離婚真係俾想像中普遍

577 回覆
1149 Like 28 Dislike
好似係你分唔清

第一 我go through過整個process, 法律意見我都問過 我相信在座無人比我清楚 除非你係律師本人

第二 客觀就係律師既意見。而律師意見就係佢應該分唔到 我係有主動問過呢個問題 因為傾緊離婚既時間對方隨時會改變主意 所以我見律師個陣已經問定 而唔係一定分唔到

第三 所有case你喜歡而有錢既你都可以拿上court打 勝算問題

第四 你講緊非常傾向有錢一方只係你見到既。而你見到既係咩case? 有錢人case, 即係會上新聞個d, 而我呢d case就係你見唔到既打工仔case

當然 我個case唔代表d 咩
每個case都有佢地既獨特性
陳同佳都可以住緊豪宅

所以其他殺人case的確只有一定既參考性
我身邊普遍遲
都係拍左五年以上
兩公婆加埋搵十萬八萬果啲
咁遲生完全唔怕生唐仔咩

Google
2020年離婚率58%
32-35生未到咁高危下話
So far我見到既都健健康康既
23u grad出黎做野
25-6生兩件唔係人人有能力喎
雖然女有好多係咁
但男嘅係生活白痴見唔少
Same here
唔明點解你地身邊會識到有人離婚既
其實不論男女都好多港孩
當啲家務放喺度會自動完成咁
因為平時係阿媽/工人做左
好多咪就係生咗先算囉
10年內睇下幾多會離婚
政府統計署數據都係Around 40%姐
講真你淨係將你見到既野放到最大

你個例子,對方響婚姻過程相對君子,自然條件都係分唔到既條件

係對方保護左你唔係法律保護左你,呢個係我一直強調你個例子既不可通用原因

如果對方有心利用婚姻去分錢,係絕對做得到
你以為既分唔到既原因可以變哂
例如佢會一直搵唔到工,甚至會唔做野(個官會認為婚內係雙方默契)

每當你話離婚,佢會突然好愛你又唔離一直拖,人係冇可能做到絕對理性,單方面離婚都係拖到你一段唔少時間,如果你半年內話離婚,即使你有哂文件有哂備案,但佢有辦法拖到你2年先簽單方離婚就係婚姻期2年,話咩結婚半年後你就想離婚一早準備定哂,個官當你係bullshit,一日未簽即係仲愛佢,仲影響緊佢生活,仲有機會影響佢將來生活

同樣,兩性關系好難去理性,控制唔到生仔係好常見既事

再提多次,人係冇絕對理性呢樣野,有理性你就唔會結婚,唔係d有錢佬都唔駛防黎防去

我個例子就係
我姨仔同一個同事拍拖結婚,大肚閃婚果隻,姨仔一直同老豆供緊層樓,8個月婚姻期,條友婚後一直冇做正職,想同佢離婚佢就突然間好上進搵工,好愛我姨仔,佢同佢官講離左婚冇屋住,最後要和解分左成百萬

搵我相熟律師做既,佢話平民世家呢d野都屢見不鮮

我相信君子係世間少有既一君,害人既犲狼壓倒性地多
原來有咁高,一直以為得20-30%
可能真係有人追呢
因為佢成日釋出一d單身signal
夠姣 容易同人flirt
自然吸到人過黎
高到咁
最鳩係自己催自己
自己定左咩歲數要做d乜
你好似講到你唔係將自己見到既野放大咁

我係 不過我只係放大雙方 有錢人係分一半係事實 好多細case唔洗分都係事實 我仲有其他例證見過不過人地既野我唔太方便透露

我只係帶出個論點係可以唔需要分 分唔係絕對
我從來無講過係一定要分或者一定唔洗分

有少少常識都知上court既野要打完先知輸贏
所以我唔知你咬住我個case為乜

我有既係一個活生生既case 講完

我見到個post回覆只係分享過來人既經驗 唔係想同你地任何一個人得到任何認同

我要專業意見我會搵返我律師 謝謝
婚姻其實就係一張授權書 比一個可靠又有愛情或感情既人作出授權既證明 除左呢樣 冇任何好處
有親戚二十頭結婚,唔夠半年離婚
由得佢keep住A0, 唔好比佢害人
個世界包裝到結婚係人生終極目的咁梗係多人中伏啦
人工高過另一半
付出最多都係另一半
這就是女人啊

幻想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞