英國留學visa問題

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
想問一問......我可唔可以用旅遊簽證入左鏡先,去到英國先再整學生簽證?
想問一問......我可唔可以用旅遊簽證入左鏡先,去到英國先再整學生簽證?

只限曾經整過學生簽證既人 如果第一次整要係自己home country整

只限曾經整過學生簽證既人 如果第一次整要係自己home country整

Really?? 巴打你sure真係可以?
我已經係英國讀書,但臨事有事下星期要返一返香港,但九月中又開學,所以我怕係香港整會趕唔切

我已經係英國讀書,但臨事有事下星期要返一返香港,但九月中又開學,所以我怕係香港整會趕唔切

https://www.ukcisa.org.uk/Information--Advice/Visas-and-Immigration/Making-a-Tier-4-General-application-in-UK#layer-3000

理解一下 可能我會理解錯

https://www.ukcisa.org.uk/Information--Advice/Visas-and-Immigration/Making-a-Tier-4-General-application-in-UK#layer-3000

理解一下 可能我會理解錯

Thanks巴打!我睇下先
冇哂籌
冇哂籌

Walkin?咁早冇曬??
冇哂籌

係咪要晨咁早去攞籌先有得walkin搞
冇哂籌

係咪要晨咁早去攞籌先有得walkin搞

其實我之前有問過d留學中介,佢地話係要下午2點前上去,但見到樓上有巴打話聽vfs人講話係2點先有 所以都唔知到底應該幾點,唔放心既咪自己打個電話去問下 雖然都未必打得通
第一email已經就快一個星期 都係未decide
整合咗 比大家參考下
5個日期分別係:
申請1st emaildecided2nd email收到
- 即係冇資訊或者我睇漏咗

普通證
6/7 17/7 31/7 17/8 18/8 (含膿的毒瘤💀) (特例 有出錯)
1/8 14/8 17/8 24/8 25/8 (Ave_Maria)
2/8 14/8 17/8 28/8 - (我女友係隻貓)
2/8 16/8 20/8 - - (NoctisLumine)
2/8 - 17/8 28/8 - (Sor啊雷斯)
3/8 15/8 20/8 28/8 - (公我贏,字你輸)
4/8 17/8 20/8 24/8 25/8 (焦糖咖啡)
4/8 18/8 20/8 28/8 - (小太陽)
7/8 - 21/8 - - (鱷魚仔)
9/8 22/8 25/8 - - (再別Rescue)
9/8 - 25/8 - - (Kの備忘錄(CR7))
9/8 22/8 23/8 - - (全圓佑西過麻將西)
10/8 23/8 - - - (呀豪)
11/8 23/8 - - - (冷靜啲)
15/8 25/8 - - -(GIANTASSHOLE)
21/8 - 24/8 - - (sakuuuura)

快證
21/7 - - - 1/8 (干炒牛河)
1/8 1/8 - - 17/8 (強哥)
2,4/8 - - - 20/8 (Yolollo)
4/8 - 10/8 24/8 25/8 (花王)
10/8 11/8 19/8 24/8 25/8 (魔街你發燒)
15/8 15/8 26/8 - - (哈利吹波)
16/8 17/8 - - - (你老母係個Bitch)
18/8 21/8 - - - (Aristurtle)
21/8 - 22/8 28/8(sms) (toritori0123🐰)

updated[/quote]
點解我22號做快證依家咩email都仲未收到....

有無人都係22號或姐之後做快證都係未收到任何email

第一封confirmation 都冇?

係啊咩都未有
收到passport
3/8整,15/8 1st email,20/8 confirmed, 25/8(打去+email問), 28/8 2nd email,29/8 收到
大家加油
我都收到第二封email. 8月2日交文件,普通證,17日decided, 8月28 passport到左香港簽證中心

Update: 今日29號收到passport
希望我係下一批
換左passport想叫學校幫我update個cas點知佢叫我要成個visa 要withdrawn 先幫我整 但我個visa入面全部都填曬最新嘅資料 依家想死
換左passport想叫學校幫我update個cas點知佢叫我要成個visa 要withdrawn 先幫我整 但我個visa入面全部都填曬最新嘅資料 依家想死

Withdraw visa 係指 withdraw submitted application? 因為新passport要用新CAS code 舊既CAS會失效
收到passport
3/8整,15/8 1st email,20/8 confirmed, 25/8(打去+email問), 28/8 2nd email,29/8 收到
大家加油

你就好,我又要改機票了。簡直係燒銀紙
收到passport
大家加油

唉 見到大家20/8 decided嘅都收曬second email/ 收到 passport
但係我就一d聲氣都無
係咪應該要send email 去問下.....
收到passport
大家加油

你就好,我又要改機票了。簡直係燒銀紙

你學校肯比你遲d去啦?

Withdraw visa 係指 withdraw submitted application? 因為新passport要用新CAS code 舊既CAS會失效

係呀 但有無得退全部架?

學校果邊應該可以check到張CAS用左未
但係你已經申請左而家再withdraw?勁麻煩喎

學校果邊應該可以check到張CAS用左未
但係你已經申請左而家再withdraw?勁麻煩喎

我就係等張新嘅cas整visa 錢都俾埋
update
22/8 朝早交野 , 23/8 check : decided , 25/8 叫我scan多次 , 26/8 朝早去scan , 28/8 收到email (Application received) , 29/8 passport 已到手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞