Mazda確認轉型為豪華品牌 預告推出更多高階車款

612 回覆
179 Like 20 Dislike

香港一手二手車market其實好細好細
渣緊FD
只可以講…好難養
食屎啦, cx5咁多年都仲未有touch screen

利申: cx5用家
我愛上佢反而係呢部,未有頭D嗰陣已經鍾意

而家揸緊NC3
即係佢話緊俾你知佢既世界只有凸區咁大
買車三選:工具/玩具/道具
香港人就係咁撚悶
冇錢既雙田 有d錢既雙B 而家多個Tesla
其他所有牌子係垃圾係屎唔考慮
唔知道第時晶片無shortage 嗰陣個 market 會唔會正常返啲?
你係咁重等緊Ford Maverick ?
唔啦,諗緊 tacoma,或者 crosstrek,outback。

而家有兩部sedan,其中一部係19 錢七嚟,諗住到咁上下要換部 suv/pick up 返嚟
走轉澳洲Mazda多到toyota咁
加拿大都唔少 不過無澳洲咁誇張
我仲揸緊02年美版323F
比起同期Toyota 啲車無論內籠同外型都正好多
咁直接Tacoma啦
另外兩部掃巴係CVT,我寧願揀Maverick。
照你講法咁不如計中國市場啦 最大汽車市場 品牌又多過美國 夠唔夠代表性?
我上一部就係03年323F
2002年十一月揸到2018年
行左135xxx miles
冇大修。

藍色好靚我部02得35xxx miles
上一手係個呀伯所以好少揸
每個market都唔同
2022澳洲數據 Mazda#2

https://www.goauto.com.au/news/vfacts/sales-2022/vfacts-2022-sales-top-the-million-mark/2023-01-05/90063.html

Toyota大勝 基本上因為車種問題
例如有6萬幾係Utility truck Hilux
加拿大 2022新車 Mazda#10

https://www.goodcarbadcar.net/2021-canada-vehicle-sales-figures-by-brand/

不過就計全部 無分車種睇
咁有幾多貨車就睇唔到喇
執到寶 我當年去買323F時去dealer前手上揸住2002年版既brochure , 裡面重未有藍色,已經打算買黃色。點知去到dealer已經有2003年版既車重要有藍色,即時愛上。

我而家部2015年NC3 2019年時買入時上手個阿嬸只係揸左10000
miles
maverick 如果係可以 msrp 出門口我覺得係ok,但應該唔會發生。
太多人搶
high demand
我見 bronco sport 都仲有貨,仲要唔係 cvt,口碑有唔差,都係考慮之中
真心幾正,如果有得揀一定揀呢隻藍色
你部323F係掍定自?我嗰部係AT之前揸過MT覺得好力啲
部車唯一問題係周不時會有共震聲,始終21年車齡,我估內籠啲plastic 鬆左/老化你嗰陣有無呢啲問題
棍一定好力啲。

我買嗰陣其實想買棍
但老婆講左句話買棍既話佢想揸時就冇得揸,於是唯有買左加減波版。
但結果十幾年老婆揸過唔過三次,勁揼春。
所以之後買NC時唔鳩理死都要棍。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞