Mazda確認轉型為豪華品牌 預告推出更多高階車款

612 回覆
179 Like 20 Dislike
佢遲早就cut 冇0果堆架啦
咁細間廠邊support到咁多
唔一定
暫時肯定左既係得 cx-90會入替cx-9。
但cx-50唔會取締cx-5, 因為兩班客係唔同路線。(CX-5後轆係獨立懸掛,CX-50 後轆係一字擔)

而CX-3只係Mazda決定終斷車系。
CX-30唔係CX-3既入替品。

CX-4, CX-8 得大陸/亞洲市場有,北美冇。

CX-60 2024新車系,兩排座椅cx-90同一FR底盤,得歐洲市場有(窄身啲俾歐洲)
CX-70 2024新車系,兩排座椅cx-90同一FR底盤,得北美市場有(闊身啲俾北美)

CX-80: 窄身版CX-90, 只供歐洲市場。
CX-90: 主打北美。

MX-5、MX-30唔會郁。
香港同亞洲就係
根本大車就唔會係亞洲賣得
亞洲地區 都係坐返public/ 細車吧啦

澳洲唔少CX9假日family day行街
前面post過
2022新車 Mazda 澳洲#2 加拿大#10
香港人就唔買

btw, 廢老唔(識)睇英文
外國review唔關佢地事
2021年芬蘭呢2018年德國呢?
要攞一個particular country at a particular cross section黎講大把brand 受歡迎
連登神車,
你一講佢唔好唔係最受歡迎就有嬲嬲豬
連內籠細前 要講成大
上得任何一個國家個ranking
都唔會係無人買啦
歐洲 大把歐洲brand
日本車個價無差得咁遠
係嫁 根本每個地方 需求就唔同
美國車係 歐洲城市都唔會掂
因為人地downtown路窄
大車唔方便 大cc過唔到歐盟減排目標

MPV 就真係亞洲多
外國家庭 多數2車 or 大large SUV
文化喜好 根本唔同

三菱 香港人眼中係垃圾
但外國 最少澳洲 都仲有人唔嫌廠件去買

btw, 係香港 講車唔係講雙田同BBA
就一定踩的 真係唔知為乜
清係咪撈亂咗CX3同CX30

CX30同馬3餅印嚟喎
即係個個brands都受歡迎 la

萬上唔到interbrand brand value league就知冇咁受歡迎la
CX9我北美都見唔少 但數字上真係唔賣得
因為唔夠大
你亂係因為你下下用BMW標準嚟睇佢姐
呢一期嘅design 真係好靚!
係呀 老美條路真係好L闊
買大架坐得舒服d 放得多野d
真係好開心好多
Mazda CX9唔係差 driving同內籠真係好
但就係唔夠spacious 明明dimensions都唔細

歐洲 如英國就... 咁大架車
渣出黎真係好唔方便 除非唔入城
基本上唔可能 所以就少

澳洲 本身就無乜大車 而且右軚
好多車款無得賣 好多車廠寧願唔賣都唔改右軚
例如淨賣北美的Subaru Ascent
Chevy Suburban, Ford Expedition
好似都無係澳洲見過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞