英國留學visa問題

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
黎緊31號先搞visa 9月13號飛
好大機會趕唔切
所以依家想提早去英國當旅遊 去到先整學生簽證
想問下巴打們意見

你有bno?

冇阿 唔可以當普通旅遊入境?

HKSAR passport 可以 但有機會問你點解入境
Apply visa out of home country 要有齊所有documents 仲有要check UK processing time幾耐
想問下如果用父母account既話,除左bank statement之外,仲洗唔洗要一封聲明文件?
想問下如果用父母account既話,除左bank statement之外,仲洗唔洗要一封聲明文件?

出世紙
HSBC好似有一份類似既document話有足夠存款一support 邊個升學 可以去申請一份都冇壞 有手續費

應該再要出世紙證明親子關係

突然收到email話我未比IHS...
我模糊既印像中好似比咗,但又唔肯定…因為太多唔同fees...
有少少猶疑…因為Online visa個度唔係一定要比咗iIHS先可以apply架咩?
同埋點解係malila sd email黎既?今年唔係Sheffield咩?
求解答

Check 下你IHS Payment Email再計下你要俾幾錢
去一年二千幾 去幾年又唔同價錢

會唔會係你填短咗個program duration所以paid less than required?

我收到ihs ref. no. email,但又的確無worldpay既payment email
咁會唔會就算即刻交番錢,都因為呢樣野而拖慢咗個visa?

我模糊既印像中好似比咗,但又唔肯定…因為太多唔同fees...
有少少猶疑…因為Online visa個度唔係一定要比咗iIHS先可以apply架咩?
同埋點解係malila sd email黎既?今年唔係Sheffield咩?
求解答

Check 下你IHS Payment Email再計下你要俾幾錢

會唔會係你填短咗個program duration所以paid less than required?

我果封係sheffield send出黎 係咪發現攪唔掂叫左馬尼拉出手救命

求解答

我收到ihs ref. no. email,但又的確無worldpay既payment email

就算拖慢都冇辦法 但起碼知佢係process緊你個application
快快手交啦巴打

求解答

我果封係sheffield send出黎 係咪發現攪唔掂叫左馬尼拉出手救命

早就應該救啦

所以岀世紙同bank statement就夠啦可? 我見agent比我個list話要聲明文件

求解答

就算拖慢都冇辦法 但起碼知佢係process緊你個application
快快手交啦巴打

我交完係即刻出左decision架 只係拖左好耐本passport先去到我手
快d交啦巴打
有無讀pg & ug既巴打分享下
通常d大學幾耐出到張cas比學生?
體檢要幾多日先出張cert
想預返d時間

真係間間大學唔同,durham出cas用左一個月lol
我朋友bristol又係好耐

gg 仲諗住狗衝今年pg 應該趕唔徹
btw 原來依家ukvisa manila office都收左皮
變左寄去uk整
d新簽證place of issue都唔係寫manila

求解答

你幾號要飛,我見你email轉番比馬尼拉incharge,應該冇問題,快d補交番喇

所以岀世紙同bank statement就夠啦可? 我見agent比我個list話要聲明文件

可以google搵tier 4 student concent letter template 加返自己資料就可以了
黎緊31號先搞visa 9月13號飛
好大機會趕唔切
所以依家想提早去英國當旅遊 去到先整學生簽證
想問下巴打們意見

你有bno?

冇阿 唔可以當普通旅遊入境?

好似除非你有英藉或者歐盟護照,否則第一次申請student visa一定要係原居地

https://www.ukcisa.org.uk/Information--Advice/Visas-and-Immigration/Making-a-Tier-4-General-application-in-UK#layer-3000
想預返d時間

pg, 我個間係meet晒所有conditions之後要兩三個禮拜先出到。
照肺正常三日之內搞掂

求解答

你幾號要飛,我見你email轉番比馬尼拉incharge,應該冇問題,快d補交番喇

機票係10/9既…仲掙扎緊改唔改
決定等到5號晚
想預返d時間

我個間出cas好快,大概兩日就有
肺片都係即日book照完,聽日有得攞
不過可能係我好彩啦,最好都係預多幾日比佢

利申:ug
Babykingdom 有人星期日都有decided 大家要keep住希望

可以google搵tier 4 student concent letter template 加返自己資料就可以了

唔該唒你 聽日去VFS好緊張

唔該唒你 聽日去VFS好緊張

唔好緊張 去reception拎完籌之後去後面拎色紙分好document 等佢check之後交錢交文件 再打指模就得
各位巴打照肺去邊間搞
聽聞旺角果間最快
可否報下邊間照肺同場幾多日工作天攞得
唔該哂
各位巴打照肺去邊間搞
聽聞旺角果間最快
唔該哂

UXP >>>> Qualxxxxxxxxxxxxx
仲有想問下self assessment form入面2.10個度,佢話you must provide a letter of consent to this application from your parents or guardian. 係咪姐係經濟聲明文件
各位巴打照肺去邊間搞
聽聞旺角果間最快
唔該哂

UXP >>>> Qualxxxxxxxxxxxxx

Q字頭旺角中心最快兩個工作天攞得
但book 個時要講明
職員唔會提你可以做快期
另一間中心要四個工作天
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞