離婚真係俾想像中普遍

577 回覆
1149 Like 28 Dislike
你個情況係條女無要求分,咁我估你都無主動話要分啦,即係中左我講既第二種情況。

話你鳩up 係under條女話要分既情況,如果條女要求要分,最後都係要分,而你話唔洗分。

我都無話你一定係鳩up

Btw, 同你講幾句野已經feel 到d 野
邊有咁多
我後來都有講
同居都得
只係香港因為土地問題好難同居
所以啲人一諗就結婚先一齊住
如果雙方ok唔簽紙冇所謂架
只係咩法律身份都冇
冇錢冇物業本身都垃圾
2023/2/14. 【明報專訊】近年,香港已繼倫敦之後成為「離婚之都」。 據政府統計處2019年香港離婚率達48%,2020年的離婚率飈升至接近六成(58%),可能會令很多人感到驚訝
香港男人都係,好多30歲已經有大肚腩脫髮,日日就淨係打機睇波乜都要女方做
咁你玩財技無得講既
邊度睇到接近6成?
跟住條女唔想扑嘢就係條女嘅問題
奶西都未識奶呀,扑扑扑
痴撚線
成班連登仔喺到圍爐幻想啲情侶/夫妻會有幾慘幾慘。但事實上,好大機會係成班溝唔到女既狗公,或者對住個樣衰女朋友搖尾乞憐
唔用chatgpt, 都仲有google既
不如話未準備結婚
俾想像中普遍
如果唔生仔女, 其實結婚9成最終會離婚, 差在幾耐先離
坐監嗰度
我上面都講左
律師都話無得分
鳩咩up? 比個律師電話你打去問撚飽佢好無?

唔識就收爹 唔好下下都覺得人無錢 鳩up 唔係全世界都同你一樣
其實好多人攪錯件事
結婚唔係感情到某一個階段要結
而係你遇到一個人大家都係愛到癲撚左認定要愛對方一世都唔夠先去結
唔係是但搵個人拍到某個年先去做

至於有人問遇唔遇得到就自己諗自己搵
返正我同佢都遇到
利申拍拖+結婚差唔多廿年
前日爭少少無套中出勁驚
呢個係你自己既情況姐,唔好講到一定無得分咁。你自己無講清楚。唔係全世界都同你個情況一樣。

同你講幾句野已經feel 到你表達能力差,大男人,EQ 低,易發皮氣。
我咪一開始講左個個情況唔同
你腦霧?

我eq因人而異 對住你我覺得唔需要咁客氣
你可以睇返你自己講過d咩
都係唔洗分 唔關出軌事
分唔分唔係淨係睇性別
睇你結左幾耐, 有無小朋友, 女方有無獨立能力 etc
建議睇少D電視劇

我copy 左你段野出黎,而你對上講緊既係就算出軌都要分

我見唔到你講個個情況唔同,同埋你講少左最重要個point, 就係有無人要求要分。

有腦霧果個係你。
冇人話一定做唔到有個人空間、湊細路、二人世界並存,只能講case by case,但我唔覺得因為湊細路冇私人時間嘅父母係因為懶,一個細路煩起上嚟可以一對父母take turns照顧都搞唔掂,根本雙職家庭就係對大部分人都唔work或者需要再多啲嘅support,係香港社會唔favour人生細路,何必怪責果啲生仔嘅父母呢….

外國生小朋友扣稅極多(given that普通人重稅),產假半年以上,甚至有牛奶金,香港讀N班都窮了,大個仲要興趣班,個競爭大到顛,遲啲父母冇預備一份首期都會怨,奉勸各位諗清楚生完一個小朋友,呢個係咪一個值得佢生存嘅世界。
而令一邊廂,人哋冇生小朋友但財自咗,你個仔就租佢單位畀佢吸血。
其實你仲係分唔清個本質

成件事係對方唔想分你既野先係重點,唔係對方分唔到你

客觀條件的確有得打,但分唔到係野既條件係對方目的只係離婚使然,唔係法律保護緊你

穩定工作,自立能力,婚姻期短,冇生仔呢d全部係可變量黎
可以根據佢想法而改變,可能佢有負於你先離婚,佢係仆街都未定,但至少佢響婚姻呢件事上面冇去盡對你,你係好彩係特例,睇清楚唔係個法律對你有利

唔係d有錢佬做咩驚結婚,佢請大把律師都得,呢d野佢地冇聽過咩?但呢d客觀因素並唔係佢地能控制丫嘛

香港婚姻相關法律就係唔想d人因為結婚離婚而出現大量咬老綜,所以非常傾向有錢一方要埋單係冇辦法爭議既,你個例子根本解釋唔到d乜
咁遲?
身邊好多女性朋友25 26歲已經生左兩件啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞