凹凸洞治療一問 微針/Laser

800 回覆
10 Like 12 Dislike
真皮手術我喺去台灣
始終海外醫生係鍾意雷射多過手術,台灣、澳洲、美國以外冇咩會做手術類,因為多風險、醫生懶、雷射有錢可賺。
係外國網買左隻韓國tca peeling 35% 聲稱唔痛無downtime 唔會甩黑色皮
但其實都痛到雪雪聲洗果陣都好痛
做完唔算勁紅 個感覺勁似做co2退左紅果幾日咁(毛孔變得唔太明顯 同埋摸落去好似沙紙咁)
希望keep住兩星期做一次效果ok
近排轉打pico蜂巢頭效果唔錯
之前打co2同ep都冇好得咁明顯
利申 d洞差唔多十年up 兩邊面珠都有極深嘅洞
不過淺盒型嗰啲都仲係幾明顯
啱啱做完真皮了
返緊去酒店
等我休息一陣再打個小分享俾想做嘅朋友參考
真皮流程

1) 術前
登記完,入細房,拍低手術前嘅樣貌作記錄,然後更衣換上手術袍,之後再被安排去敷面部麻藥,敷15分鐘,護士姑娘話只敷15分鐘怕太耐會紅,影響醫生判斷。

2) 術中
敷完,入手術室見醫生,醫生會俾塊鏡你,頭頂上用燈照,叫你指出邊啲洞你係最在意、最想處理嘅,用筆將洞圈起,最多1次手術內20個真皮治療(醫生好好人送多1粒免費俾我=21),最後瞓上手術床。

手術分2階段:
一) 取皮(肚)
打1支麻醉針,取肚臍位皮,用刀切成小塊,取咗20+1,我覺得打針係痛嘅,切嘅過程唔痛,係拉扯令到我有啲唔舒服,然後縫線,肚臍位貼上紗布。

二) 面部
面蓋上手術遮布,所以唔知佢做緊咩,施術流程靠感覺得出嚟。
每個洞位週邊用針插好似黑芝麻嘅細窿,唔知有冇呢個時候放啲麻醉液入嚟,唔肯定係咪前面敷麻藥嘅效力,Anyway,我個人唔怕痛,係容易緊張only,針插過程我覺得唔痛。插完每個凹凸洞之後,再切開洞口,放舊真皮入去,然後作調整,有拉扯嘅感覺。所有洞無需縫線,只需貼上人工皮,防止濕水、滲血、感染。

手術完成!
過程約1個鐘,爆好多血,我見姑娘途中不斷用消毒紙幫我抹血。

3) 術後
姑娘講解術後護理資訊
提供藥物只有搽肚皮位嘅乳膏
需自行準備生理鹽水、棉棒、防水貼(幫助面上人工皮,防止掉落)
用棉棒輕搽生理鹽水洗淨肚臍傷口,再塗上藥膏,每日一次,護理後更換肚皮紗布。肚皮縫線位不能正常洗水,2週後可自行找香港醫護拆線。
面上人工皮不可移除更換,只可加不可以減,不可洗面,直至3天後先可以正常洗面。
最後俾錢32000,走人~

康復對照應該要等3個月-半年 會最準確。之後再update。
啱啱拆完人工皮。
啲洞肉眼睇唔凹了,平晒,菸青腫紅,日光照射會微凸。
呢啲狀況係正常。

我綜合醫生同其他網上病人做完嘅說法:
醫生會補微凸小小,因為日後可能會有回凹情況,幸運嘅就會完好存活,成為你嘅肉,唔好彩嗰啲會回凹,但都會好過未補肉之前。萬一康復完,佢仲係好凸你唔滿意,可以雷射打平,只凸唔凹有呢個好處。

題外話,如果打算做真皮嘅朋友,記住stay在台灣耐少少,我喺呢3日唔拆得人工皮嘅時間有啲辛苦,只想叫外賣上酒店,噉啱高雄落大雨,再加上第三日我就要上機離開台灣,個過程好狼狽,所以時間請留「手術日」+ 3 日,最好4日以上,噉就無噉麻煩。

之後再補圖
多謝哂巴打分享 !
星期日打完co2
開頭都還好
依家焦開始出 又有d白色一點點白頭咁既野
feel到好乾 仲紅過打完頭兩日
有冇咩超保濕又keep得耐既可以推薦下
依家成日好似比針拮下拮下咁

1)左面術前
2)右面術前
3)左面術後當日
4)右面術後當日

做完手術當日食嘢講嘢就會滲血,所以要預一啲防水貼同埋買多少少人工皮。

你可以帶口罩,但我覺得比較緊,所以我選擇買full face mask or half face mask去遮面(Amazon有)。
想睇康復圖了
圖為左右面 術後一週 已拆人工皮 素顏
1) 左
2) 右

在室內光下其實效果唔錯,幾個滾動型接近平坦。
術前啲死亡光線下影相係最worst,暫時我好滿意,有待觀察。
期待!
哇好咗好多,幾錢
凹凸洞旁邊啲黃色係麻醉針散菸,確定佢係有喺敷面部麻藥後再施打麻醉針,我做嗰陣冇feel到佢打咗
治療費用32000台幣,20粒真皮
8000千蚊平到
真心 如果有用我都想整
師兄有冇話幾耐會睇到實際效果?
效果永久?
我自評本身屬於中等至嚴重患者
對我而言,我評分係好過未做之前
而家嘅效果如下:
左右太陽穴幾乎平晒 95/100
左面 87/100
右面 92/100
不幸有一個洞位好似有回凹情況,冇噉漲卜卜,尚可接受。

Final result 要再等多幾個月(3個月至半年),so far 最明顯嗰幾個大洞我覺得改善好多,效果永久,部分患者會有回凹情況,如發生可做第二次真皮移植,始終都係睇吓你基因係咪吸收型特質。

左右面唔算所有平晒,可以睇到有顆粒感(小波浪),微凹。不過within 我expectations,因為都無可能回復水煮蛋肌,頗滿意成果。
可能未來會後續補co2 laser / UP laser細緻返啲位
Ching想問下你係問online影相俾醫生做評估然後約時間,要排幾耐
你試吓加Line初步問問,我第一次Line查詢佢話補15粒真皮,去到真係面診又唔止,所以非面診個判斷唔準,可能燈光、解像度、角度唔同。

一般排2個月太多人,進行療程前需面診,個姑娘話香港嚟可以即面診即手術,視乎醫生當日schedule,呢啲都係問問好。
問完冇人覆嘅個line
係咪呢個?
635tyfqi
諗住睇葛正詳
佢早前轉咗診所做,而家去咗高雄悅之美
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞