離婚真係俾想像中普遍

577 回覆
1149 Like 28 Dislike
真係互相認定都建議要同居一年半載先
之後都相安無事 相處和諧 分工合作 衛生程度差唔多
互相都有”家”的概念
咁樣結就穩陣好多
整污糟唔係問題,用花瀟沖乾淨咪得,就咁行左去就有啲過份
因為結婚比市場包裝成 唔結就等於唔認可成段愛情 咁又少一條賺錢渠道 其次係世俗眼光

不過好多男女就誤以為結婚係靈丹妙藥 感情昇華兼解決所有問題 發完夢先知原來冇效 咁咪離婚 更甚者 諗住結婚解決唔到 可能係因為冇生仔 結果生完矛盾更大 仲要累多一代

結婚既基本前提係要雙方各自有自給自足能力同埋正常既大腦 唔係樹懶既安居所 不過連呢d條件都冇就衝去墳墓既大有人在

結婚係一種具法律效力既野 令伴侶有權將決定權(例如病重時幫唔幫你拔喉)交比對方 而唔係影幾張垃圾相 擺下ig 話人知我結婚 當有脅迫成份果刻起 注定分開收場
可能人哋傷心左好多次又po上ig同你講咩
感情呢d野外人其實唔會知咩事
可能事實同social media表面正正相反

細個以為呢d事都係食花生mode
人愈大愈話唔埋
呢啲身不由己既野 可能有日會發生係自己身上
所以我未經歷過既唔會去評論人哋冷血
感情梗係昇啦,可以分身家喎,開心死
昇華都細水長流,跟住再昇華到似有還無,
再跟住就係親戚一個
講真計劃結婚都搞兩三年,真係咩人性都睇到出黎。
其實年齡都係重點
有研究調查過
男人比女人仲渴望結婚生仔
不過係40歲之後
覺得開始老想人照顧
想有後代繼承自己dna
但女人無時無刻都想嫁
結論係真心相愛的話
老夫少妻會較好
真係唔好為結而結
其實都係大家都係想喺自己身體能力、外表下降前做呢樣嘢
男人40歲
女人就30歲
咁你覺得婚姻既意義係咩?
條件好,點解係將就結婚既?
結完既責任枷鎖你覺得係咩?
年齡既話 就算姊弟戀都睇相差幾多同咩時候開始 每個階段要既野都唔同 古人講既竹門對竹門 木門對木門其實係冇錯 相同既條件 價值觀的確會較易接近

見好多人覺得愛情可以打破現實 但往往係現實打破愛情 不過冇咩人承認事實咁解
羨慕佢地有得結婚
無需要識
其實有乜咁on9?
乜連登有限制討論話題
人人咁理性咁識思考至結就天下太平啦
呢條肥毒柒厭女user最中意衝入人地d post屌人生仔結婚拍拖, 一撚早block柒左佢
係想同身邊嗰個人共渡餘生、共組家庭
以後你地兩個人係共同體,諗野唔可以只諗自己
唔係拍拖見完面各自返屋企
而係以後一齊生活既夥伴
香港離婚率有三四成
佢哋拍拖可以試下,結婚可以試下,生仔都可以試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞