儲值卡/上台資訊區(32)

1001 回覆
15 Like 6 Dislike
最新 Q&A - 儲值卡漫遊去南韓

最近南韓主動吸遊客去旅遊,除左唔洗做 K-ETA 外,入境和健康申報可以用紙填,海關申報如無東西需要申報可以唔洗填,無人抽查下直行直過,越嚟越多人去南韓玩,所以可以試下分析儲值卡去南韓漫遊啲情況,當然唔可能試晒所有的儲值卡,但都可以睇睇是點樣啲一回事

先睇睇南韓 3 大電訊商

1. SK Telecom
2. KT
3. LG Telecom

通常香港啲電訊商大部分會掛 SK Telecom 或 KT

SK Telecom 或 KT (兩間都有機會,隨時會轉)
CSL 系 (CSL, 1010 & Sun Mobile, Your Mobile)
掛 CSL 啲 MNVO (Your Mobile, abc Mobile, HK Mobi, Hello & More Mobile)
CMHK 系 (CMHK, 鴨聊佳)
3HK 系 (3HK, 3 DIY, So Sim, Mo)
掛 3HK 啲 MNVO (萬能國際卡)
SmarTone HK

只掛 KT
掛 SmarTone HK 啲 MNVO (Value GB, 自由鳥)

只掛 SK
掛 CMHK 啲 MNVO (信京電訊)
China Unicom HK

知道左之後,我哋再了解接收啲情況

1. SK Telecom
網絡覆蓋相對穩定

2. KT
網絡覆蓋相對穩定

3. LG Telecom
無用過

有人會想,機場有晒三間公司的櫃枱賣儲值卡,可唔可以去到南韓先買當地電話卡搞實名再用上網服務?答案係可以,不過最主要睇你需唔需要用通話服務

以 5 日計算,通常都要 24000-28000 Won 左右,如果要多 20 分鐘用嚟 book 枱食飯就要加 5000-6000 Won 左右

即場購買請先到指定電訊供應商取整理卷, SK 係直接取票,其他公司有機會要選服務才取票,再與服務櫃枱職員選購

留意 LG Telecom 通常都會連 T-Money 錢包,但大家選購儲值卡時,不要用這個賣點來選擇,因為剛剛去完南韓,發現很多鋪頭會唔收現金,例如 Cafe ,但亦唔係收 T-Money ,通常都要遊客辦 WOWPASS 或 NAMANE 以 debit card 形式插卡付款,而這兩張卡本身亦包含 T-Money 錢包,所以無須額外選購;另外,如果你有選購首爾轉轉卡,本身有 Rail+ 錢包,同 T-Money 差唔多,不過就唔可以係便利店用,而真係搭首爾地鐵、巴士或部分自助儲物櫃才可使用,無須額外買 T-Money

有人會想, 5G 在南韓好流行,香港啲儲值卡會唔會收到 5G ?答案係部分可以,不過我唔會全部知道邊啲會有,只可以分享用過啲

HK Mobile - 4G only
3 萬能儲值卡 - 4G only
So Sim - 5G (事前唔知,開始使用時先發覺)

點先叫做精明使用?

首先,我先分享我自己用啲經驗,我係一粒韓文都唔識,需要好多時間都要用手機翻譯軟件和地圖功能,如果你想用得平和用得爽,可以選 3 萬能儲值卡,因為 100 蚊就有 15GB ,我去 5 日大既用左 5 GB 左右, 100 蚊就好夠用,當然如果你想用 5G ,似乎要選當地卡或 AIS 會好啲,當然你有更好選擇,不坊講出嚟等大家試下
感謝
另一張3國際萬能卡又正常操作,只得3DIY有問題🤨。
漫遊
gps 用幾多data?年卡夠用?

做生意周圍走就起碼兩個台兩張卡啦
一張收唔到都有另一張

俾我直頭會買夠三張三個唔同台
插多張手機做後備,隨時share wifi 出黎救命
駛得幾多錢
呢到有冇人討論上台
我用diy試過喺台灣澳門大陸用都ok,係每日500m唔係好夠用, 不過每日十蚊就抵嘅
上台冇咗價值啦
除非想間接分期買貴電話攞discount
感謝分享
sosim要人填埋email先login得?
ValueGB mnp要幾多日前搞?
唔填都可以入
屌想知sosim係咪連唔到iMessage
整咗成朝 唔知係手機定卡問題
數碼通儲值卡轉3萬,係咪是旦買張3萬卡用SIM world app 攜號轉台就得?
一係就公司找數
咁張3萬卡使唔使實名左先轉到台?
定唔實名連卡都開唔到?
想問想轉去valuegb mnp係咪首先要係出面買張卡先?
以前搞3diy mnp可以直接寄過黎屋企
下月我都打算轉 VALUEGB,鴨寮街買抵啲
唔知有冇人講過
我見epc d人話csl開始停左儲值卡用戶用傾king
已知hk mobi冇左呢個plan揀
csl 最近開始cut service
clubsim 都無左idd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞