凹凸洞治療一問 微針/Laser

801 回覆
10 Like 12 Dislike
醫洞係貴㗎喇。

如果唔想飛來飛去,可以在香港搵吓嘅,試吓搵 co2 laser / subcision / TCA / RF microneedling。呢啲方法係醫洞嘅common practices,當然前提是專業醫生進行。我對於其他方法嘅信任度就唔太高嘅

印象中香港浸X醫院好似有,等你哋去查證吓。

戴頭盔先:我純分享,非引戰非推銷
好似騎劫咗,唔好意思
我初心係想幫助凹凸洞巴絲打

我花咗好多時間、錢同爆血在海外搞洞洞。你哋當做多個參考就ok。

唔係話香港醫美垃圾,係真係俾唔到我信心,寧願增加我自己成本去試。

在此分享吓我有幾癲同點樣降成本,我買3日馬來西亞吉隆坡機票(馬來西亞總合生活費用較新加坡低好多),坐6小時長途巴士往新加坡,住300蚊一晚住宿,見完醫生後頂住紅卜卜嘅面上飛機返香港。所有事項盡量壓縮完成。醫生話我係最癲嘅patient。當然新加坡貴我先噉玩,台灣就唔洗好似我噉。
最近都研究緊見到有外國YouTuber 用咗10年皮膚好好,唔似40歲…又可以用唔同頭玩埋導入,自己買百零蚊嘅靚精華做保濕 好似抵過去美容院千幾蚊一次嘅導入…
睇到好想即刻入手
香港邊度有Subcision 做

有咩填充物可以揀?
巴打請問邊度有subcision做?
同埋幾錢
咁啡色凹洞(暗瘡疤)得唔得?
顏色係啲色素沉澱嚟,比較易清除嘅。

至於凹凸,雷射刺激皮膚增生係有限而且緩慢,你預好似樓上噉講,起碼打3-5次,同埋無可能變返水煮蛋肌。

睇凹凸洞嘅深淺係視乎光線(陽光、自然光、燈光)照射落洞洞邊緣所做成嘅陰影,如果個邊界清楚可見,個洞會望落好深好明顯。雷射係將啲邊界磨走、模糊化,個周邊平滑咗,啲光照落去就會少咗陰影,肉眼望就會淺咗。有時打完雷射覺得點解會差咗大咗,係因為雷射都會「犧牲」旁邊健康嘅皮膚令到個洞望落「好睇」啲、反射少啲光。
Fraxel 係舊舊哋雷射嚟,對於而家年代唔是針對凹凸洞最佳選擇。

新型有效嘅Co2 係 Edge one Co2 / UP 之類,呢啲香港應該唔會有 打一次等於你打10次Fraxel
Pico 其實有無用
打左10次都係咁上下
Pico 皮秒對凹凸洞都唔太有效,打色素、淺型凹係可以嘅。
EP呢?
打咗5次都好似無咩改善
或者噉講啦,當你發現1、2次治療試完無改善係應該轉其他方法,買咗package就無計啦。

暫時對我有效嘅係
1)Edge one Co2 laser (香港冇)
2)Subcision 皮下剝離 + filler 填充物 (Rejuran Scar)
3)INFINI (香港冇)

無效
1)Fraxel
2) HA filler (Atiere韓國貨)
3)Intracrl 微針
4)PICO
有冇多d detail
咁對你呢講邊種最有效?
我就 co2 同 subcision,一次已經有feel。
我主要係滾動型(rolling scar)同埋車箱型(boxcar scar)。

視乎你情況,普遍專治醫生做法係:
將你嘅凹洞由各種型態變為淺滾動型(望落去平滑好多)
Co2 針對 滾動型 & 車箱型
Subcision + filler 針對 滾動型
TCA 針對 冰鑿型
每2-3個月進行一次療程(最佳皮膚增生間隔)

中等或嚴重患者,建議先雷射改變凹洞型態、後做手術。完全靠雷射改善係會消錢又消時間。

你揀得啱方法先會有效果,唔係嘅話你打到爆光都係得啲啲作用。
我開始第一次揀做邊個療程嗰時台灣未開關,最後揀咗試韓國同新加坡,如果俾我揀多次,我會先試台灣,因為整體價錢成本最低(時間、住宿、機票、語言、治療費用)

優劣比較

香港
好:溝通到、唔洗請假
壞:冇咩專治醫生可選擇、呃呃騙騙多、貴、治療方法落後

韓國
好:皮膚醫美你懂的(膚質)、價錢合理
壞:溝通唔到多(有啲係專搵笨外國人)、一樣專治醫生其實唔多、呃呃騙騙多、洞洞治療方法唔算先進

新加坡
好:專治醫生選擇多、治療方法及機器緊貼時代
壞:整體成本貴、英文溝通為主、hardsell勁

台灣
好:整體成本便宜、專治醫生選擇多、請假來回唔算煩、治療方法及機器緊貼時代、台灣醫美水平不斷提升
壞:呃呃騙騙算係平均啦、搵笨外國人都有嘅
我巴打嚟男人都可以貪靚

我在新加坡做,香港醫生唔多肯做

Rolling做subcision時要加filler,如果唔係就會好快反彈re-attach

通常在一次療程中
先subcision + filler 再幫你laser 整塊面
退紅後已經見到改善
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞