離婚真係俾想像中普遍

577 回覆
1149 Like 28 Dislike

大家係咪睇得太多tvb劇覺得一定要分身家仲要一定係男分俾女
可能小朋友開始大唔想放相上網姐
同埋點解結咗婚有小朋友就要無哂私人時間同生活
你哋咁樣要求會唔會太高,咁好易離婚
家庭係人生嘅一部分,唔係全部喎
又係
倖存者偏差
以前d結婚相del晒
生活入面好似老公都唔見左
就係啲港男expect港女會做晒家務
結果唔係未不滿
成日睇90 Day Fiancé啲人趕住結婚
雖然係真人show有誇張成份
但你睇返show後有幾多對係健康一齊緊
除咗呃綠卡嘅唔講,射後不理、婚前婚後出軌、生仔無共識、住邊無共識、坐監嘅都有。最慘嘅係家暴嘅伴侶同生咗仔後消失,個仔仲生cancer。

播咗咁耐都告誡唔到人唔好亂結婚,生仔更加唔好,唔好害人
好似分手咁常見
咁你哋唔熟又點知人咩事
離咗婚要守寡定日日出Po成個怨婦咁好?

所以我永遠唔會Po家人伴侶,啲唔識嘅人都咁八卦
咁又點撚樣
通常係2
然後洗下一代腦
連登仔睇得富豪離婚新聞多
成日代入左自己就係富豪
有女人想同佢結婚 就係為左分佢身家
就係港男洗撚左咁多錢,郁啲都幾十萬
然後發現離完婚都仲要比錢都願意分
咁你就知衝動結婚好可怕
90 day算好 有時間相處下
你可以睇埋love at first sight

不過呢啲show你睇得出佢係搵啲本身性格有問題嘅人上節目
本身好好仔,上到節目大家相敬如賓根本就唔會有drama比你睇
唔好用呢啲節目嚟認定現今愛情觀
我直頭見到有個舊同學結完婚生埋仔
離婚之後一樣del哂所有相
然後同個les一齊
想知佢個仔會叫佢條女做咩
啲IG下下都拖住果一兩件
邊個知你係離婚棄婦
佢地目的都係想繼續吊下條傻鳩上門
澳門誇張好多
以前過去做野,因為要勞工証請幾個溪澳門仔
五個澳門仔,有三個老豆老母都係離左婚
識人唔離婚,但係都算係有錢人
個二奶同個大婆打理埋同一間鋪頭
個大婆仲要同個二奶揍埋仔
佢擺得出黎就預人地睇到啦
但又賴神秘del晒舊相
化行晒妝出po扮單身 好難唔引起人猜測喎
你一向唔擺 咪無人知 你咁做絕對無問題 保障自己
我係理解唔到佢又要同晒全世界講佢結婚生女
轉個頭 又刪晒d野 扮單身啫
擺得出黎就預人睇啦
睇左有聯想都唔得?
第二點好中
有錢咪好好多囉
堅on9 昇乜野華 打機進化呀?
根本有d女人係為結婚而結婚
為左同全世界晒命有人埋單
或趕30歲前結婚
當中小學生交功課、畢業咁完成一個里程碑
但根本唔明何謂婚姻
最後咪發現婚姻既現實
於是咪離婚囉
仲要滴到周圍都係
同佢講仲笑騎騎
如果咁易就要分身家,就一早會勁多人上報,兼示威要修改法例
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞