離婚真係俾想像中普遍

577 回覆
1149 Like 28 Dislike
咁都有5個人like佢
哩d真係佢地先知
不過我識個朋友離婚後帶左個小朋友返老家比父母照顧(馬來西亞),佢自己就繼續係香港返工同拍拖
係你兩個閱讀理解U啫
同d人講netflix and chill唔知點解一撚樣

亂鳩咁用terms
你講 偏偏思維就點都要結婚
你咪就係暗示左結婚同open relationship係mutually exclusive囉
暗你老母咩
我係講傳統思維要結婚呢個偽命題呀
唔係40幾咩
無,只係覺得奇怪姐
明明一年多前結婚果陣由求婚過大禮擺酒都又出post又story洗版
上一個聖誕節都仲post同老公去慶祝,幾個月後突然有一日見到老公變左另一個人(男友)係會好奇
同埋結婚始終唔同拍拖,就算你乜都唔搞都要簽個字,離婚都要時間啦
當然當時人可以做乜都得,只係你唔private人地就會睇到
假設婚後發現另一半出軌即刻分開
短期內又遇到個好錫自己既人
比我都會move on啦
唔通仲為左個負心人守寡幾年咩

話就話結婚唔同拍拖
但青春有限 唔通為左張紙耽誤自己人生咩
厭女到
依家社會唔算係啦
見身邊好多女仔frd都高人工過另一半
奉勸大家就算結咗婚都要保持身材
過咗40變咗大叔真係好難搵女
咁講真邊個出軌真係佢地先知
因為如果傾出軌搞到離婚我都已經識得一個係咁
佢對我地咁講,但佢「前妻」話條友係公司同左個女同事一齊
我純粹想表達而家d人結婚同離婚真係可以好快,回應返樓主個topic名姐
可能真係好似你咁講,而家好多人easy come easy go隨時可以move on吧
真係熟既會知咩事
唔熟既又點解要將自己私事比你哋當花生食
清晒一了百了咪幾好
木門對木門咪冇得分囉
如果大家收入都係咁上下, 好多去到離婚都係想快d完成個手續
識條女都係咁講,後尾畀人踢爆原來一路籌備結婚一路有第二條仔,擺酒打曬卡收曬啲禮金之後唔夠一個月就離婚,呃錢呃到仆街好彩冇去過死八婆婚禮
但係咪真先
識個女仔拍拖一年幾之後大排筵席結婚,ig post晒婚禮相同老公幾sweet,點知過左一個月無再見過老公個樣,連d結婚相都無埋
唔敢dm佢問點解
你有問題啫,我無呀
收入兩份分
買樓之類個啲易啲?
前題係雙方要有共識
識玩一定係好似鬼佬咁瘋狂又結又離
唔好為左啲古老石山而困住自己一世
外國大把人四、五十歲先搵到真愛
我有親戚都係四十幾歲又有對仔女先再婚(雙方都唔係支那人)
而家段婚姻重長過以前嗰段
大把二婚三婚,成一打仔女啲家庭,但冇錢就會產生大量生活問題,仲慘過第一段婚姻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞