Mazda確認轉型為豪華品牌 預告推出更多高階車款

612 回覆
179 Like 20 Dislike
Mazda 3嘅話後座一定好過Jazz, 我嘅身高Mazda 3膝頭都重有少少位,Jazz係頂實
Mazda 2 Wheelbase 都有2570,都多Jazz 4cm,Mazda 2係日本揸過前座一定好過Jazz
咁尾箱咪又少咗位
右馱係唔會有turbo
真係唔明點解右駄冇, 喺台灣通街都M3 2.0T
有頂配
頂級配置

香港係咪用有option/sport版/high版 尼表達
Mazda 2 賣20萬都未有hybrid
CX30 賣到30幾萬都仲用緊 Torsion beam

人地note epower 扭力大你一倍又慳油過你勁多
廢老牌 RAV2 都識用下 double wishbone
你想講咩質量?mass 即係架車重d 就好d?
右駄都冇點入?
歐洲係唔係有副新偈,有舊電仔for起步果下?
CVT你揸埋我份

鍾意Mazda在佢主要車系唔用垃圾cvt
civic咁樣吊高黎賣根本冇心做
結果成街都係黎黎去去都係corolla同i30
香港Market 真係怪 同 難打
後生愈黎愈少
廢老話之你架車幾勁幾靚 進步左幾多
無乜錢就一味雙田 唔理閹乜 同只係雙氣袋
有d錢就一定Teslun BBA
唔係呢d牌子就一定垃圾 根本唔Rational

外國Mazda 魂動 改design
就開始吸左唔少買家 二手盤 同 review都多好多
雖然都好多Toyota死忠 但唔會有人話Mazda垃圾

外國買車的多普通家庭 唔洗好有錢先買車
都會偏向試新野 同 真係多d路面情況
會揀Mazda 同 Subaru
到依家韓仔車 進步左唔少 都好多人買 尤其英國
都食到個勢
mazda branding一開始柒就注定無得返轉頭做高檔品牌 一係開另一個副品牌
美國牌費淨計車價 唔計其他 而家比人試多好多野啦
呢個真係要問返宏益 點解唔入d再好力d版本 本身又唔係無 但死都唔入
坦白講 宏益都係睇Market做人
Mazda係香港 捧場客一定係後生
廢老個Market 話知你架車幾勁
只係會睇brand同睇價
但你Mazda3再平 都唔會平得過Jazz/ Corolla好多
而且就算平到 廢老買家真係唔會考慮Mazda

咁不如就持少d貨 多d order to make
或者quota hold到尾先confirm
無客要就落core option到尾先discount放貨
有客想要其他trim 就比自由度d客去同廠改
比多d大馬力 如turbo option比客揀
後生 一定係買 操控 同 馬力
你持太多貨又怕賣唔到
直接cut turbo option又少返後生捧場
明係難做 但Mazda係香港就一定係難嫁喇

宏益 見字諗諗去喇
澳洲Honda真係等執
Option係港共問題
turbo option? awd option? 又要由頭做一次入口type arppoval 驗廢氣...etc程序
Civic 咁貴,Accord 仲on9
唔熟香港入口procedure... 咁無喇
我覺得AWD反而無乜必要
但turbo好緊要
有2.0 同2.5T 我實買2.5T啦
牌費一樣 油耗買得2.0都唔差果少少上turbo
反而係廢老鍾情1.5 慳牌費
但1.5 邊有咁多後生會想買
日產直接摩打推
底蘊意思係咪即係實力?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞