Mazda確認轉型為豪華品牌 預告推出更多高階車款

612 回覆
179 Like 20 Dislike
依部真心正
係個頭燈柒D
好撚靚 但CX-9之前有中排Captain seat
CX-90 cut左?
第三排係kid zone都預左

btw, 大車 就咪用咁特別色
黑灰grand d好睇好多 但內籠tan真心鍾意

睇日本車 連Lexus入面都唔掂
CX-90根本日本車ceiling咁滯
有captain chair
但唔知邊個trim先有
十鳩幾個trim 好撚亂
同size內籠細?可唔可以舉個例?
Mazda2 同3都有1.5
CX5俾1.5你都唔會買啦
Hybrid is coming, turbo香港唔入,雙田都無turbo
如果同容積直4NA,skyactiv打贏好多同spec嘅機器。唯一就係6AT老咗啲,8AT is coming
價錢Mazda係平過雙田
等CX50轉PHEV power train
Mazda 加油 咁多間日廠 最睇好佢
直六後驅
真心佩服萬記既獨特眼光同膽量
拉返長啲會靚啲
MDX唔好咩
我睇youtube介紹有得轉番全touch screen
新CX-90 Apple CarPlay 下有touch, 但本身用Siri已經攪掂
加拿大Signature top trim連稅計埋都係43萬港紙左右
340匹…
Mazda3 明明有出2.5 turbo
始終係前驅platform

而家cx-90係縱置直六引擎後驅底盤
即係傳統歐洲車雙B以前嗰隻。
完全係另一個level
Mazda 3 wheel base 係 2725,Jazz係2530,
闊Mazda係 1795,Jazz係1694,我兩架係香港都有過,由籠到到尾箱都唔覺會細過Jazz。我自己181高,揸Mazda 3一定舒服過Jazz。唯一嘅係Jazz車身高過Mazda 3。

機器馬力上Mazda係tune得保守但6000轉就出晒,Jazz就要6600轉。Mazda 3個T 係153NM@4000 rpm,Jazz要4600。加埋個波箱,Mazda個反應係好過Jazz。
Mazda啲車款其實唔差,但就係無咩市場咁,雙田贏曬。
可能係因為新嘅Mazda中控台普遍都好巨型
令視覺上覺得佢好迫
其實個市場好大,全球汽車品牌超過60個,一年銷量超過6000萬架,最大Toyota都係8-9%,Honda係Toyota一半。Mazda大概排15左右,但一年都賣到過百萬一台。係唔夠TOYOTA/VW/HONDA/RENAULT/NISSAN大,但夠佢生存。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞