菲林機討論 9

968 回覆
8 Like 2 Dislike

多謝解答
開B 係點解?
有無d 小技能可以快d 影到
影遠野 日頭
我依家通常都係支鏡較定infinity
shutter 較定 125
再較F

想快D影到咪開f16/f22 再自己睇鏡頭度距離

拎呢張圖做例子

你光圈開到f8,然後你目測自己同目標距離係2米左右

咁就事先扭到2米果個指標到,之後你會望到f8情況下,1.5米至3.8米都會比較清

較岩快門,心入邊諗定framing同角度大約係點等等就行上前

咁樣到時你就可以淨係睇viewfinder望framing岩唔岩,直情對焦都唔洗對,一舉機就可以禁快門

多謝解答!
我依家好努力練緊
希望遲外自動sense 到
btw 張圖係咩鏡?

應該Leica 7妹

thx!
小弟用緊standard 既50 mm f2

巴打,我見你曝光唔太熟,如果部機冇測光,不如用數碼,dc仔又好dslr又好,玩熟曝光三角先。
唔熟唔係唔玩得菲林,而係你初初會失敗得好多,比其他人燒好多錢先學䁱。諗清諗楚先,機喺手,大把時間有得拎番出嚟影

係呀 唔太熟 新手日日影緊
好彩部機有測光 我依家習慣緊咩位咩f 咩shutter
有位有經驗黎朋友帶住
但唔想太依賴佢

影幾卷就明ga喇 其實唔難
分享少少街拍 未有能力自己沖 都係俾人搞

黑白後製

啲老師傅好勁...我仲係新手...
其實間中都會菲林掃街不過真係好少
掃街相會想擺ig呃like所以數碼多

上星期日影同沖

個鈎位附近比我係個芯拆張片出黎整花左少少

好似有個鈎先似影大底

無錯 不過4x5我叫朋友幫我scan

巴打呢種燈板會唔會無咁好睇
加張牛油紙可能好d

呢隻led拍video用 我通常加兩層full soft

想快D影到咪開f16/f22 再自己睇鏡頭度距離

拎呢張圖做例子

你光圈開到f8,然後你目測自己同目標距離係2米左右

咁就事先扭到2米果個指標到,之後你會望到f8情況下,1.5米至3.8米都會比較清

較岩快門,心入邊諗定framing同角度大約係點等等就行上前

咁樣到時你就可以淨係睇viewfinder望framing岩唔岩,直情對焦都唔洗對,一舉機就可以禁快門

多謝解答!
我依家好努力練緊
希望遲外自動sense 到
btw 張圖係咩鏡?

應該Leica 7妹

thx!
小弟用緊standard 既50 mm f2

巴打,我見你曝光唔太熟,如果部機冇測光,不如用數碼,dc仔又好dslr又好,玩熟曝光三角先。
唔熟唔係唔玩得菲林,而係你初初會失敗得好多,比其他人燒好多錢先學䁱。諗清諗楚先,機喺手,大把時間有得拎番出嚟影

係呀 唔太熟 新手日日影緊
好彩部機有測光 我依家習慣緊咩位咩f 咩shutter
有位有經驗黎朋友帶住
但唔想太依賴佢

影幾卷就明ga喇 其實唔難

有測光就話易少少,但都唔好死靠測光,有時唔準或者唔啱心水又或者光線複雜靠十六法人肉測光仲好,呢啲都係要熟咗曝光三角先得,有時全十六法測光仲快

睇過啲老師傅影菲林風景 正到

上星期日影同沖

好似有個鈎先似影大底

入部v800

上星期日影同沖

好似有個鈎先似影大底

入部v800

v800 同v850 係咪分別好大

除左scanner支鏡好似唔同結構
850有兩套holder同多左個calibration chart
一般用800其實夠
不過成日scan 驚色差大嘅850會好啲
今日玩呢餅
lm

cinestill 50D, 唔知係咪d藥水比我重用得太多次,d 色唔係好準咁

手沖C41好難捉摸 比鋪沖都係廿蚊所以玩過一兩次之後都係覺得比鋪頭沖算

上星期日影同沖

好似有個鈎先似影大底

入部v800

問左個friend原來個holader 遮住左個鈎

上星期日影同沖

好似有個鈎先似影大底

入部v800

原來係咁
而家scan相都係搵塊玻璃壓平Scan
但係一定會scan斜要lr執返直

上星期日影同沖

好似有個鈎先似影大底

入部v800

原來係咁

如果揾玻璃壓塊玻璃有無話有咩特別?
V800好似原本隻holder 有塊玻璃定膠片? 原意係拎黎壓平條片, 但聽人講過好痴塵

上星期日影同沖

好似有個鈎先似影大底

入部v800

原來係咁

V800好似原本隻holder 有塊玻璃定膠片? 原意係拎黎壓平條片, 但聽人講過好痴塵

我自已搵左個平相架拆
貪塊玻璃夠薄
然後用膠紙封邊
我無乜研究過邊樣會好D
不過塊野一定唔可以花
同埋用一塊夠
兩塊我有好多問題好似漏光同flare

利申用V800, 而家後悔無買V850
新手想買部菲林機玩下有咩介紹?
新手想買部菲林機玩下有咩介紹?

純粹試下影菲林就
即棄相機 ,想重用可以買lomography
又或者一兩百買部傻瓜機

定你有咩要求?

好似有個鈎先似影大底

入部v800

原來係咁

我自已搵左個平相架拆
貪塊玻璃夠薄
然後用膠紙封邊
我無乜研究過邊樣會好D
不過塊野一定唔可以花
同埋用一塊夠

用普通玻璃壓唔怕有newton's ring?

好似有個鈎先似影大底

入部v800

原來係咁

我自已搵左個平相架拆
貪塊玻璃夠薄
然後用膠紙封邊
我無乜研究過邊樣會好D
不過塊野一定唔可以花
同埋用一塊夠

有呀, 不過唔係成日出現
暫時未諗到點解決

入部v800

原來係咁

我自已搵左個平相架拆
貪塊玻璃夠薄
然後用膠紙封邊
我無乜研究過邊樣會好D
不過塊野一定唔可以花
同埋用一塊夠

有呀, 不過唔係成日出現
暫時未諗到點解決

v850好似要外國買,日本一部三千幾,計集運唔知幾多

黑白後製

黑白就玩番黑白film啦,後製冇乜意思

黑白後製

其實無咩所謂既
放相有時都會用彩負放黑白
有時影完先覺轉返黑白靚d都無計

黑白後製

其實無咩所謂既

啱 都係一個影相嘅media姐

黑白後製

其實無咩所謂既

好似彩負黑白放會無咁sharp?
我好似聽講過未試過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞