菲林機討論 9

968 回覆
8 Like 2 Dislike

買咗呢部玩下

同mju ii 定焦枝鏡係咪廿唔多色水?
之前賣咗部mju ii 諗住入部平嘅XA2點知出嚟啲相差好遠

試埋xa

成色同mju ii比好似好紅咁樣 XA同XA2應該枝鏡都差唔多?

xa同xa2影出黎應該唔太同
無認真研究 我朋友有xa 我有xa2 xa3
放到幾錢?
放到幾錢?

300-600應該
放到幾錢?

300-600應該

呢個所謂既傻瓜機
都好L重下
放到幾錢?

300-600應該

呢個所謂既傻瓜機
都好L重下

應該唔會好重姐 對我黎講
我都想搵部試下
放到幾錢?

300-600應該

呢個所謂既傻瓜機
都好L重下

我都想搵部試下

星際見到有成箱呢部壞機
可以試下
放到幾錢?

300-600應該

呢個所謂既傻瓜機
都好L重下

我都想搵部試下

星際見到有成箱呢部壞機
可以試下

壞機影唔到唔好搞啦
ebay / 肥花買部都係幾舊
淘寶啲kodak film大鋪買唔到 你哋會去邊買?

點解買唔到?

淘寶囉

點解買唔到?

禁咗入去就咁寫
"根據所在國法律法規或平臺政策,此項商品限制下單購買。"
https://world.taobao.com/item/12513087283.htm?fromSite=main&spm=a312a.7700824.w4004-16773449862.56.6f1cbbceBPDvqY

點解買唔到?

禁咗入去就咁寫
https://world.taobao.com/item/12513087283.htm?fromSite=main&spm=a312a.7700824.w4004-16773449862.56.6f1cbbceBPDvqY

用返大陸版個網頁就得

點解買唔到?

禁咗入去就咁寫

唔好用國際版
轉支那版
Thanks上面巴打搵到了
新手pentex機玩緊55mm鏡 想買支長焦 買二手有咩要注意

M42定K?
買鏡不外乎注意帶夠錢
對焦, 光圈順唔順, 連動係咪work
有冇霉呀花呀咁

m42
平玩大約要預幾錢?
另外想問pentax機係咪用返pentax鏡會好啲定冇分別

M42 唔同牌子機鏡mix and match 係ok 嘅

不過真係要注意就係賓得鏡唔落得Zenit 機

250$好似屌得過?
新手pentex機玩緊55mm鏡 想買支長焦 買二手有咩要注意

M42定K?
買鏡不外乎注意帶夠錢
有冇霉呀花呀咁

m42
平玩大約要預幾錢?

250$好似屌得過?

蘇華

正阿

M42定K?
買鏡不外乎注意帶夠錢
有冇霉呀花呀咁

m42
平玩大約要預幾錢?

250$好似屌得過?

蘇華

正阿

好似一路都有 幾個月之前執左支vivitar series 1 70-210/2.8 長焦中既好野,仲有d sigma tamron , 不過好大支。

買咗呢部玩下

之前賣咗部mju ii 諗住入部平嘅XA2點知出嚟啲相差好遠

試埋xa

成色同mju ii比好似好紅咁樣 XA同XA2應該枝鏡都差唔多?

兩部都玩過
MjuII 支鏡>>XA ,無論色變形都係
但MjuII 壞左之後變成廢物 , 部XA仲行得走得
買過3次菲林機 基本上次次都中伏

nikon FM2 canon A-1 canon F-1n

唔係測光壞唔準 就係有時個快門唔開

搞到都唔敢玩落去

有心玩真係要買近全近個d先屌得過
想淘部放大機,放135/6x6

暫時睇岩durst m605,但係直橋放相好似冇斜橋咁方便

如果同價位有冇其他好推介

以前學校一直都用直橋,覺得無問題
我都研究緊買架放屋企
可惜要解決土地問題
買過3次菲林機 基本上次次都中伏

nikon FM2 canon A-1 canon F-1n

唔係測光壞唔準 就係有時個快門唔開

搞到都唔敢玩落去

有心玩真係要買近全近個d先屌得過

邊到買

買咗呢部玩下

試埋xa

兩部都玩過
MjuII 支鏡>>XA ,無論色變形都係
但MjuII 壞左之後變成廢物 , 部XA仲行得走得

我就係兩部都玩過 XA唔知點解係紅好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞