Mazda確認轉型為豪華品牌 預告推出更多高階車款

612 回覆
179 Like 20 Dislike
你又有咩demographic figure support你呢後生仔?
第一買新車本身係要有一定經濟能力,有幾多後生仔有呢個能力?例如如果Honda Jazz個buyer age又真係低過Mazda,咁都可能只係因為Jazz係俾Mazda affordable. Anyway起碼我上網搵到呢張圖
好似好新喎
Townhouse 都差唔多升到50萬
新樓
好多
雙田就真係老餅喇
Mazda同Subaru young 啲
首先你張圖2017年?
其實唔洗咩數據你問下自己啦 身邊買車既買TESLA BMW多定係Mazda多?
如果你話係Mazda多 咁得架啦我無野講啦
咁Carmax 係賣2手車既
美國Honda Jazz 係叫Honda Fit
但早幾年己經冇賣,
主攻返CR-V 果個SUV Market

我個果州黎講
Mazda 少人渣,
但見親都係三十幾歲

Jeep 同Honda 果個年齡層就有啲保留
Jeep Wrangler 岀名係潮車,
多數係二十幾歲,同三字頭既鬼渣
Honda Civic 係High School 專用車
Honda Accord 係
二十中/三字頭 白人專用車
你又用market share比較demographic
如果你唔識我解釋你聽
Market share 係只市場佔有率,即係100個人入面有幾多個人買Mazda。你講得岩嘅,可能Mazda係一百個人入面係我兩個人買
Demographic係只購買者嘅population,即係話係呢兩個買Mazda嘅人嘅年齡層係幾多歲。呢兩個人可以係18歲又可能係100歲。但係market share同demographic係measure緊兩樣唔同嘅野,係唔會用黎比較

第二我張圖係2017,咁你有無2023?如果你無,我張2017都比你9up有relevant 得多

第三,呢個世界汽車市場係大到有成60個品牌以上。比起Mazda好賣同唔好賣嘅品牌都大有人在,目光唔好咁狹隘
只可以講可能大家對好多既定義唔同
Subaru仲冷門過Mazda 我諗90後/00後好多連個牌子中文叫咩都唔知
SOR我真係唔理解 當我唔識車我無咩數據證明
我見親都係TESLA > BMW > AUDI
我下一架郁想試吓Wangler
Sorry 超鐘意Miata 同 RX7 雨宮 亦都好欣賞Mazda匠人工藝 同埋 人馬一体
尋日上網睇過
PHEV 7萬頭cad
其實你地討論緊咩地方

香港嘅話Tesla一出仲有咩好討論

北美嘅話Subaru依排好hit啊 周街都係
FD3S
其實架mazda 3真係好正,20幾萬有齊裝,又bose又成,二手價20有找真係會考慮換。
RX7我都想入場玩
你個表其實係無意義
一黎6年前連TESLA都未興起 你唔拎20年前黎講?
其次你張圖又睇唔到銷量 Mazda隨時得兩個買左除開就係36.8 結果就係得兩個人買 咁唔通又叫多呀好多人鐘意呀?
我夠知有好多淨係中國都幾十個牌子啦 你又識幾多個?睇下邊個目光狹隘
你講得好岩 無講咩地方真係我同佢討論既盲點
Toronto試過同一時間同一條街見到三架crosstrek
Rx7 同Mx5 呢啲係香港點會高銷量呀
香港人邊會買咁唔實用嘅fun car

高銷量就好車咁byd 架atto3 一定係好車啦
我條街十戶有5部掃把佬
個個都唔撚剷driveway
唔係講緊邊部係好車 我係講緊後生既唔會買 咁銷量都小仲要後生既咪仲小
咁咪證明我講既無後生鐘意依個牌子
寧願用返以前咁細細個咪幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞