離婚真係俾想像中普遍

577 回覆
1149 Like 28 Dislike
我毒撚見同事係人妻加生埋仔, 講野都會放D
因為知道冇可能, 所以有時都會講下D鳩野扮FLIRT佢
更可況係D又有魅力又有地位既男人
人生有幾撚多樣野你係準備好架?

黃子華同三水妹試結婚?
咁樣呀?
我同另一半14歲識,18歲拍拖,之後結婚,依家大仔已經12歲,我諗我可以俾到解答出黎

婚姻係人與人之間能夠締結既最強後天紐帶,對社會而言甚至超然於天然既血脈紐帶之上,相信係共識黎

有時連登仔睇野係好淺薄,只諗到適唔適合,屌西,相處過程,結果之類,好多時忽略左個感受

就如同理心係人成熟既像徵,而責任係人成長既途徑一樣
呢d都係感受黎,單睇結果,過程,並不足以表達,因為單睇結果而言,責任並唔係d乜野好事,責任使人約束更大,更唔自由,但往往人感受到責任之後,先會意識到自由呢樣野,當對自由同責任有充分既感受之後,人既成長就成為可能

想為另一半負更多既責任,係我結婚既動機
好記得有一次,女朋友病左,我去探病,咁果日係講病情既,我係度而佢老豆未到,醫生係飛過左佢張床,到佢老豆到左,醫生返到黎,叫護士好鄭重咁叫我出去,咁我女朋友同佢老豆都唔肯既,但個醫生好鄭重再強調,應該係要佢地先知道,再決定我可唔可以知,我本身以為係咩大事,事後知道原來我女朋友係手足口,有面癱既情況,會好,但亦有好低機會唔會好,醫生就係想同佢地傾日後可能有既作息問題之類

雖然對於我地黎講佢面唔面癱係好其次既事,但社會上係唔認為我有呢個責任要負,自然我唔應該係第一個人知道,對外人黎講我第一個知道同第二個知道冇咩分別,但作為想照顧佢既人,我發自內心係有強烈第一個知情既慾望

再之後,佢阿嫲去左,咁佢老豆老母都好忙,而佢就喊到收唔到口,佢有一半童年係同阿嫲過既關系,咁果晚,佢老豆老母去左搞d手續,同d親戚係外面之類,殯儀既人埋黎,話有樣物件唔知係唔係遺物,想我女朋友入去睇下,咁當時佢喊到傻下傻下,而我想代佢入去又唔得,最後都係佢窒住窒住咁自己一個入去

果下我真係覺得自己唔要做佢既外人,可能係想照顧佢,可能係想為佢負更多責任,可能只係因為佢唔係冇人冇物,有更多親友排左響我前面而引發既嫉妒都好,我就係唔想做佢外人,之後就結左婚喇

之後有件事又係好深刻
就係第一胎果陣
產前檢查係佢可以順產既,咁就待產滿10個月
作動穿羊水,出血,開3指就推左入去產房,佢唔想我入去既,咁就係外面等,等左5,6個鐘生唔出,姑娘枕住都有同我好詳細講d情況,個胎體位係啱既,臍帶位置都冇奇怪,宮口開到8指算慢,血氧,羊水等等訊息,之後醫生就出黎問我,依家已經5,6個鐘,佢響入面痛左好耐,個胎係大,份量足一足既bb,順產仲要等好耐,而睇佢就咁生會好辛苦,有一個另外既選擇就係改剖腹,佢就響入面痛到唔想理,由我去決定改唔改剖腹,改左,如果有下一胎,好大機會都係剖腹,之後,好大機會係生第二胎同時做埋結紮,即係我呢個決定,除左決定佢呢一胎既辛苦同埋危險既形式,仲大體決定埋我地有幾多個細路,我唔再係外人,而係一個決定佢地命運,而且要負起呢個責任既人,前所未有既巨大責任感壓埋黎,係一個前所未有既感覺,係足以影響我一生既經驗,佢獨自響度戰鬥,但將決定交俾我做,如果我簡繼續俾佢順產,好似我既決定會令佢更有動力去忍耐咁,如果我簡剖腹產,好似佢會相信我會同佢面對之後所有野咁,呢種被信任,被交託,被依賴既感受就真係好奇妙

最後我都係簡左剖腹產,而之後確實係2年後第二胎剖腹同時結紮左

咁多年黎,責任確實總係好似就快壓死自己咁,鳩到不得了既野,以前唔會做既野,都妥協左,降低身段去做,不論響社會上,還是響家庭上,總有呢d妥協,呢d委曲,特別係面對家人時,條底線係退到冇底線,但我仍然覺得個感覺係奇妙,係美妙既,呢種自作自受,能夠自作自受既滿足感,相信要堅負緊強烈責任既人先會感受到

咁婚姻係唔係齋對兩個人既感情進行強烈持久既損耗呢?呢個問題我三不五時就會反問自己一次
我覺得唔係,當然會面對d唔響一齊生活時面對既問題,例如佢痾屎唔興沖廁實在係好撚嘔心,我少爺仔唔做家務變成地板清潔達人,而佢公主性格都變成衣物處理能手,一個人既生活加入另一個人,會感受到壓逼,權利下降係必然,但咁多年,呢種壓逼之下,逼我地去面臨一次又一次取捨之後,反而我覺得會令自己搵到真正想要既野

例如我既生活品質,係建立於地板清潔品質之上既,呢個係我仲生活響屋企,受潔癖老母照顧既日子,係完全唔會發覺自己係一個地板人,但當我同老婆生活係一齊,間屋亂到仆街都好,d碗碗碟碟垃圾一片混沌都好,塊地如果係乾爽衛生既,我會發覺自己係得到救贖一樣,可以話因為被剝奪左,所以知道取捨,慢慢我地知道邊d生活條件對自己既高低排序,會盡力去整去各自排高位既野,有時我既高位會同佢既低位互補,亦有時,我地既高位會互相衝突,但彼此剝削過後,知道對方乜野為之重要去尊重,知道對方崇尚既野亦能互補自己提升生活品質之後,生活只會變得越黎越美好

例如有d野我以前係唔會覺得咁正,好似款式齊全乾淨既杯碟,佢係好鐘意,我就冇所謂,但當佢拎d杯出黎,攞支酒,話飲香繽呢,就一撚定要長身高腳杯,你用平底杯呢就嘥料,我幫你查過,飲威呢就要用肚大口窄既杯,我跟佢咁飲,d野又真係正好多,飲茶呢,因為紅茶淡,飲既時間長,就一定要多幾套靚杯,有埋碟,輪住用,欣賞住d花紋,靜靜地飲15分鐘,個人就會好爽,我覺得咁又確實係,漸漸地我就會樂意同佢出去睇杯添

呢d世藝,呢d美好,係一個人自己既生活俾唔到我,而你同一個人拍下拖,又未必真係會知道呢d生活上既野,即使一齊生活,對方冇響你身上取捨過一定量既野,冇強烈既紐帶,與及與之相應既份量,你可能唔會俾時間落去同佢癲,佢係你老婆,你唔得唔理佢果野,先會引領到自己去見到呢d事,我唔係未同過其他人拍拖,但拍拖,份量真係差太遠,當然呢個人,都要係一個有返咁上下品味,同前題係響互相剝削時,堅持仲響一齊先至會到達呢一步

而呢個社會充滿幽暗
係好難搵到一個利益同自己一致既人,去傾訴呢d幽暗,可能傾訴並唔能夠解決問題,但世界上大部份問題係解決唔到既,係用黎接受既,當發現有兩個人去接受呢個問題時,好似會易接受得多,利益唔一致既某人,如男女朋友,係多數唔敢同佢講呢d咁幽暗既野,確實男女朋友都有機會響信任之下建立強烈紐帶,但婚姻係社會面上先強行將兩方利益綑綁,又唔同講法了,雙方自然而然會將對方利益歸類為己方直接或間接利益,道理顯淺而易明

最後,簡錯對像,搵一個唔能夠接受你既人結婚,或者結婚對像並非無條件相信既對像,咁係人既問題,唔係婚姻呢個制度既問題
國際大刀會——香港
一早準備好
離婚無問題,兩個人勉強係埋一齊先係問題
大把人為左自己要30 歲前生仔就去結婚生仔,錢又冇,準備又冇。

如果點會生仔要考牌
為做而做
男人都一樣, 姐係男人30 幾歲仲係A0,都會覺係性格/其他問題會A0
大把啦,我身邊近幾年結婚果啲,結唔夠一年就離婚,出面有第二個,換仔換女咁玩,香港地咁多誘惑,特別係有返啲成就既,依啲位就突然好似以前咩都未玩過,男女關係玩到好癲

同埋好多人講未結婚已經愛情變親情,冇新鮮感冇激情。個個都話同居太耐,日見夜見。唔止離婚,sp/fwb/ons都好多,依個年代講結婚,同綁一世and分身家冇分別,建議大家玩夠先結,唔好害咗下一代
真係笑死人 原來有冇生到仔都可以隨佢想法而改變
人哋講得咁清楚你都可以話人分唔清

個舊同學 由相識到結婚再到離婚,前後唔使2年就搞掂
因為離婚率的計算方法是﹕(該年獲頒布離婚判令數量)÷(該年所有結婚數量)×100%。因為2020年的結婚數量只有27,863宗,較2019年44,247宗,大幅減少了37%
中國香港
果種思維既老一輩都果頭近啦
我係過來人,我係女方
冇分錢,冇小朋友
拍拖10年先結婚,以為大家磨合哂,想比名份雙方
但結婚後發現其實唔係
老老豆豆,成撚日叫人玩夠先結,但咩叫玩夠?

玩女係玩,賭錢係玩,玩玩具係玩,去旅行又係玩

無時無該都有新野玩,真係會有玩夠咩?

根本係個人取捨問題

結左婚都可以玩,係睇你點玩玩d咩,個人定力夠唔夠同對另一半信任程度姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞