離婚真係俾想像中普遍

577 回覆
1149 Like 28 Dislike
結完就離, 外人睇覺得為結而結,如果為結而結就唔會離啦, 會死頂

結完覺得唔啱就離有咩問題

如果結婚同同居一樣, 又點會有你講嘅結完就離case,既然都一樣

所以結婚同同居根本兩回事
我真係會 會用紙巾印一兩下
條女拍過拖非處
同離過婚嘅女人
仲係靚/有吸引力 我睇唔到有咩分別
咁overall黎講, 40/50 歲單身個d朋友, 一係就工作狂一係女權至上一係家庭負擔重一係性格西, 係stereotype但80% true
我覺得唔生仔的話,結婚離婚都好閒
除咗係雙方相愛既明證,結婚其實係以前社會要認可一對夫妻既事,透過婚約約束雙方,由於受到宗族祝福同鄉鎮所有人都知你結咗婚,日後要分開既成本好高.

當然而家全世界特別係華人其實已經無乜宗族可言,加上社會原子化,其實結婚已經起唔到當初約束雙方既作用
每個人都有自由揀自己條路點行,唔應該受人左右,外人都無資格去label/judge人,你呢個強加觀念害死好多女人
好撚富貴唔理減稅唔理家庭福利
可以架
無同過居真係唔好咁快結
生活習慣 性格 喜好 缺點 等等
唔住返一年半載都唔會知
你係愛對方, 點解自己做哂唔會gur?
係既
唔結過又唔知有問題
總之要發生就會發生
好多野唔經歷過唔會知
咁當然有正常人, 同一世住公屋比人話係懶人一樣, overall黎講係囉, 咁我當然知當然有富戶
same...
好多拍左10年
結一兩年就離
人各有志啦,世界多大
想知
其實人地又唔影響人的話,又理撚得人點樣既人生? 咁都要label 人的話同班3姑6婆既8婆有咩分別?
我係屋企會
咁重點係條女有無要求要分?

若有,你用咩理由唔分?

我fd 律師話如果其中一方話要分,都係要分,唔理係咩原因離婚。
話唔定開頭受家人壓力下拍拖結婚,不過我自己覺得人一世物一世,都係過得隨心所欲開心就好,話晒都要對足一世有朋友屋企人成日話搵個女人拍拍吓拖生仔結婚就一世,佢講就易
性格不合,老婆唔想忍
咩叫label唔label , 本身社會就係有norm , 你唔講唔表示無, 亦唔係華人社會就有嘅野, 係歐美d人都會surprise跟住話有個frd啱啱完左段感情,mind唔mind我介紹比你

咁到好enjoy single. 嘅人佢都唔care人地點睇先會咁揀,自己識reject
所以依d死窮鬼唔會有女有得結婚
慢慢就滅絕
ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞