Mazda確認轉型為豪華品牌 預告推出更多高階車款

612 回覆
179 Like 20 Dislike
去年 Mazda 就曾透露將轉型為豪華品牌,近日品牌高層受訪時更指出,會推出定位更高階的車型,同時售價比起豪華品牌對手更低,接下來還會有全新電動車與 PHEV 插電式油電等問世。

Mazda 高層指出,確認要轉型豪華品牌,並且已有明確計畫。

根據北美 Mazda 新任 CEO Tom Donelley 接受採訪時的說法,目前原廠為轉型豪華品牌一事已設置一系列計畫,第一階段會推出更豪華車型,第二階段則是 2030 年前為旗下車款都開發至少一款純電車型。

Mazda 近期新車在車內用料質感上更加高檔。

而目前的 CX-90 與 CX-60 便是第一步,擁有比德系豪華品牌更低的售價,但車內質感出色,又搭載後驅平台與直列六缸引擎,整體操控表現直追德系豪華車廠,接下來還有 CX-70 與 CX-80 準備問世,有望進一步提升品牌知名度。

目前 Mazda 的電動車僅有 MX-30,續航里程約 161 公里,Tom Donelley 指出,原廠在電氣化方面還有很長一段路要走,未來將推出更多符合消費者期待的電動車,另外還有針對還為準備好迎接電動車的民眾,推出 PHEV 插電式車款進行過渡。
rx9?
其實合理
做大眾車款都係得2%市佔率,平唔夠韓系,主打sporty ,啲車叫好不叫坐
反正用咁多錢做R&D, 做啲高配車賣貴少少仲好啦
可唔可以外型整到林寶法拉咁 但繼續普通偈 呃鳩人買
做高配 大部份人都仲係停留Mazda係普通平民車嘅諗法 覺得咁貴點解要買Mazda
啲人見到Mazda個Logo已經會卻步唔想諗
啲車越嚟越正
但華人市場俾周朝先累死
近年個brand image都進步咗
老一輩甚至覺得Mazda係垃圾嚟
Mazda呢啲細廠應該趁電車熱潮早啲轉型
連垃圾BYD都翻到身
定咗形好難搞,要旗下開新luxury brand先得
Mazda 呢十年咁多間日廠最進步既車廠 好進取
牌子定形唔係你話轉就轉到
乖 blue打你嘥叉
佢而家就係靠平價高配去搶market,直六後驅大SUV 做北美市場,放棄日本車仔路線
韓系二十年前都係咁追住日系打,你睇而家幾多sportage, Sante Fe, 現代集團全球第四大市佔
同级如果佢比BBA平一截,或者同價高一级,應該有市場,唔係所有消費者都咁睇重badge effect, 尤其北美同歐洲
其實都好難搞 除非好似Toyota 咁早開luxury brand 先有機會
依家夾左係中間 上又唔係 落又唔係
你自己話係就係咩

雖然我都好有興趣部CX90,但個價老婆會屌
坐過CX60
係幾特別嘅
但車頭個設計不敢恭維...
凌治同Infiniti 就係咁唔湯唔水
咁耐都撈唔起
會塞車
咁以後揸馬自達有冇資格開會
其實近年大家想要內籠豪華啲都識揀萬事得
不過佢到時變真係luxury牌子賣貴好多
唔知啲人仲制唔制
睇下Suzuki jimny 就知有呢個市場 只要係高品質有底蘊嘅車廠做而唔係中國啲山塞品
講 遲到 開會 嘅連登仔係咪覺得自己好風趣幽默
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞