男士美容集中討論

758 回覆
17 Like 18 Dislike
以前同你諗法一樣,不過朋友開美容院試過之後睇法唔同咗
剛開始,一到兩個星期去一次
呢半年開始認真攪下,睇下有冇嘢幫到手
其實去美容院做facial都會修埋,幾百蚊攪掂,又可以瞓一覺
就咁聽你講一般pico做嫩膚已經幫到,我做過兩三次已經有效果
臉油好多
已經有用洗臉膏同日夜搽保濕
諗緊是咪要買磨砂洗臉膏先有效
控油保濕先係重點
唔解決油既問題 你用完磨砂洗臉膏都係爆
點解決臉油
外用第1代a酸
塊面兩邊成日會紅 唔會出油 所以唔知係咪太乾
諗過係咪敏感 但唔會痕
呢個情況用咩面霜好?
單純皮膚薄and屏障受損
上網search 修復皮膚屏障產品
用多啲油潤野,少啲物理去角質
想問下隨年紀增長 塊面愈黎愈方
係咪要做啲乜骨膠源機
你有相睇下你用邊隻,想買黎試下
買咗隻水楊酸藥膏去角質
但搽嗰陣會有少少痕
想問正常嗎?
我屬於油性,成日塊面都多油,間中都有暗瘡(特別生係鼻到)。
我比較懶,所以現在護膚流程大概:
日: 洗面>爽膚水
夜: 洗面>爽膚水>乳液
(主要用Lab Series,之後貪平轉kiehl's男士個套)

但始終想針對性一下,決定第一次買The Ordinary產品:
1. Glucoside Foaming Cleanser
2. Salicylic Acid 2% Solution
3. Niacinamide 10% + Zinc 1%
4. Azelaic Acid Suspension 10%
5. Natural Moisturizing Factors + HA
6. Mineral UV Filters SPF 15 with Antioxidants (我聽人講用酸之後好似一定要防曬所以買定)
我就諗住之後會:
平日: 1 > 爽膚水 > 5/6
夜晚: 1 > 爽膚水 > 2 > 3 > 4
但我唔知會唔會用太多酸.....有巴打有試過一次過用咁多嗎?
正常嘅
可能你皮膚唔耐受
可以試吓用啲低度數啲/搽完之後過一陣洗咗佢
你係有咩皮膚問題想用水楊酸?
雖然未必好大問題,但好似係有啲多
下巴多暗瘡印,有時會有酒糟鼻
另外睇過一隻杜鵑花酸,唔知你有冇用過有咩feedback?
我可能會隔住用既
有無人用素顏霜
用條女果啲白到好假
酒糟鼻可以用適量酸既,同埋用啲消炎野
聽落你皮膚都薄,暗瘡印呢啲問題可以唔洗用酸住
搞好暗瘡問題,先再搞去印
建議你循序漸進咁用,突然間落咁重手,皮膚唔一定頂得順
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞