離婚真係俾想像中普遍

577 回覆
1149 Like 28 Dislike
好多朋友三十頭就離咗婚 極速搵新男朋友
極速再婚 好似以前個伴侶從來冇出現咁
某程度上覺得佢地內心好強大
連婚姻失敗都可以咁快爬起身再出發
好似冇感情咁
自己普通分手都hurt 一年
見上面好多講到離婚好普遍,而且唔覺得有咩問題,我發覺係呢個社會價值觀係進入扭曲的狀態
你個case仲神奇,一離婚冇耐就立即同另一個一齊,令我疑惑咁佢點解當初要結婚
久唔久講緊一兩個月一次係得嘅,否則平時兩個返工放工都就嚟散晒,湊埋小朋友你仲有力出街其實好勁,又或者唔使返工就另計啦
本身馬桶痾尿其實就唔符合男性人體結構
應該屋企都整尿兜
社會個人自由主義,令人減少理解,遷就,包容。婚姻本來係一生一世,除暴力,生存問題以外。
如本身無咩責任感既人,經濟獨立,身體健康,有好多個人興趣既人,係易d離婚。
但係離完之後,吾再結婚,戓者自己一個一世。係咪又得?
依樣真 有工人個啲俾人服侍慣
真,同埋風氣趨向享樂
個個都唔想一齊左生仔後就無自由
但其實好多野都要兩個人經營先長久
平時做多啲運動
你就算練下呼吸都可以帶多啲氧氣入身體無咁易攰
永遠有一萬個藉口
日日咁樣對住,日日磨擦唔離婚就出奇

跟住下一句就係:唔洗養家咩

女人要返工要湊仔做家務就奉旨
然後唔返工留喺屋企湊仔又話人得閒

當然女人有其他鳩嘢,可能嫌你呢樣嗰樣
結論都係大家互相嫌棄

都係嗰句,你要做到balanced life就要有付出就係咁難,唔係講句做唔到就真係做唔到
最後離婚又自怨自艾話自己付出有幾多無人珍惜
我身邊有人結咗婚十年,有人幾年,有人新結,發覺佢哋開心嘅共通點真係互相支持,然後兩夫妻都好大空間同自由做自己想做嘅嘢
全部有正職,有啲有仔女但份工勁困身做老師護士,時間就像乳溝一樣,擠一擠就有
我只係識一個係全職家庭主婦,但人哋有四個小朋友,忙過返工

可能一開始就揀錯人
唔止經濟
個人最好都要獨立啲
本身自己一個都搞得掂自己,先好去諗結婚
不過條件好嘅要求高啲都係事實
過咗40都無乜必要諗結婚,無咁易生到仔,女人身體構造始終有先天限制
一開始無諗住生就易話圍
離婚係女人對男人嘅清數
頭2年無小朋友好少分
on9先結婚
其實香港離婚率都接近6成
係真係好閑,閑到我都諗唔明結嚟做乜
中肯
自己一事無成打份牛工
妄想結婚令自己成長
而且有部分重係工人姐姐湊大,諗吓就知佢哋唔會做呢啲下欄嘢
耶撚?
望下離婚率就知咩事
應該大把人比老豆老母催婚
點知結完先知自己唔鍾意
講左幾多萬次香港冇通姦罪,就算你老婆比人屌要同你離婚,你都要分錢比佢
人生有d咩係好撚ready先做
你去考公開試係咪好ready
讀完書要出黎搵工又ready唔ready
你老豆老母生你出黎個陣又ready唔ready
就算你以為自己ready,生左出黎就會知你諗錯晒啦
講到未生就可以看透晒生完係點,邊有可能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞