薄
然後用膠紙封邊
我無乜研究過邊樣會好D
不過塊野一定唔可以花
同埋用一塊夠
兩塊我有好多問題好似漏光同flare

利申用V800, 而家後悔無買V850

用普通玻璃壓唔怕有newton's ring?

有呀, 不過唔係成日出現
暫時未諗到點解決

我都係見850有防牛頓先想轉

不過香港要訂先有好煩

我嚟緊都想訂番部

訂啦!

黑白後製

其實無咩所謂既

我好似聽講過未試過

不過可能會低少少對比

巴打有冇放過彩負?

有, RA4
調色好撚煩
用制黎玩反轉左既RGB curve
點睇Zeiss Nikon s310?
700hkd 屌唔屌得過?

過來人,千祈唔好屌
細部係細部,但過片之後條杆會定左喺到,
要㩒快門先一野彈翻返個位到。
(難明可以google下佢既片 )

另外要估焦就真係不了,
成日一大光圈就out-focus
除非你成日收細光圈超焦距影

手感不好,700可以買部靚啲既機,
最好有黃班對焦嗰啲啦

有咩機細細部嘅好介紹
Minolta hi matic 7sII 好貴

好多都細細部 睇下你想要乜

七劍之一

其實我本身都有Rollei 35
想要差唔多size 又有對焦又唔過千
會唔會好高要求

Rollei 35已經好細
Minolta hi matic 7sII 都大過佢
可以睇下Olympus XA 有黃班 不過唔明顯 你可以研究下岩唔岩你心水

Olympus 35 好似幾正

最後入左部35dc
點睇Zeiss Nikon s310?
700hkd 屌唔屌得過?

過來人,千祈唔好屌
細部係細部,但過片之後條杆會定左喺到,
要㩒快門先一野彈翻返個位到。
(難明可以google下佢既片 )

另外要估焦就真係不了,
成日一大光圈就out-focus
除非你成日收細光圈超焦距影

手感不好,700可以買部靚啲既機,
最好有黃班對焦嗰啲啦

有咩機細細部嘅好介紹
Minolta hi matic 7sII 好貴

好多都細細部 睇下你想要乜

七劍之一

其實我本身都有Rollei 35
想要差唔多size 又有對焦又唔過千
會唔會好高要求

Rollei 35已經好細
Minolta hi matic 7sII 都大過佢
可以睇下Olympus XA 有黃班 不過唔明顯 你可以研究下岩唔岩你心水

Olympus 35 好似幾正

最後入左部35dc

jed

黑白後製

其實無咩所謂既

我好似聽講過未試過

不過可能會低少少對比

巴打有冇放過彩負?

有, RA4
調色好撚煩

好有興趣試,點樣用制玩負色,色準又係點較,可唔可以講多少少?

黑白後製

其實無咩所謂既

我好似聽講過未試過

不過可能會低少少對比

巴打有冇放過彩負?

有, RA4
調色好撚煩

好有興趣試,點樣用制玩負色,色準又係點較,可唔可以講多少少?

唔制, 自己google 啦

其實無咩所謂既

我好似聽講過未試過

不過可能會低少少對比

巴打有冇放過彩負?

有, RA4
調色好撚煩

其實無咩所謂既

我好似聽講過未試過

不過可能會低少少對比

巴打有冇放過彩負?

有, RA4
調色好撚煩

我好似聽講過未試過

不過可能會低少少對比

巴打有冇放過彩負?

有, RA4
調色好撚煩

巴打有冇放過彩負?

有, RA4
調色好撚煩

不過可能會低少少對比

巴打有冇放過彩負?

有, RA4
調色好撚煩

想問下電池px675 同px625 size係未一樣
因為我部機用2粒px675 但我搵adapter 普遍都係px625 搵極都搵唔到

巴打有冇放過彩負?

有, RA4
調色好撚煩

有, RA4
調色好撚煩

想問港島有無平既沖連scan鋪頭?
上網睇冠圖以為$30蚊到,點知$99

冠圖?彩圖麗?
我淨係知彩圖麗c41淨沖24 細scan我估應該50內
color six c41淨沖30 細scan 真係好細嘅細scan 加埋應該60 大scan斷Mb計

新手報到

冠圖?彩圖麗?
我淨係知彩圖麗c41淨沖24 細scan我估應該50內
color six c41淨沖30 細scan 真係好細嘅細scan 加埋應該60 大scan斷Mb計

先謝
咁都係出開九龍區去太子搞算

巴打有冇放過彩負?

有, RA4
調色好撚煩

其實唔係好明點解咁多人吹奏F 同 FM系列
又炒得咁貴

論玩味m42 好玩啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞