男士美容集中討論

758 回覆
17 Like 18 Dislike
打緊laser啦
打針喎
酸?tca囉,算係最易diy,不過都有一定危險性
甘醇酸唔過得夜架喎,唔好亂黎,果酸高濃度過夜都好易爛面
終於有
我想問有陣時皮膚痕癢 係咩情況
宜家2x 以前一直都係用清水洗臉 有時用沖涼洗
係咪積咗太多唔好既野搞到癢
我唔是做10次都搞唔掂果條友
你係邊個
嚇我一跳 即刻重新睇一次 好彩我冇叫佢過夜啫
記得睇番產品說明點用呀 化學換膚定係爽膚水都已經唔同用法
即刻追加番一句 記得睇產品說明 唔好一味聽哂我講 咁多產品有茶一陣就要洗 有啲可以去到天光
暗瘡印最大敵人係UV
防曬先係第一步
所有護膚品treatment都唔會夠防曬咁有效
Tca好似好煩 用錯會變大
都係搵醫生好啲
lm
一係因為乾 年紀大左 臉保水差左 乾咪痕
一係有細菌 臉出油 你又手指r 有油又有細菌就痕
如果你由細到大清水洗臉就夠 唔會生豆 好大可能係乾性肌 咁多數係乾到痕
用咩酸 可以去角質勁?

個位突突地同埋比較白 似有暗粒
想快啲去左佢

杏仁酸18/8都有用 唔太見到效
有錢一定係搵醫生最好
不過真係幾貴
如果想自己整,一定要做好多功課
好多人唔知原來美容產品/療程做得唔好或者護理得唔好係會更爛面
係呀 所以我推薦一開始既新手用番安全酸好啲
就算到最極端既外用A酸其實都好安全 用呢啲神藥都已經足夠解決99%問題
水楊酸 脂溶性 可以滲到落去解決入面舊油粒
暗粒係啲角質層堆積
試下STRIDEX,洗完臉抹,乾左再搽面霜嗰啲
耐左可以敷一分鐘
用完啲角質會明顯改善
但都唔會好快冇左啲暗粒
要快一定係高強度先得
STRIDEX幾好 用過紅色果隻
而且佢一罐勁多塊用極都用唔完
上網搵左啲資料
發覺市面上買到既甘醇酸 同杏仁酸果啲精華唔同
暫時淨係搵到爽膚水/gel mask
最尾買左個Neostxxta gel plus試
想問下用緊retinol同niaca
仲洗唔洗用杏仁酸同水揚酸去保養

同堆水揚酸同杏仁酸功效有咩分別

另外問埋alpha arbutin+ha呢支大家點睇
但係搽親防曬就會爆瘡 會唔會係因為搽得太厚?
有隻elta MD 41
有色防曬
可以少量遮下暗瘡印又可防曬幾好
留意皮膚狀況 可以放少少落手背試下效果先
咁請問有冇邊款產品推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞