[薪火相傳]醫管局護士學校招生+問答2

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
係收少左dse 因為走晒去sssdp
但係取而代之嘅係asso hd hca ward文員
而唔係degree
此post者必會入到自己心儀學系 願主保佑 啊門
你唔岩聽就話擾敵 叻仔

其實你真係好煩
由開po到依家已經見到你
係咁問人收唔收degree
依家又話收好多degree

其實你有degree 話比人聽你想做護士事實真係無乜人會信 degree入到嘅人只係interview真係好出色先收你 你表現得過左收嘅標準佢都唔會收你咁解囉
因為係人都知你為錢先入行
連扮下熱誠都唔得

同埋我唔知你咩事對你自己讀個科自信咁低
讀master洗底好過啦

其實我都係引述人地講 拎黎討論 帶晒頭盔係佢講又係我問題
其次 點解你一定認為有degree=為錢
其實大家都係理性討論 意見唔岩都唔洗攻擊人既
做咩鳩
1. 做好自己
2. 睇樣
3. 人地揀唔揀你從來都係7分運氣3分實力 第一年interview? 邊有得拗

我多口左或者

只係我覺得唔應該咁樣思考/睇野, especially you are a health-care-professional-to-be.

Agree
和而不同, 做好自己/表現好怕咩人地咩準則

係你嘅就係你嘅 一命二運三風水

好同意,根本條命生得好 毅進都收你

不過事實係今年收好多degree

你知嘅?
你唔岩聽就話擾敵 叻仔

其實你真係好煩

其實你有degree 話比人聽你想做護士事實真係無乜人會信 degree入到嘅人只係interview真係好出色先收你 你表現得過左收嘅標準佢都唔會收你咁解囉
連扮下熱誠都唔得

咁點解你用左四年都無諗過quit去讀護士?
依家搵唔到食先突然想做護士?
我無話呢個諗法唔岩
事實大部分dse雞都咁諗
但人地會信dse雞係有熱誠多過你

希望你唔好吹噓佢會收多左degree
根本就機會好微

我都係degree完去報護校,但我由dse排jupas個陣已經係想讀護士,只不過入唔到nursing。我有諗過quit u去讀,但其實quit u要好大勇氣,可能你冇屋企負擔,所以你立刻會質疑人地點解唔咁做。但當你父母好想見到你大學畢業,你又點樣忍心話quit 就quit?同埋當個社會風氣有degree係必須嘅時候,既然入到大學,點解唔可以讀埋佢先再去追夢?

其實呢度個個都係將聽番泥嘅消息發佈出泥,信不信由你。憑乜野話大學畢業係因為自己個行撈唔掂先轉行做護士?
你唔岩聽就話擾敵 叻仔

其實你真係好煩

連扮下熱誠都唔得

我無話呢個諗法唔岩

根本就機會好微

我都係degree完去報護校,但我由dse排jupas個陣已經係想讀護士,只不過入唔到nursing。我有諗過quit u去讀,但其實quit u要好大勇氣,可能你冇屋企負擔,所以你立刻會質疑人地點解唔咁做。但當你父母好想見到你大學畢業,你又點樣忍心話quit 就quit?同埋當個社會風氣有degree係必須嘅時候,既然入到大學,點解唔可以讀埋佢先再去追夢?

其實呢度個個都係將聽番泥嘅消息發佈出泥,信不信由你。憑乜野話大學畢業係因為自己個行撈唔掂先轉行做護士?

不能同意更多

所以我都好驚佢地唔收degree
你唔岩聽就話擾敵 叻仔

其實你真係好煩

連扮下熱誠都唔得

我無話呢個諗法唔岩

根本就機會好微

不能同意更多

有degree竟然驚冇degree嘅人 笑而不語
有degree有J入到真係未見過
有degree冇J一班應該入到一個
你唔岩聽就話擾敵 叻仔

其實你真係好煩

連扮下熱誠都唔得

我無話呢個諗法唔岩

根本就機會好微

不能同意更多

真心 呢個答案如果我係考官,我會好impressed,如果問題問呢題(不過未必人人都問呢題 )

如果之後追問你有無做義工?有經常做開既應該大機會入既,個人角度。

如果無就多數88
你唔岩聽就話擾敵 叻仔

其實你真係好煩

連扮下熱誠都唔得

我無話呢個諗法唔岩

根本就機會好微

所以明就明 唔明就由佢
當你用自己想法強加我身上,定性左我有學位=為錢根本再冇討論空間。
唔講我仲以為我同你係相識

quit U 唔係人人都quit得起
正如樓上果位巴打所言一樣,家人期望/財政問題都好多考慮
可能你係一個有個性/有家底既人,要quit U可以唔洗理家人感受
但我兩老都係傳統既人,佢地都想我完成學位先去做我想做既野
我唔係一個born to be a nurse既人(我兩老同我講小學雞一日到黑都話要做警察)
發覺想做醫護呢行都係大學year 2時
但quit U完成唔到課程你知唔知要賠晒我之前拎既grant loan。

我屋企冇你咁富有, 每個錢都要應慳得慳, Master我唔想呀?
36-40萬唔係人人都即時拎到出黎。

再者都係果句,我都係引述其他人講,
我冇一定要你信,你咁大個人識過濾 邊樣真邊樣冇咁可信
唔係人講你就一定要信到100
唔明有咩好嘈
讀完degree 先追夢無問題
有錢就master
無錢就返轉頭ha nursing school
仲有你可以先工作兩三年儲下錢
再報master都得 可以走少好多冤枉路
至於你話degree有無優劣勢
我見ha有問過 佢話影響不大
最重要比佢見到你適合做護士
同想做護士個熱誠
所以ha注重面試多於成續
網上擾敵嘅人一定有
所有野都唔好盡信就得
無咩必要係度嘈
補充返少少先
退學grant其實唔使還
唔知我係特別例子定點
至少我退之後佢唔使我還
唔明有咩好嘈
有錢就master
同想做護士個熱誠
網上擾敵嘅人一定有
所有野都唔好盡信就得
無咩必要係度嘈

年年呢d post一定會嘈,即使無必要
同dse討論司一樣。
你咪當forum特色之一囉,有無必要都唔太重要
補充返少少先
退學grant其實唔使還
唔知我係特別例子定點
至少我退之後佢唔使我還

Agree with you entirely

我果時學資處同我講6年內完成唔到要我嘔足100%
辛苦相傳下話
唔明有咩好嘈
有錢就master
同想做護士個熱誠
網上擾敵嘅人一定有
所有野都唔好盡信就得
無咩必要係度嘈

其實佢既諗法係好多人既心聲
因為華人社會大多向錢看
但年青一代開始想追夢
碩士去揸巴士
大部分非專科大學生都唔係入返自己個行
唔好以己度人

現實上 大家都要養家
護士收入係唔差既
但workload 同性價比一定比其他專科差
我唔知大家對護士既 duty 知幾多
但一個外人只係大約睇下佢個 syllabus 同去醫院一轉
一定會明白

大部分專業人士係對有錢人
但公立護士對既係咩人,你我都心知肚明
有冇人而加讀緊hku part time en to rn 果個programme???

Degree反而未見過冇J 有J就見過一個
開頭第一眼以為佢係tutor

Degree反而未見過冇J 有J就見過一個
開頭第一眼以為佢係tutor

多數樣唔差
各大護士學校岀左offer未
各大護士學校岀左offer未

有d出緊,有d仲in緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞