離婚真係俾想像中普遍

577 回覆
1149 Like 28 Dislike
其實要去到離婚先知婚姻既意義,都真係幾諷刺,
所以自己或識人想結既真係去做下婚前輔導先,知多啲了解多啲同埋大家有多啲common understanding 成件事就會好好多

過來人既忠告,宜家仲係一時走到出黎一時又跌返落個窿咁,搞唔掂
屌你老母玩膠

婚可以亂結,愛可以隨便造
生仔真係要諗清楚
所以
到底是因為這個人,你先想結婚
還是因為你想結婚,剛好身邊是這個人?
結婚前問下自己,如果你無30歲大限的規範,你仲會唔會揀身邊這個人?

利申:同另一半超過10年,再揀一次都係會同佢結婚
結左婚法律上身份唔同,有咩大事發生例如做手術之類可以幫你做決定。
因為要型呀,香港人要跟風,個個fb ig打卡要結婚,又咁豪華,我冇咪好輸蝕。
你都咪話以上情節都佔一部份,因為好多人冇思考,只 羊群效應,人有我都要有,人做我又做
唔知點解呢d 位好想講

女人天龍人

離左婚都仍然大把人追
你意思係婚前偷食嗰條撚樣
明知自己要同人結婚 仲唔斬纜係冇問題?
結婚嗰吓預知唔到自己個老婆知道咗會抑鬱?
分開未必是最殘忍
若無其事,委屈求全咁浪費別人時間,
先係最殘忍…
成堆垃圾npc為左解鎖人生online成就而結婚
打個比喻,一個一個月都唔扔一次垃圾既,同另一半講:「我唔鍾意d垃圾桶一次套住兩個垃圾袋」

喂大佬啊,你唔做都算啦,仲要指指點點,有無諗過做既人,點解要咁做啊。

其實就好似上幾樓既回覆咁講,有d人結婚既心態係以為多個人老馮錫佢,多個人比佢點黎做野

維持一頭家,其實唔易架
每個人都有自由揀自己條路點行,唔應該受人左右,外人都無資格去label/judge人,你呢個強加觀念害死好多男人
有啲人真係將結婚set做自己人生冠冕
佢人生除咗婚姻相關事宜(老公老爺奶奶etc.),係冇其他嘢share到
包括自身家庭自身條件之類
務求身邊人認為佢真係生活得好幸福
我上層咁講,對應返姐
我去英國讀書識啲同學大部份都單親
反而香港啲窮撚同學冇咩人老豆老母離婚 (不過應該係冇能力
有小朋友通常都會分對方身家
冇小朋友就可以從此畫上句號
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞