男士美容集中討論

758 回覆
17 Like 18 Dislike
睇成份先
上cosdna check

一定有啲嘢唔啱你皮膚

建議買韓國牌子,先進過西方牌子好多
Lm

有冇巴打試過Kiehls 隻 anti-aging serum? 有冇效?
retinol我覺得太弱 所以我要
但因人而異 你冇豆爆咪夠唔駛加

水楊酸的脂溶性高,和角質層有較好的親和力,比較會在皮膚表層作用,而且具有抗菌效果,所以水楊酸改善暗瘡粉刺的效果比果酸好,而且較少刺激性。

果酸 (例如甘醇酸、杏仁酸) 的脂溶性低,水溶性高,較易深入皮膚,比較適合用在因為紫外線傷害而老化的表皮深層或淺真皮層問題,其美白效果比水楊酸為佳,因此改善暗瘡後的色素沉澱效果較好。
會唔會係你清潔得唔夠乾淨
有啲防曬要用卸妝水
唔賣廣告啦 有啲嘢你要自己試完先知岩唔岩
你搵酸名就有好多產品
買過佢男士面霜覺得一般
姐係如果用黎針對黑頭粉刺就用水揚酸好過果酸
可以咁講
Sorry我之前以為你講凹凸洞先講tca,如果純粹印就唔洗用tca,一般水楊酸就得,基本上大部分酸類都得
或者做pico laser,一兩次就搞完
我覺得呢個說法有啲誤區
任何酸類本身就係做到收油同代謝皮膚嘅效果,佢對色素有效果嘅原因只係因為佢加速代謝左皮膚
實際操作上,果酸只係一個大類別嘅名
而單純嘅檸檬酸同埋杏仁酸,其實係維護級/生活級酸類,只係可以做到少少清潔提亮
所以市面上嘅護膚品都係用呢兩隻/溝埋呢兩隻,呢類型產品可以改善輕微問題,但嚴重嘅印/暗瘡呢啲淨係用呢兩種未必有好大改善
反而甘醇酸係一般做peel會用嘅酸,單純嘅甘醇酸就一定要中和,主要效果係暗瘡暗粒毛孔甚至做雞皮皮膚
所以其實市面上賣嘅檸檬酸/杏仁酸做色素同暗瘡效果都係差唔多,如果佢話係針對某一樣嘢做嘅產品,有可能佢係溝咗其他成份嘅複合產品,先會有特別嘅效果
毛孔超大點搞
塊面有黑色素點搞
學到野 我都係copy番黎
甘醇酸我覺得好難用 自己家用爛面風險太大
頭先睇Iherb竟然有甘醇酸30%peel賣 真係買左都唔敢用
要用到甘醇酸既話我都係外用a酸算
Pico laser
Laser
平時美容院嗰啲CPS都係甘醇酸
其實做足功課,自己做都冇咁易爛嘅
當然有錢緊係俾人做
有啲小型工作室都收得好平
我都懷疑間唔時會有人唔識用,買返屋企就咁搽落面,不過純甘醇酸係好剌痛所以應該會好快頂唔順去沖水,但都會爛面
咁搞不如買支外用a酸仲好
家用嘅話外用A酸係好選擇
睇情況有幾嚴重啦
甘醇酸嘅效果勁好多又快,但風險高啲
自己買用甘醇酸可能用落手臂粒粒好啲
男人有時成身成手都係黑色粒粒
出到去俾幾萬做peel 可能試下自己係屋企用甘醇酸
係係
其實我係凹凸洞都幾勁下
咁一定要做機/peel先得
我研究下 thanks
有冇邊間美容院推薦
有啲粒粒同啲鼻瘡
圖?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞