離婚真係俾想像中普遍

577 回覆
1149 Like 28 Dislike
有唔少人結婚擺酒大龍鳳
唔夠兩年離婚收場
咁只係證明兩方都窮。收手啦,貧賤夫妻百事哀。

不過呢種又真係反而少見離婚既,一諗到離婚原來要錢,應嘈到仆街都未去到律師樓,仲可能大聲聲屌點解離婚要錢屌足成世。
婚姻法律上有好處(唔講分身家)

例如減稅,排家庭隊
特殊情況下仲可以跳過4大長老幫伴侶做決定
啱對象就結, 但因為唔知對方想唔想要小朋友, 所以最好26/27 歲識, 最好呢兩年可以同居睇下大家夾唔夾,想買樓可以一齊研究下plan 買樓,準備 30 歲左右結婚, 32 歲前生小朋友

就算佢唔想有小朋友都最好35 前決定到結婚, 因為有養寵物, 保險受益人又要改名,希望大家係諗住一生一世行落去
結婚只係保障女性嘅產物
啲老嘢無乜學歷同見識,無乜話題就會扯上結婚生仔話題,老嘢同後生永遠話不投機
美麗新世界都講過家庭其實係污穢同無意義,所以係個個世界每個人都係屬於國家,由國家負責湊大同管理
你個爆衫連牛點整?
上網見啲人27-8就一定要結咁款
一係就廿頭廿中搞大個肚奉子
法律認可其實好重要

將來有咩事
你同個醫生講我地好愛對方
係無撚用架
其實同居都可以架
不過香港土地問題同居唔算好普遍
諗得一齊生活都會考慮結婚
大把人結婚係拍咗拖一兩年就結
男嘅見到靚女想MARK實
女嘅玩夠搵毒撚埋單
你估流嘅?

仲有因為有咗而結 呢樣嘢我唔知點講 其實咁樣究竟你對個生命負責任定對女人負責任?
其實你心諗係責任已經搞唔掂 如果你愛對方 有同冇都結架啦

家務嘅嘢 其實分好工作咪算囉
結咗婚
我洗衫 我洗碗(其實交畀洗碗機搞 仲乾淨過我洗)
得閒吸吓塵 如果女人唔鍾意煮嘢食嘢自己簡單煮少少 碗佢洗(咪又係洗碗機)
而家家務有電器幫手好好做㗎啦
我返工放工除咗煮飯其他我做 遲吓請個鐘點執一執屋清潔就算

講真 兩個人一齊耐就會面對現實 收入 雙方感情同未來展望 呢啲夾唔夾 對對方滿唔滿意 唔係一齊一兩年睇到 所以我唔討厭港女 應該咁講
我唔討厭鍾意錢嘅港女 因為你知道佢要乜而你能唔能夠滿足佢
我只係唔鍾意個港女冇任何付出冇任何賣點會要求多多
咁樣係最理想
廿頭拍到尾好多為結而結
反而廿尾先識再真係以結婚為目標咁相處甚至同居
會易啲知啱唔啱過人世
其實主要好多人冇獨立生活過
「唔知」屋企有咁多家務要做
雖然係手板眼見功夫
但要佢做晒又唔gur,對方做得唔符合自己標準又唔gur
就好易有爭拗
有啲就直情唔撚做仲衰
每個人諗法唔同,有d拍十年嘅根本無接觸過其他人,無比較都唔知原來本身男/女朋友唔啱自己又唔敢step out of. comfort zone

外人睇覺得為結而結,但想結覺得揾個生活嘅伴侶都無問題
最弊結完轉個頭又離
好似成就解鎖左就算
2023年仲講呢d?
我身邊under 35 結左婚既離婚數字暫時係零
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞