男士美容集中討論

758 回覆
17 Like 18 Dislike
Kiehls 啲嘢流流地
應該話個價錢不如買其他牌子
我用緊refa嘅洗面機,覺得塊面用完白淨咗同滑咗,配合埋敷mask同做facial見到皮膚有改善
Ching 有無好推介?主要想抗皺紋
我都想搵磨砂,之前用kiehls 麻麻地
可以一試cerave resurfacing retinol
始終唔太清楚你有無敏感或者係唔係暗瘡肌
呢隻會溫和啲
唔怕刺激基本上無暗瘡可以試下紫色個支
cerave retinol serum
紙既好多防腐劑
kiehls垃圾 廣告牌子
都係要amazon? 唔明點解香港屈記同萬寧有賣cerave但勁唔齊 得沖涼類
有冇防曬推介?
用緊paula's choice super light SPF30
但係用完又油又痴笠笠
外用a酸邊隻安全好用?
有冇日日搽防曬
唔搽買一萬蚊 skincare 都冇用
唉真呀,開條line開啲唔開啲
如果心急都可以hktvmall嘅
不過都要兩日,睇你掙唔掙在等多幾日
你同我個名笑咗
皮膚健康呀
男士戶外工作買邊隻防曬好
要清爽唔好痴笠笠
amazon算真係好白痴 台灣屈記明明有水楊酸洗面奶
要清爽就銀色牙膏包裝嗰啲
但就未必咁持久
Biore 藍色
或者 Biore紅色係運動 line
賣防汗

要持久就物理防曬或者要搖有粒嘢喺入面嗰啲
前者就杰啲笠啲
後者就油啲

屈臣氏萬寧而家擺晒啲防曬 tester
可以自己去試吓個質地接唔接受到
我見加拿大有隻牌子係7%甘醇酸爽膚水 ,重可以過夜?有冇人試過work唔work
其實防曬喺咪用普通洗面膏就得, 有d人話要用落妝
想瘦面做hifu有冇用
啲sales著住件袍好撚扮嘢
同埋我想問下,可唔可以幾款包含甘醇酸嘅嘢一齊用?例如洗面奶+爽膚水(每晚過夜)+精華(一個禮拜一次)
The ordinary? 用過隻toner係幾好嘅 不過有傷口就會好痛 記得就住,我自己就冇日日用,可能用二停一咁
洗面奶一邊好少甘醇酸,多數有酸類嘅都係AHA/BHA多,而且濃度低,可以同爽膚水一齊用
精華我個人就唔太建議,太多酸會對皮膚負荷好嚴重,用酸後做好補濕就最好
有冇邊度去黑頭比較好
唔會點sell嘅
我塊面好易出油
尤其個鼻
除咗清黑頭仲有咩可以做
有冇試過topical products e.g. retinol, salicylic acid之類先
無,我唔太知應該用啲咩
有冇邊隻推介?
平時淨係清潔同保濕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞