男士美容集中討論

758 回覆
17 Like 18 Dislike
granactive係溫和啲低刺激性,同時效果都冇咁勁
你要明顯就藥房買differin,再勁啲就tretinoin
首先防曬,然後可以試下果酸類換膚
唔洗處方咩 我做research話hpr有效d同無咁刺激 但個新無咩研究 都有用既 不過貪心姐
巴打你有興趣可以留個tg傾傾
https://youtu.be/1L73RUYerjg

我自己都有用既 不過就單純當係保濕唔期望佢有咩效果 成功上爽膚水又真係九成係水 所以睇個人習慣 不過多個角度睇下
Skii 我都想試 不咁過d女仔frd成日話用過唔用皮膚會仲差過之前係咪真
Paula 0.3%A醇+2%補骨脂酚精華乳 我諗緊試依支
我覺得唔係,只係回復冇用嘅情況
洗完面仲濕係講緊十秒內9衝去搽下一個step
如果有用foreo luna當然唔需要擦拭二次清潔,但係普通洗臉乳起泡泡沖沖水去除死皮嘅力度會比較低
宜家日本都好多all in one gel,都係可以skip化妝水
另外就係,都好視乎洗臉水龍頭嘅水有冇過濾,香港啲水箱水喉真係好污糟,冇用過濾水洗臉的話化妝水二次清潔都幾緊要
我又無諗到咁深 不過佢話會中和左其他product個ph我都覺得有道理 我依加係買無印高保濕個隻用 唔想咁多額外成份
宜家化妝水都係弱酸性,同皮膚pH接近,咁廠商設計嘅時候皮脂都唔會中和咗美容液,所以正常化妝水影響都唔會多
No
如果有能力可以試sk2
想白啲臉色好啲用邊隻果酸?
屈臣氏
想問下大家覺得Retinol serum 邊隻牌子好?
暫時上網見到Ra Roche-Posay 隻retinol b3
大家有冇其他介紹 同用後感?
我都想試 但買唔到
廢的,吹好大
壬二酸 維他命c
用住to granactive retinoid 2 emulsion先 有0.1% a醇+2%a脂
To 個網usage details有do no use with 兩支都係direct acids有on list

https://theordinary.com/en-us/azelaic-acid-suspension-10-exfoliator-100407.html
佢個routine一個禮拜兩次aha 30 bha 3都唔係個個得 我都唔敢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞