菲林機討論 9

968 回覆
8 Like 2 Dislike

德輔道西 屈地街口
向堅尼地城行廿米到
間舖頭叫天達

我純粹問下咋
起碼ebay完部機返嚟壞嘅都仲有得整

FG 你預左整到嘅機會唔高
必要嘅話你可以同淘寶啲師傅問下

唔一定係FG呀
我依家尋覓緊其他機
可能係 olmypus OM/ nikon F3/ FA/ Canon A1/F1 可能係Minolta X700
又可能係ql 17

我問定咋

你想唔想要自動曝光先
以上嘅機有啲有有啲冇
同埋你揀機係參考啲咩
唔好睇FB/相機舖/雜誌推介就亂決定喎

有自動曝光嘅機就有整唔到嘅機會

Olympus OM 2/4/10/20有自動曝光
Olympus OM 1/3/2000 冇自動曝光
Nikon FA/FG/F3 有自動曝光
Canon QL17 有自動曝光
Canon F1 冇自動曝光
Canon A1 有自動曝光
Minolta X700 有自動曝光

自動曝光係 A/ P mode???
我用開全手動

暫時睇完一輪最有興趣係X700

x700係新手機

當年係高級機黎
X500 X300 先係新手機

但佢有P mode蠢蠢地都影到
點睇Minolta XD???

咪又係相機一部 都係咁用

咪又係相機一部 都係咁用

啱,菲林機性能同成像冇乜好大嘅直接關係,除非漏光同快門有事,否則都係個黑盒

XD

XD

影影吓個shutter同wind lever jam左可以點
第一卷菲林都未影完就咁 係咪要拎去整
影影吓個shutter同wind lever jam左可以點

比人整 應該好少事 不過要拆機的
過筒菲林落第部機又或者點番哂留尾整好影

比人整 應該好少事 不過要拆機的
過筒菲林落第部機又或者點番哂留尾整好影

啲菲林機始終係舊野
用嘅時候都要輕手啲
黑白菲林邊隻好

想高對比

Tmax?

400谷兩級,tmax藥,contrast 都女大

Adox cms 20/ agfa copex rapid
拎左20幾年機出黎清,有冇人知磨沙同反光鏡中間既膠片係咩黎?
可唔可以meet走?THX!

打錯晒d字

一啲啲機有,我諗係遮光掛

好地地唔好郁佢呀

如果唔好好地呢 發哂毛

唔關事架
又唔係玻璃發霉
而且又唔會掂到

但觀景會睇到d跡?

btw thx

試下先啦
啲光唔經個度反射段估冇影響
你話鏡有霉有花就話

驚唔好睇你一係用棉花棒點酒精抹喇

最後發現係觀景入面發左毛

唔該哂巴打
吹奏下先,港製Yashica Electro 35 GSN

今日屎忽痕,終於成set連埋AUX. Lens帶出街

範例圖片 :
黑白菲林邊隻好

想高對比

Tmax?

400谷兩級,tmax藥,contrast 都女大

Adox cms 20/ agfa copex rapid

Adox贏
有冇人買左Rollei 新隻正片

買左未用

買左未用

hi都係

買左未用

我都係

買左未用

我都係

我都係買左未影
仲諗住問你地拎sample 相睇

買左未用

我都係

我都係買左未影

仲諗住睇多啲sample先買 留名跟進
想問下部nikon fe (好似係)之前影影下個快門會卡住,唔識落返嚟,個反光鏡都反高左…google 完話要拆底蓋了起個卡住個位,呢個係咪情況?有時拎出去 一影…就卡住,拎完部機冇得影

買左未用

我都係

我都係買左未影

Warm tone 好黃
但我幾鐘意 有vintage feel
小弟想問二手 Minolta x700 連鏡 而家大概幾錢?
見到淘寶人仔1100抵唔抵?
邊度買好?

買左未用

我都係

我都係買左未影

你拎去沖係咪當負片沖呀?

買左未用

我都係

我都係買左未影

你拎去沖係咪當負片沖呀?

E6
成70蚊筒野拎去E沖C我覺得浪費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞