菲林機討論 9

968 回覆
8 Like 2 Dislike
有無菲林街拍撚

菲林風景撚路過

睇過啲老師傅影菲林風景 正到

影45/810正片
有無菲林街拍撚

菲林風景撚路過

啲老師傅好勁...我仲係新手...
其實間中都會菲林掃街不過真係好少
掃街相會想擺ig呃like所以數碼多
有無菲林街拍撚

菲林風景撚路過

影45/810正片

正片同810買唔起
有無菲林街拍撚

菲林風景撚路過

影45/810正片

正片同810買唔起

玩住120正片先
有無菲林街拍撚

菲林風景撚路過

影45/810正片

正片同810買唔起

玩住120正片先

120有玩呀, 插45影緊67
想搵69背試下....
有無菲林街拍撚

沖緊筒5222 晏少少SCAN埋睇下點先

巴打會唔會分享吓

最近儲緊個series係外籍人士

前排有個短命series係影垃圾,但一定要立方體+其實仲有用,最後發覺太難搵放棄左

第一張笑左
光頭但前面寫salon go ahead
新手留名
想問下點解黑白要晒幾日
彩色個幾鐘就有?

感謝解答
同埋想問 菲林IOS問題
我日頭陽光勁時係唔係用IOS低D
普遍係用幾多呢?

有時影夜晚相
覺得太黑應該點?

用緊TRIX400

新手用緊全手動
想練多D 先可以影快D
依家都唔敢影人住
都係影建築物 唔會陏

係iso 唔係ios

film iso 係限死左, 你唯一可以改變就係光圈大小同快門速度,或者落ND

冇話日頭一定要用低iso film,但如果你下下開盡f1.2咁大光圈又唔落ND , 加上快門速度最盡得1/500或者1/1000 咁就一定爆光

太黑影唔到咪唔好影,一係你落腳開B 快門影,一係你影fine art 野,姐係得d 光線咁

trix 400 係好菲林黎,如果想寛容度再大d 可以玩5222 film,opp 有得分卷買 仲平過trix400

多謝解答
開B 係點解?
有無d 小技能可以快d 影到
影遠野 日頭
我依家通常都係支鏡較定infinity
shutter 較定 125
再較F

想快D影到咪開f16/f22 再自己睇鏡頭度距離

拎呢張圖做例子

你光圈開到f8,然後你目測自己同目標距離係2米左右

咁就事先扭到2米果個指標到,之後你會望到f8情況下,1.5米至3.8米都會比較清

較岩快門,心入邊諗定framing同角度大約係點等等就行上前

咁樣到時你就可以淨係睇viewfinder望framing岩唔岩,直情對焦都唔洗對,一舉機就可以禁快門

多謝解答!
我依家好努力練緊
希望遲外自動sense 到
btw 張圖係咩鏡?
新手留名
想問下點解黑白要晒幾日
彩色個幾鐘就有?

感謝解答
普遍係用幾多呢?

有時影夜晚相
覺得太黑應該點?

用緊TRIX400

新手用緊全手動
想練多D 先可以影快D
依家都唔敢影人住
都係影建築物 唔會陏

係iso 唔係ios

film iso 係限死左, 你唯一可以改變就係光圈大小同快門速度,或者落ND

冇話日頭一定要用低iso film,但如果你下下開盡f1.2咁大光圈又唔落ND , 加上快門速度最盡得1/500或者1/1000 咁就一定爆光

太黑影唔到咪唔好影,一係你落腳開B 快門影,一係你影fine art 野,姐係得d 光線咁

trix 400 係好菲林黎,如果想寛容度再大d 可以玩5222 film,opp 有得分卷買 仲平過trix400

多謝解答
開B 係點解?
影遠野 日頭
再較F

拎呢張圖做例子

咁就事先扭到2米果個指標到,之後你會望到f8情況下,1.5米至3.8米都會比較清

較岩快門,心入邊諗定framing同角度大約係點等等就行上前

咁樣到時你就可以淨係睇viewfinder望framing岩唔岩,直情對焦都唔洗對,一舉機就可以禁快門

多謝解答!
我依家好努力練緊
btw 張圖係咩鏡?

應該Leica 7妹
新手留名
想問下點解黑白要晒幾日
彩色個幾鐘就有?

感謝解答
普遍係用幾多呢?

有時影夜晚相
覺得太黑應該點?

用緊TRIX400

新手用緊全手動
想練多D 先可以影快D
依家都唔敢影人住
都係影建築物 唔會陏

係iso 唔係ios

多謝解答
開B 係點解?
影遠野 日頭
再較F

拎呢張圖做例子

多謝解答!
我依家好努力練緊
btw 張圖係咩鏡?

應該Leica 7妹

thx!
小弟用緊standard 既50 mm f2
黎緊試自己沖黑白正
新手想問下大家你地會去邊買機?

感謝解答
普遍係用幾多呢?

有時影夜晚相
覺得太黑應該點?

用緊TRIX400

新手用緊全手動
想練多D 先可以影快D
依家都唔敢影人住
都係影建築物 唔會陏

係iso 唔係ios

多謝解答
開B 係點解?
影遠野 日頭
再較F

拎呢張圖做例子

多謝解答!
我依家好努力練緊
btw 張圖係咩鏡?

應該Leica 7妹

thx!

巴打,我見你曝光唔太熟,如果部機冇測光,不如用數碼,dc仔又好dslr又好,玩熟曝光三角先。
唔熟唔係唔玩得菲林,而係你初初會失敗得好多,比其他人燒好多錢先學䁱。諗清諗楚先,機喺手,大把時間有得拎番出嚟影
有無菲林街拍撚

沖緊筒5222 晏少少SCAN埋睇下點先

巴打會唔會分享吓

最近儲緊個series係外籍人士

前排有個短命series係影垃圾,但一定要立方體+其實仲有用,最後發覺太難搵放棄左

我有排係儲路牌,中半山路牌
有無菲林街拍撚

肥花 Facebook Ebay 淘寶 街檔
新手又無朋友識可以比多少少錢去hkcamera
千萬不要去imageplayground !!!
有無菲林街拍撚

菲林風景撚路過

上星期日影同沖
有無菲林街拍撚

菲林風景撚路過

上星期日影同沖

有無菲林街拍撚

菲林風景撚路過

上星期日影同沖

個鈎位附近比我係個芯拆張片出黎整花左少少
有無菲林街拍撚

菲林風景撚路過

上星期日影同沖

好似有個鈎先似影大底
有無菲林街拍撚

菲林風景撚路過

上星期日影同沖

好似有個鈎先似影大底

無錯 不過4x5我叫朋友幫我scan

肥花 Facebook Ebay 淘寶 街檔
新手又無朋友識可以比多少少錢去hkcamera
千萬不要去imageplayground !!!

新手先要去imageplayground
唔去買野點學野

係iso 唔係ios

多謝解答
開B 係點解?
影遠野 日頭
再較F

拎呢張圖做例子

多謝解答!
我依家好努力練緊
btw 張圖係咩鏡?

應該Leica 7妹

thx!

巴打,我見你曝光唔太熟,如果部機冇測光,不如用數碼,dc仔又好dslr又好,玩熟曝光三角先。
唔熟唔係唔玩得菲林,而係你初初會失敗得好多,比其他人燒好多錢先學䁱。諗清諗楚先,機喺手,大把時間有得拎番出嚟影

係呀 唔太熟 新手日日影緊
好彩部機有測光 我依家習慣緊咩位咩f 咩shutter
有位有經驗黎朋友帶住
但唔想太依賴佢

上星期日影同沖

好似有個鈎先似影大底

無錯 不過4x5我叫朋友幫我scan

巴打呢種燈板會唔會無咁好睇
加張牛油紙可能好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞